Elysium beoordeling

Assen- de website van moiassen.com is vandaag begonnen met de filmrecensies die één keer in de maand door Gert Jan wordt geschreven.

Dit is de filmrecensies

In 2009 zorgde filmmaker Neill Blomkamp voor opschudding in de filmwereld met zijn meesterwerk District 9. Nu is Blomkamp terug met Elysium, maar is deze net zo goed als zijn voorganger?

Elysium speelt zich af in het jaar 2154. De aarde is compleet vervuild, er zijn geen bomen en gewassen meer en er heerst een groot probleem van overbevolking. Hierom is een groot deel van de rijke bevolking verhuisd naar Elysium, een gigantisch ruimte station vlak naast de aarde. Max, gespeeld door Matt Damon, is een jongen die hard werkt om zijn ticket naar Elysium te kunnen betalen, maar er gaat van alles mis wat zijn reisje naar Elysium in de weg zit. Wanneer hij blootgesteld wordt aan nucleaire straling en hij nog maar vijf dagen te leven heeft moet hij wel naar Elysium en zet hij alles op alles om zijn ticket te kunnen betalen.

Dit is gelijk het punt waar de film in elkaar zakt en verandert in een ontzettend voorspelbare actiefilm en dat is jammer. Er zit namelijk zoveel potentie in Blomkamp’s Elysium waar helaas niks mee gebeurt. De bad guy van de film is de achterlijke Delacourt, gespeeld door Jodie Foster die overigens een ontzettend slechte acteerprestatie neerzet, die heerser wil worden over Elysium en probeert al het gespuis op aarde te vernietigen. Hier tegenover staat echter een geheim agent genaamd Kruger, gespeeld door Sharlto Copley die juist weer ontzettend sterk acteert, die in wordt gezet om Max‘ pad te kruisen en er alles aan moet doen om hem te stoppen.

Hoewel het acteerwerk in Elysium echt alle kanten op gaat is er ook iets dat wel honderd procent perfect is: de soundtrack. Een mix van originele filmmuziek van Ryan Amon en bestaande nummers van artiesten als Burial, Raffertie en Mt. Eden zorgen voor een prachtige, soms zelfs spookachtige sfeer in Elysium. Helaas kan de soundtrack de film niet omtoveren in iets speciaals. Elysium is zeker geen slechte film, maar het is niet het meesterwerk wat het had kunnen zijn.

3,4/5

Gezien door Gert Jan in bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen.

Trailer: klik hier

 

Reacties

Redactie MoiAssen

leave a comment

Create AccountLog In Your Account