Respijtzorg: ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers

Respijtzorg: ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers

Respijtzorg: ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers

Reacties uitgeschakeld voor Respijtzorg: ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers

ASSEN – Woensdag 3 maart bracht wethouder Jan Broekema een bezoek aan het Beleefhuis in Assen. Het Beleefhuis is sinds kort op woensdagen en vrijdagen geopend voor mensen die mantelzorg ontvangen. De mantelzorger kan op deze manier de mantelzorg overdragen (respijtzorg). Dit kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers. De wethouder liet zich woensdag 3 maart bijpraten over deze vorm van zorg aan mantelzorgers en bezocht het Beleefhuis.

Versterken van hulp 

De gemeente Assen telt ruim 1500 mantelzorgers. Mantelzorg geven kan voldoening geven, maar is niet altijd makkelijk. Iemand die mantelzorg verleent kan overbelast raken waardoor men zelf een beroep moet doen op hulp en of ondersteuning.

Jan Broekema: “Zorgen voor mantelzorgers is dus belangrijk, dit kan preventief zijn. Vanuit het Netwerk Informele Zorg Assen bieden we al mantelzorgwaardering aan en bieden we een platform voor en door mantelzorgers. Daar komt nu dus ook het aanbod vanuit het Beleefhuis in Assen bij. Dit geheel draagt hopelijk echt bij aan verlichting en voorkomt wellicht overbelasting.”

Respijtzorg thuis of in het Beleefhuis

Op woensdagen en vrijdagen kunnen mensen die mantelzorg ontvangen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in het Beleefhuis voor vervangende zorg. Een andere mogelijkheid is dat een vrijwilliger op bezoek komt bij mensen thuis zodat de mantelzorger iets voor zichzelf kan doen terwijl de vrijwilliger vervangende zorg verleent. Op dit moment wordt onder mantelzorgers in Assen onderzocht of men ook behoefte heeft aan de mogelijkheid om hun naaste te laten logeren in het Beleefhuis.

Ontwikkelingen in het sociaal domein

De start van respijtzorg staat niet op zichzelf. Jan Broekema: “We werken in de gemeente Assen aan het versterken van hulp die inwoners kunnen krijgen op het gebied van zorg en welzijn. Als we laagdrempelige zorg dicht bij huis kunnen aanbieden dan hebben mensen op termijn hopelijk minder of geen zwaardere, geïndiceerde zorg nodig.

Het is goed om in een vroeg stadium inwoners te helpen en niet pas als ze meer of complexere zorg nodig hebben. Daar werken we aan binnen de gemeente samen met Vaart Welzijn. Deze respijtzorg is de eerste van tien initiatieven waarmee we hulp op het gebied van zorg en welzijn voor Assenaren willen versterken.”

Meer informatie

Voor vragen of aanmelden kunnen mensen mailen naar respijtzorg@vaartwelzijn.nl. Daarnaast kunnen mantelzorgers in Assen terecht op www.informelezorgassen.nl.

Foto en bron: gemeente Assen 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Martin Brand komt naar Assen

Reacties uitgeschakeld voor Martin Brand komt naar Assen

Online Actie ‘Niet Weggooien!’

Reacties uitgeschakeld voor Online Actie ‘Niet Weggooien!’

Record aantal kinderen doen mee aan Cool Moves Volleybal toernooi voor basisscholen en primeur Smashbal voor jongens!

Reacties uitgeschakeld voor Record aantal kinderen doen mee aan Cool Moves Volleybal toernooi voor basisscholen en primeur Smashbal voor jongens!

FILM OVER HET ASSEN VAN DE VORIGE EEUW IN HET DRENTS ARCHIEF

Reacties uitgeschakeld voor FILM OVER HET ASSEN VAN DE VORIGE EEUW IN HET DRENTS ARCHIEF

Brandweer Norg ingezet voor meetverzoek

Reacties uitgeschakeld voor Brandweer Norg ingezet voor meetverzoek

Lijnbus omgebouwd tot ambulancebus

Reacties uitgeschakeld voor Lijnbus omgebouwd tot ambulancebus

Revitalisatie Alfa-college bewonderd

Reacties uitgeschakeld voor Revitalisatie Alfa-college bewonderd

Aanpassingen busvervoer tijdens 4-mijl van Groningen

Reacties uitgeschakeld voor Aanpassingen busvervoer tijdens 4-mijl van Groningen

Create AccountLog In Your Account