Image

Waarom de actieve ophangingsmodule een revolutie teweegbrengt in de auto-industrie

In de loop der jaren is de auto-industrie zich blijven ontwikkelen en heeft nieuwe technologieën geïntegreerd om de prestaties, het comfort en de veiligheid van voertuigen te verbeteren. Deze technologische vooruitgang omvat module voor actieve ophanging een innovatief systeem dat een maatstaf is geworden op het gebied van ophangingsmanagement voor topklasse auto’s en sportwagens.

Wat is een actieve ophangingsmodule?

De actieve ophangingsmodule is een elektronisch apparaat dat verbonden is met het volledige ophangingssysteem van het voertuig. Het belangrijkste doel is om het gedrag van de ophanging in realtime te beheren en te regelen in functie van de rij- en wegomstandigheden. Dit maakt het mogelijk om de hoogte en souplesse van de ophanging aan te passen, wat meer stabiliteit biedt. Als uw auto er niet mee is uitgerust, kunt u een actieve ophangingsmodule installeren.

De essentiële onderdelen van een actieve ophangingsmodule

Een actieve ophangingsmodule bevat verschillende belangrijke elementen om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert:

 • Sensoren Sensoren kunnen verschillende informatie over de weg en de positie van het voertuig detecteren en analyseren, zoals snelheid, laterale versnelling, remkrachten en hoogte van de carrosserie.
 • Een microprocessor De microprocessor verwerkt de gegevens van de sensoren in realtime en past de ophanging dienovereenkomstig aan.
 • Actuatoren De actuators zijn verantwoordelijk voor het wijzigen van de hoogte en flexibiliteit van de ophanging, volgens instructies van de microprocessor.
LEES  Waarom eet mijn hond zijn mand op?

De voordelen van een actieve ophangingsmodule

Het gebruik van een actieve ophangingsmodule biedt verschillende belangrijke voordelen voor de prestaties, het comfort en de veiligheid van het voertuig:

Verbeterde wegligging

Door de hoogte en souplesse van de ophanging continu aan te passen, bereikt de module een betere balans tussen comfort en wegligging. Op deze manier helpt het systeem de banden om beter grip op de weg te krijgen en vermindert het risico op onderstuur of overstuur, waardoor de auto in alle rijsituaties stabieler blijft.

Meer rijcomfort

Met een actieve ophangingsmodule worden schokken als gevolg van onregelmatigheden op de weg beter geabsorbeerd, wat de passagiers meer comfort biedt. Het helpt ook om schokken tijdens plotseling accelereren en remmen te voorkomen, waardoor de stoelen beter worden ondersteund en de passagiers minder snel moe worden tijdens langeafstandsritten.

Verbeterde veiligheid

Door de stabiliteit van het voertuig te verbeteren en de carrosseriebewegingen te verminderen, helpt de actieve ophangingsmodule de veiligheidsvoorzieningen van het voertuig te versterken. Het verbetert met name de verdeling van de remkrachten over alle wielen, wat resulteert in een kortere remweg en een betere controle over het voertuig in noodgevallen.

Compatibiliteit met andere elektronische boordsystemen

De actieve ophangingsmodule kan ook worden gekoppeld aan andere elektronische systemen aan boord, zoals derembekrachtiging (ABS), dat zorgt voor een geïntegreerd, geoptimaliseerd beheer van het voertuiggedrag in alle rijsituaties.

Verschillende soorten actieve ophangingsmodules

Er zijn verschillende soorten actieve ophangingsmodules, aangepast aan de specifieke behoeften van elke voertuigcategorie:

 • Semi-actieve actieve ophangingsmodules Deze systemen bieden een compromis tussen passieve en actieve ophanging, voornamelijk door de flexibiliteit van de ophanging te regelen.
 • Elektromagnetische actieve ophangingsmodules Deze apparaten maken gebruik van elektromagnetische actuatoren om snel en nauwkeurig de hoogte en demping van de ophanging aan te passen. Ze kunnen worden gemonteerd op sport- of luxewagens die zijn uitgerust met adaptieve ophanging.
 • Hydropneumatische actieve ophangingsmodules Deze bijzonder complexe systemen zijn over het algemeen voorbehouden aan voertuigen uit het topsegment en combineren persluchtvering met een hydraulisch systeem om een optimaal comfortniveau te bieden.
 • LEES  Weet je waarom krekels zingen?

  Enkele voorbeelden van voertuigen uitgerust met een actieve ophangingsmodule

  Veel autofabrikanten hebben de actieve ophangingsmodule overgenomen voor hun topmodellen, waaronder :

  • Audi – Met zijn Audi Drive Select-technologie, beschikbaar op bepaalde A1-, A3-, A4-, A6-, TT-, Q3- en Q5-modellen.
  • BMW – Met het Adaptive M Suspension-systeem, verkrijgbaar op de 3-serie, 5-serie en X3.
  • Mercedes-Benz – Met het AIRMATIC-systeem, verkrijgbaar op de E-Klasse, S-Klasse en GLC modellen.
  • Rolls-Royce – In de modellen Phantom en Ghost, met innovatieve hydropneumatische vering

  Kortom, de actieve ophangingsmodule is een sleuteltechnologie voor het verbeteren van de wegligging en het comfort van moderne voertuigen. Dankzij de vele voordelen, zoals verbeterde stabiliteit, automatische aanpassing aan de rijomstandigheden en compatibiliteit met andere elektronische systemen aan boord, stelt dit systeem autofabrikanten in staat auto’s aan te bieden die steeds veiliger en aangenamer zijn om mee te rijden.

  Meest recente artikelen

  Je bent misschien ook geïnteresseerd in

  Deel dit: