Image

Waarom bijten vliegen? We vertellen je er alles over.

Je denkt waarschijnlijk: ik heb veel vliegen gezien, maar nog nooit heeft er een mij gebeten. Daar is een reden voor, niet alle vliegen bijten.

Welke vliegen bijten?

Miltvliegen

Miltvuur vliegFotocredit : © canva

Vooral te vinden op het platteland, de miltvuurvlieg is “DE” vlieg die steekt. Deze vlieg, ook bekend als Stomoxys calcitrans, stomox, bijtvlieg of paardenlegma, is hematofaag. Op volwassen leeftijd, voedt zich met bloed om te overleven.

Vaker wel dan niet, worden miltvuurvliegen gevonden in stallen, schaapskooien of schuren. En met een goede reden: ze hebben mest en mest nodig om te overleven. Ze leggen er hun eitjes en als ze volwassen zijn, voeden ze zich rechtstreeks met dierlijk bloed.

Na de vogel … de #vlieg op de #koe … #SlowMotion pic.twitter.com/zSezytfhQ9

– Etienne Agri (@agrikol) 13 juni 2019

Terwijl miltvuurvliegen zich voornamelijk voeden met het bloed van zoogdieren zoals vee, kunnen ze ook genieten van menselijk bloed. Daarom is het belangrijk dat je ze niet tegenkomt. Hoe ze te herkennen Anthraxvliegen lijken erg op huisvliegen, met één verschil, hij heeft een zwarte slurf. Om zijn prooi te kunnen steken en hun bloed eruit te zuigen, houdt hij zijn slurf altijd naar voren.

De daas

Fotocredit : © canva

Paardenvliegen zijn insecten uit de Diptera familie. Veel groter dan gewone vliegenPaardevliegen kunnen tussen de 10 en 30 mm groot worden. Deze grote voeden zich met bloed om de ontwikkeling van hun eieren te verzekeren.

LEES  Weet je waarom krekels zingen?

Net als muggen voeden paardenvliegen zich anders, afhankelijk van hun geslacht. Mannetjes voeden zich met nectar, terwijl vrouwtjes hun stylet gebruiken om zich met bloed te voeden.

Hoe herken je een daas? Niets is eenvoudiger, dit grote insect heeft een paar krachtige vleugels en een grote kop die iets loskomt van het lichaam.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten door een vlieg?

Of het nu gemaakt is door een vliegen of een daas, de beet van een vlieg is zeer pijnlijk en mogelijk schadelijk voor de gezondheid. De beet van een miltvuurvlieg antrax overbrengen of zelfsinfectieuze anemie bij paarden.

In het geval van vliegenbeetsnel een ijsblokje over het gebied om zwelling te voorkomen. Zodra de pijn is verdwenen, kunt ueen ontsmettingsmiddel aanbrengent. Je kunt ook etherische olie van lavendel gebruiken om de beet te behandelen, lavendelolie staat bekend om zijn infectiewerende eigenschappen.

Meest recente artikelen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit: