Carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

Carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

Carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

Reacties uitgeschakeld voor Carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

REGIO – Er is de komende decennia veel werk voor techniekliefhebbers die in de installatiebranche aan het werk willen. Samenwerkende installatiebedrijven en praktijkopleidingscentra in de sector organiseren daarom op zaterdag 29 augustus een open dag. Vestigingen van drie lokale opleidingsbedrijven openen de deuren voor belangstellenden.

De sector zoekt praktisch ingestelde beroepskrachten met gevoel voor techniek. “De installatiebranche heeft de toekomst”, zegt Erik Hans Boek, regiomanager van Wij Techniek, ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche (voorheen OTIB). “Ontwikkelingen als de energietransitie, het verduurzamen van woningen en de opmars van online connectiviteit, ‘the internet of things’ (IoT) maken dat er de komende decennia meer werk is dan we met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen.”

Wervingscampagne

De open dag bij opleidingsbedrijven in Hengelo, Deventer, Genemuiden, Emmen en Harderwijk maakt deel uit van een landelijke wervingscampagne. Daarin trekken opleidingsfonds Wij Techniek, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd, samen op met onder meer de opleidingsbedrijven IW Nederland en Goflex Young Professionals.

Doel van de open dag is dat belangstellenden niet alleen praktische voorlichting krijgen over opleidingen en beroepsperspectieven, maar ook kennis kunnen maken met het installatievak zelf. “Installatiewerk is een veelzijdig vak waarin veel ruimte is voor zelfontplooiing, maar gevoel voor techniek is wel een randvoorwaarde”, zegt Peter van Winssen, directeur van Goflex Young Professionals. “Tijdens de open dag krijgen bezoekers daarom gelegenheid om kennis te maken met gereedschappen en materialen. Luisteren, kijken, maar zéker ook zelf dingen doen en maken dus. Beleving staat centraal tijdens de open dag.”

Leren en werken

De betrokken vakopleidingen leiden beroepskrachten op via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dat is leren en werken op MBO-niveau. Studenten gaan het grootste deel van de week aan het werk bij één van de leerbedrijven. Theorie wordt gegeven op het ROC en praktijktraining krijgen ze op de eigen praktijkcentra.

De organisatoren richten zich met hun wervingscampagne niet alleen op jongeren. “Ook zij-instromers zijn uitgenodigd om zich zaterdag te komen oriënteren”, benadrukt Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland. “We denken dan bijvoorbeeld aan aan werkzoekenden of mensen die aan een carrièreswitch toe zijn vanuit een andere opleiding of branche.”

Jongeren en zij-instromers

Het is niet nieuw dat opleiders in de installatiebranche zich oriënteren op andere doelgroepen dan enkel jongeren die van de middelbare school komen. “We hebben al veel verschillende zij-instromers naar een nieuwe loopbaan begeleid”, vertelt Olij. “Daarbij kun je denken aan mensen met een migratie-achtergrond tot aan herintredende vrouwen.”

Ook vrouwen laten zich steeds meer gelden in de installatietechniek. Ze worden nadrukkelijk ook uitgenodigd in de wervingscampagne van de branche. “Er zijn al heel wat meiden opgeleid in ons vak”, laat Boek van Wij Techniek weten. “We nodigen jonge meiden en vrouwen van harte uit om zaterdag kennis te komen maken met de installatietechniek. Het is helemaal geen unicum meer om een vrouw in onze sector aan het werk te zien met een buigtang of elektronische meetapparatuur. Dat beeld is achterhaald.”

Belangstellenden voor de open dag kunnen zaterdag 29 augustus vanaf 10:00 tot 14:00 uur terecht bij vestigingen van IW Noord, Oost en Flevoland in Hengelo op de Lansinkesweg 28A, in Deventer op de Schonenvaardersstraat 6 en in Genemuiden op de Nijverheidstraat 45. In Emmen ontvangt TSH Vakopleidingen bezoekers op de Bokslootweg 6. In Harderwijk kunnen belangstellenden terecht bij De Techniekacademie op Westeinde 100.

Wie zaterdag 29 augustus een open dag in een andere regio wil bezoeken, kan online alle adressen vinden op de website van Wij Techniek. Er wordt op alle locaties rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen.

Foto (C) : ©IWNL/L.vd Arend

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Druk voorjaar voor het Asser Mannenkoor

Reacties uitgeschakeld voor Druk voorjaar voor het Asser Mannenkoor

Grote variatie aan hobby’s tijdens Hobby Event in Expo Assen 

Reacties uitgeschakeld voor Grote variatie aan hobby’s tijdens Hobby Event in Expo Assen 

Ruim 140 leerkrachten volgen Masterclasses in de Kinderboekenweek

Reacties uitgeschakeld voor Ruim 140 leerkrachten volgen Masterclasses in de Kinderboekenweek

Newsflash McHappy Day Assen

Reacties uitgeschakeld voor Newsflash McHappy Day Assen

Verwijdering woonwagen in Marsdijk in Assen begonnen

Reacties uitgeschakeld voor Verwijdering woonwagen in Marsdijk in Assen begonnen

Asser Mannenkoor met Promo-Tour 2018 de Asser wijken in

Reacties uitgeschakeld voor Asser Mannenkoor met Promo-Tour 2018 de Asser wijken in

Bosbrand bij Gasselte

Reacties uitgeschakeld voor Bosbrand bij Gasselte

Knuffels van kindergraven gestolen in Smilde

Reacties uitgeschakeld voor Knuffels van kindergraven gestolen in Smilde

Create AccountLog In Your Account