Variabele energietarieven met 25% omhoog

Variabele energietarieven met 25% omhoog

Variabele energietarieven met 25% omhoog

Reacties uitgeschakeld voor Variabele energietarieven met 25% omhoog

Kwart huishoudens dreigt per 1 juli zo’n 400 euro meer te betalen. Net als de vaste energietarieven, volgen ook de variabele energietarieven de stijgende trend. Per 1 juli 2021 stijgen deze met 25%. De energierekening van een Nederlands huishouden gaat hierdoor met gemiddeld 160 euro omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar. Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele tarieven en betalen gemiddeld 400 euro per jaar extra. Uit de Energiemonitor 2021 van de ACM blijkt dat dit om maar liefst twee miljoen (27%) Nederlandse huishoudens gaat. De reden van de stijgende tarieven is het koude voorjaar, de prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie. Dat blijkt uit een analyse van Pricewise op basis van eigen onderzoek en de bekendmaking van de nieuwe tarieven van Vattenfall. De berekening gaat uit van een gemiddeld Nederlands huishouden (met een energieverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³).

Tarieven blijven hoog 
Elk half jaar, op 1 januari en op 1 juli, wijzigen de variabele energietarieven. Hoewel de variabele tarieven de afgelopen vier keer op rij daalden, stijgen deze nu fors. Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, zet deze trend voorlopig door. “Elektriciteit speelt een steeds grotere rol bij verduurzaming en het streven om gasverbruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s en warmtepompen. De vraag naar elektriciteit neemt toe, maar op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt toch naar kolen- of gascentrales uitgeweken. Die prijzen blijven hoog door onder andere de prijs van CO2-rechten. Bovendien moet de netcapaciteit worden uitgebreid, om het hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels  in de netbeheerkosten worden doorberekend.”

Miljardenbesparing voor twee miljoen huishoudens 
De vaste energietarieven zijn met zo’n 200 euro gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Momenteel liggen deze hoger dan de variabele tarieven. Per 1 juli zullen de variabele tarieven zich echter naar een hoger niveau bewegen. Een gemiddeld Nederlands huishouden dat niet overstapt op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt, gaat automatisch over op de variabele energietarieven en betaalt gemiddeld 400 euro meer op jaarbasis voor energie. Stappen zij wel over, dan besparen zij met een eenjarig energiecontract rond de 200 euro. Bleker: “Onlangs heeft de ACM de Energiemonitor 2021 gedeeld. Daaruit blijkt dat maar liefst 73% van de Nederlandse huishoudens afgelopen jaar niet is overgestapt. Doen ze dat dit jaar opnieuw niet? Dan laten ze gezamenlijk ruim een miljard euro aan besparingen liggen.” Volgens Bleker is dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar. “Zo voorkom je dat je honderden euro’s per jaar te veel betaalt.”

Bron: Pricewise.nl – Variabele energietarieven met 25% omhoog

Reacties

Beheer

Related Posts

Auto tegen boom in Taarlo

Reacties uitgeschakeld voor Auto tegen boom in Taarlo

Bartje Pimpen tijdens Bartjes verjaardag

Reacties uitgeschakeld voor Bartje Pimpen tijdens Bartjes verjaardag

Fractie VVD Assen draagt nieuwe wethouder voor

Reacties uitgeschakeld voor Fractie VVD Assen draagt nieuwe wethouder voor

DNK Assen opent weer voor lenen materialen bibliotheek

Reacties uitgeschakeld voor DNK Assen opent weer voor lenen materialen bibliotheek

Sport Oriëntatie Dag op zaterdag 3 september 2016 in Winkelcentrum Marsdijk.

Reacties uitgeschakeld voor Sport Oriëntatie Dag op zaterdag 3 september 2016 in Winkelcentrum Marsdijk.

Kortsluiting in oplader zorgt voor brandje in woning aan de Plutostraat Assen

Reacties uitgeschakeld voor Kortsluiting in oplader zorgt voor brandje in woning aan de Plutostraat Assen

Twee branden in Assen zaterdagavond kort achter elkaar (VIDEO)

Reacties uitgeschakeld voor Twee branden in Assen zaterdagavond kort achter elkaar (VIDEO)

Create AccountLog In Your Account