Image

Waarom blijft een liedje in je hoofd hangen?

Of het nu prettig of onprettig is, de psychologie heeft er een heel goede verklaring voor. verwijst ernaar als een Oorworm. Lees hier meer over de redenen voor deze melodische nadruk.

Een structureel hersenprobleem

Laten we eerlijk zijn oorwurm is een buitengewoon fenomeen. Ondanks talloze onderzoeken en experimenten blijft het degenen die het ervaren verbazen. Niet iedereen is echter even gevoelig voor dit muzikale fenomeen, dat vaak wordt beïnvloed door de manier waarop de muziek wordt gespeeld. hersentraining van elk individu en vooral door de dikte van de cortex.

Hoe groter de cortexhoe minder gevoelig het individu zal zijn voor de oorworm. Niet iedereen reageert hetzelfde op oorwormen. Terwijl sommigen het als leuk ervaren, raken anderen geïrriteerd door de onophoudelijke herhaling van het liedje.

Verre van alleen een kwestie van hersentraining te zijn, is de Oorworm is ook een kwestie van structuur. Volgens psychologieonderzoekers is de oorworm een fenomeen dat hersenverbindingen activeert. Deze zijn gerelateerd aan perceptie, rellen, herinneringen en de instant gedachten.

Natuurlijk pikken we de woorden van een liedje sneller op als we er steeds weer naar luisteren, het herhalen of steeds weer naar dezelfde muziek luisteren. Dit zijn omstandigheden die de hersenen alert.

Diepe bezorgdheid en onvrijwillig onthouden

De stress is ook een factor die ervoor zorgt dat de hersenen op een bepaalde manier reageren. Voor sommige mensen stuurt stress een boodschap terug naar de hersenen, die op hun beurt de persoon in kwestie aan bepaalde dingen herinneren. liedjes. Het doel is om stress te verlichten. Het is een reflex om aan nare gevoelens te ontsnappen.

LEES  Waarom de actieve ophangingsmodule een revolutie teweegbrengt in de auto-industrie

Heb je je ooit gevangen gevoeld door dat liedje dat maar in je hoofd blijft spelen?
Het liedje houdt constant je gedachten bezig in elke stressvolle situaties Bruiloften, echtscheiding, enz. De muziekstroom in de hersenen is dan oncontroleerbaar, of in ieder geval onvrijwillig. Dit wordt een onvrijwillig geheugen genoemd. Muziek kan op verschillende manieren worden geproduceerd, wat we een “onvrijwillig geheugen” noemen. multisensorische stimulus. Het is dus vaak op een intieme en emotionele manier gecomponeerd, en je moet weten dat als iets ons diep raakt, het gemakkelijker te onthouden is.

Een liedje in je hoofd hebben zitten is een onvermijdelijke gebeurtenis voor iemand die voortdurend naar dezelfde muziek luistert. Het menselijk brein is, samen met specifieke factoren zoals stress, verantwoordelijk voor dit fenomeen dat bekend staat als ‘oorworm’.

Meest recente artikelen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit: