Image
© Moiassen

In de tuin in januari: wat planten, zaaien en doen in januari

In januari begint de enthousiaste tuinier na te denken over het komende seizoen en vraagt zich af wat hij kan doen om zijn tuin voor te bereiden.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt planten, zaaien en doen om je tuin voor te bereiden op de komst van de lente.

In dit artikel geven we je tips over wat je in januari in de tuin kunt planten, zaaien en doen om het meeste uit je tuinseizoen te halen!

Welke groenten moet ik planten in januari?

In januari kun je het beste wortelgroenten, kool en sla planten. Wortelgroenten zoals wortelen, rapen en pastinaken kunnen direct in de grond worden gezaaid.

Het is echter het beste om de grond eerst voor te bereiden door hem goed los te maken en organische mest toe te voegen. Kool moet op rijen in de volle grond worden gezaaid, net als sla, die later wordt geoogst dan andere groenten.

Ook rucola en spinazie moeten in januari worden gezaaid, zodra de grond voldoende is opgewarmd. Een paar blaadjes kunnen dan in het vroege voorjaar worden geoogst. Erwten en sperziebonen kunnen ook op dit moment worden gezaaid, zodat je later in het seizoen van hun vruchten kunt genieten.

Welke bloemen moet ik zaaien in januari?

Januari is de ideale tijd om je tuin voor te bereiden op de komende maanden. Zaai vaste planten of eenjarigen voor uitbundige, kleurrijke bloemen. Stratificatie is een zeer praktische methode om zaden voor te bereiden voor het zaaien.

LEES  Wat is het populairste cadeau voor Valentijnsdag?

Dit verkort de ontkiemingstijd en versnelt de ontwikkeling van jonge scheuten. Er zijn veel bloemen om te zaaien, zoals klaprozen, cosmea, lobelia en balsemien. Ze kunnen gemakkelijk in je tuin worden geïntegreerd en trekken vlinders en bijen aan.

Neem wat extra tijd om de zaden die je hebt gezaaid te verzorgen. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven en bescherm ze indien nodig tegen vorst. Als de zaailingen eenmaal gevormd zijn, wacht dan nog even met planten zodat je er de hele zomer van kunt genieten!

Welke tuinwerkzaamheden moet ik in januari doen?

In januari slaapt de tuin nog, maar het is de ideale tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor de lente.

Het is zelfs een goed idee om van het zachte weer te profiteren om een paar nuttige taken voor je tuin en planten uit te voeren. Zo ben je klaar voor het mooie weer dat voor de deur staat. Hier is een lijst met dingen die je in januari kunt doen:

 • Maak paden en bloemperken schoon om onkruid en dode bladeren te verwijderen;
 • Knip heggen en struiken terug;
 • Geef jonge planten water (ze moeten in deze koude maand vocht krijgen);
 • Snoei de takken van fruitbomen om de vruchtvorming te bevorderen;
 • Repareer tuingereedschap, zoals grasmaaiers, dat tijdens het vorige jaar beschadigd is geraakt;
 • Bereid de grond voor op toekomstige beplanting;
 • Eenjarigen zaaien voor de volgende zomer;
 • Een hek of poort plaatsen of vervangen.

Deze taken zijn vrij eenvoudig uit te voeren en er komen geen chemicaliën aan te pas. Zo kun je je land voorbereiden op de lente en een mooie, bloeiende, goed onderhouden tuin aanleggen.

LEES  Bestrijd vocht in je kasten met deze natuurlijke tips om je spullen mooi te houden!

Hoe bescherm je je tuin in januari?

Januari is een belangrijke periode om je tuin te beschermen tegen temperatuurschommelingen en vorst. Het is dus belangrijk om je tuin in januari voor te bereiden zodat hij kan overleven. Zorg er eerst en vooral voor dat al je planten goed bedekt zijn, vooral de planten die gevoelig zijn voor koude.

Probeer vervolgens de grond goed te besproeien zodat deze niet te droog wordt. Als je dit gedaan hebt, kun je de koelste plekken regelen om je planten te beschermen en ervoor te zorgen dat ze uit de tocht blijven.

Je kunt ook afdekmateriaal toevoegen aan vorstgevoelige groenten zoals sla, prei of wortelen. Tot slot moet je in januari ook je tuin inspecteren en controleren of alle planten gezond zijn.

In januari kun je planten, zaaien en vele andere dingen doen in de tuin. Als het slecht weer is, kun je het beste dingen binnenshuis doen, zoals het plannen van je volgende beplanting.

Zo ben je klaar voor de lente en zijn je planten sterker. Vergeet niet dat goed onderhoud essentieel is als je het hele jaar door een mooie tuin wilt!

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Deel dit:
 • Home
 • Tuin
 • In de tuin in januari: wat planten, zaaien en doen in januari