Aanbesteding fietsbruggen Venestraat en Oude Molenstraat

Assen-Voor het project BlauweAs legt de gemeente Assen komende jaren zes nieuwe bruggen aan over Het Kanaal. Vandaag is de uitslag bekend gemaakt van de aanbesteding van de fietsbruggen ter hoogte van de Venestraat en Oude Molenstraat. De beoordelingscommissie heeft gekozen voor de bruggen van de firma Jansen Venneboer uit Wijhe. De Asser architect Frans Beune tekende het ontwerp. Het gekozen ontwerp voldeed het beste aan de gestelde aanbestedingscriteria op het gebied van prijs, techniek, ontwerp en inpassing in de omgeving. De gunning heeft nog een voorlopige status en wordt na de bezwarentermijn definitief.De bruggen passen, volgens de beoordelingscommissie, goed in de stedelijke omgeving.  Diverse details van de brug leggen een mooie relatie met de historische context van Assen. Door de draaitechniek blijft er een mooi zicht op het water, ook als de brug open is.
De architect zegt zelf over het ontwerp:  “De twee fietsbruggen over Het Kanaal zijn vormgegeven als slanke, transparante stalen draaibruggen. Een eigentijdse stalen draaibrug refereert aan de houten draaibruggen die in 1861 en 1885 in het verlengde van Venestraat en Molenstraat zijn aangelegd. Door deze knipoog naar het verleden te maken, krijgen de beide oversteken over Het Kanaal een historisch bepaalde, eigen identiteit. Ook vanuit de functionaliteit en de duurzaamheid verdient een draaibrug de voorkeur. Voor het open en sluiten hoeft geen massa in de hoogte te worden verplaatst. Dit betekent een zeer laag energieverbruik”.

Ambitiedocument
De keuze is getoetst aan de richtlijnen uit het Ambitiedocument voor de bruggen.  Dit document is in 2012 samen met aanwonenden opgesteld.  Voor deze fietsbruggen gold als richtlijn: een  slank/transparant ontwerp. Niet de brug, maar het water staat centraal.  Er is niet alleen naar het ontwerp gekeken. Ook de  techniek, functionaliteit en stedenbouwkundige inpassing in de omgeving waren belangrijke elementen.

Uitvoering
Uiteindelijk krijgt het Kanaal zes nieuwe auto- en fietsbruggen.  Deze worden afzonderlijk aanbesteed, om zoveel mogelijk (regionale) bedrijven een kans te geven om mee te bieden.  Afgelopen mei werd de fietsbrug hoek Vaart/Kanaal aanbesteed.  In december volgt de aanbesteding van de grotere Industriewegbrug.  Het ambitiedocument geeft aan dat die een uitgesproken karakter kan krijgen. De aanleg van de bruggen start in 2014.

bron -foto’s gemeente Assen

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Drenthe College klaar voor JOB Monitor Grootschalig tevredenheidsonderzoek mbo/studenten voor de 10e keer gehouden

Reacties uitgeschakeld voor Drenthe College klaar voor JOB Monitor Grootschalig tevredenheidsonderzoek mbo/studenten voor de 10e keer gehouden

Actie in Assen tegen slopen van huurhuizen Oude Molenbuurt

Reacties uitgeschakeld voor Actie in Assen tegen slopen van huurhuizen Oude Molenbuurt

BC Assen basisschool badmintontoernooi 2016

Reacties uitgeschakeld voor BC Assen basisschool badmintontoernooi 2016

‘Inbrekers’ bij Primera in Assen zijn ticketkopers Pinkpop

Reacties uitgeschakeld voor ‘Inbrekers’ bij Primera in Assen zijn ticketkopers Pinkpop

Aanrijding zorgt voor file van ruim 4 op N34

Reacties uitgeschakeld voor Aanrijding zorgt voor file van ruim 4 op N34

Hockey Vereniging Assen haalt Interland Nederland – Nieuw-Zeeland naar Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Hockey Vereniging Assen haalt Interland Nederland – Nieuw-Zeeland naar Drenthe

Zwemfestijn editie Herfstvakantie 2017

Reacties uitgeschakeld voor Zwemfestijn editie Herfstvakantie 2017

Wijzigingen in busdienstregeling per 24 februari

Reacties uitgeschakeld voor Wijzigingen in busdienstregeling per 24 februari
comments

leave a comment

Create AccountLog In Your Account