Jij bent een wandelende barometer, zo simpel is het.

Soms is er mooi weer op komst en soms alleen maar regen.

Jouw lichaam heeft dus als belangrijke functie om via een tal van signalen en gevoelens en reacties van o.a. spieren en ademhaling aan te geven hoe het met jou, je lichaam, je geest en je gevoel gesteld is. Helaas wordt deze functie vaak niet goed begrepen en soms geheel ontkent. Maar dat maakt je lichaam niet uit het blijft signalen af geven.

Een fijn, ontspannen en los gevoel is een teken dat je bijvoorbeeld in balans bent in je bewegen. Maar een telkens terugkomende ontsteking aan de schouder geeft aan dat je ergens niet goed beweegt of misschien wel met te veel stress kampt. Wanneer je alleen het signaal (de klacht) weg wil hebben in de therapie dan slaan we de plank mis. Vaak zien de we klacht, het signaal later weer terug komen.

Je moet een beetje vertrouwen in je lichaam hebben dat het vrijwel altijd weer hersteld als je maar goed naar de signalen luistert en er zo juist mogelijk naar handelt. De schouder ontsteking bijvoorbeeld was voor Ina een teken dat ze te snel wilde werken, te veel wilde, en het allemaal op tijd af wilde hebben. Hierdoor maakte ze continu te veel spierspanning in haar schouder spieren waardoor er in het gewicht langzaam een ontsteking ontstond. Een paar keer een ‘spuit’ in gehad en oefeningen doen, maar daarmee was de oorzaak niet aangepakt. Nu ze weer wat rustiger in haar eigen aangename tempo werkt (waarbij ze voor het eerst opmerkt hoe prettig haar ademhaling voelt) neemt de klacht (het signaal) geleidelijk af. Ze kon eindelijk inzien dat ze gewoon een wandelende barometer was, pakte een boel stress aan en voorkwam daarmee dat ze een wandelende tijdbom zou worden.


Was geschreven: Robert Terpstra. In samenwerking met MoiAssen krijgen columnisten de kans over hun ervaringen uit hun vakgebied te schrijven. Een overzicht van columnisten en eerdere columns vind je op deze pagina.

Create AccountLog In Your Account