Bijna helft zonnepanelenbezitters maakt panelen nooit schoon

Bijna helft zonnepanelenbezitters maakt panelen nooit schoon

Bijna helft zonnepanelenbezitters maakt panelen nooit schoon

Reacties uitgeschakeld voor Bijna helft zonnepanelenbezitters maakt panelen nooit schoon

Schade en tot 10% rendementsverlies door vogelpoep 

Inmiddels heeft ruim een miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Dat aantal loopt de komende jaren nog flink op vanwege de urgentie te verduurzamen. Toch weet bijna de helft van de zonnepanelenbezitters (49%) niet dat zij tot 10% rendement verliezen als zonnepanelen vies zijn. Maar liefst 41% heeft zelfs nog nooit zijn of haar panelen schoongemaakt. En hoewel het neerdwarrelen van stof niet veel impact heeft op het rendement, hebben de uitwerpselen van vogels dat wel. Naast het mislopen van rendement, kan een paneel door de agressieve samenstelling van vogelpoep ook beschadigd raken. Slechts 22% van de Nederlanders is hiervan op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 500 Nederlandse zonnepanelenbezitters, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Misverstanden over schoonmaken zonnepanelen
Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, bestaan er veel misverstanden over het schoonmaken van zonnepanelen. “Er wordt vaak gedacht dat een regenbui het vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor veel mensen hun panelen niet of nauwelijks schoonmaken. Dat schoonspoelen klopt deels. De regen haalt het stof grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies. En dat niet alleen, je zonnepaneel kan zelfs beschadigen door de agressieve samenstelling als de uitwerpselen te lang blijven zitten.”, aldus Bleker. Het is volgens hem aan te raden zonnepanelen ieder jaar schoon te maken voor een optimaal rendement en om schade te voorkomen.

Niet schoon is niet verzekerd
De meeste zonnepanelenbezitters (54%) denken ten onrechte dat hun zonnepaneel niet kan beschadigen door vogelpoep. Bleker: “Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de lak van je auto. De uitwerpselen van een vogel branden in de lak waardoor doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Ditzelfde effect zie je op zonnepanelen. Hoewel verzekeraars wel het herstel van de schade vergoeden die door bijvoorbeeld hevige weersomstandigheden is ontstaan, vergoeden zij geen kosten voor schade door nalatenschap. Het niet schoonmaken van de zonnepanelen valt namelijk onder eigen gebreken. Daarnaast is het altijd goed om te checken of zonnepanelen zijn meeverzekerd in jouw opstalverzekering. Is dit niet het geval of huur je een woning? Dan kun je een aparte verzekering voor zonnepanelen afsluiten.”

Bron – Pricewise.nlBijna helft zonnepanelenbezitters maakt panelen nooit schoon

Reacties

Beheer

Related Posts

BUITENSPEELDAG 2017

Reacties uitgeschakeld voor BUITENSPEELDAG 2017

Dood van Tom de Munter TT-nacht Assen in Opsporing Verzocht

Reacties uitgeschakeld voor Dood van Tom de Munter TT-nacht Assen in Opsporing Verzocht

De Politie haalt huilende vrouw in ondergoed van straat in Assen

Reacties uitgeschakeld voor De Politie haalt huilende vrouw in ondergoed van straat in Assen

Aantal overstappers van zorgverzekering in Assen ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde

Reacties uitgeschakeld voor Aantal overstappers van zorgverzekering in Assen ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde

Asser Mannenkoor met Promo-Tour 2018 de Asser wijken in

Reacties uitgeschakeld voor Asser Mannenkoor met Promo-Tour 2018 de Asser wijken in

Geen problemen met inzameling pillen

Reacties uitgeschakeld voor Geen problemen met inzameling pillen

Aanrijding tussen fietser en auto op de kruising Pelikaanstraat / Vredeveldsweg in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Aanrijding tussen fietser en auto op de kruising Pelikaanstraat / Vredeveldsweg in Assen

Politie start met Openbare Orde Teams in stadscentra Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Politie start met Openbare Orde Teams in stadscentra Drenthe

Create AccountLog In Your Account