ICO Centrum voor Kunst & Cultuur blijft kunstvakdocenten inzetten bij lesuitval door lerarentekort

ICO Centrum voor Kunst & Cultuur blijft kunstvakdocenten inzetten bij lesuitval door lerarentekort

ICO Centrum voor Kunst & Cultuur blijft kunstvakdocenten inzetten bij lesuitval door lerarentekort

Reacties uitgeschakeld voor ICO Centrum voor Kunst & Cultuur blijft kunstvakdocenten inzetten bij lesuitval door lerarentekort

ASSEN – Er is een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs, waardoor groepen kinderen regelmatig naar huis gestuurd worden. Afgelopen schooljaar onderzocht het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur daarom samen met Stichting PrimAH (voor openbaar onderwijs) of het inzetten van kunstvakdocenten tijdens lesuitval een oplossing kon bieden. Dit bleek een succes, en vanaf 1 november breidt de samenwerking zich uit met scholenorganisaties Plateau Integrale Kindcentra en Kits Primair. Het project wordt praktisch ondersteund met de Vervangings Manager app van Top Drenthe Kamer Noord.

Het ICO zorgt voor het vullen en onderhouden van een pool van ervaren en flexibele kunstvakdocenten. Deze docenten ontwikkelen lessenseries voor alle bouwen. De kunstlessen staan niet op zich, maar zijn duidelijk gekoppeld aan kernvakken of het thema waar een school mee werkt. Lesdoelen en kunsttechnieken worden gecombineerd, bijvoorbeeld door het koppelen van animaties maken aan taalles, het leren over geschiedenis door middel van druktechnieken of informatie verwerken in beweging en dans. Daarnaast worden de kunstvakdocenten voorbereid op het verzorgen van een volledige lesdag. Op deze manier krijgen kinderen toch zinvol onderwijs en komen ze extra in aanraking met kunst en cultuur.

Scholen kunnen verschillende vormen van inzet kiezen. De kunstvakdocent kan ingezet worden in een zogenaamde carrousel, hij of zij wordt dan gedurende een uitvaldag ingezet in verschillende klassen en wisselt af met de overige vaste leerkrachten van een school. De school kan er ook voor kiezen om de kunstvakdocent gedurende een uitvaldag voor één klas te zetten. Het inzetten verloopt via de Vervangings Manager app van Top Drenthe Kamer Noord. Scholen geven hierin aan wanneer zij (structureel of incidenteel) uitval hebben en kunstvakdocenten geven hierin hun beschikbaarheid door. Top Drenthe zorgt voor het matchen van de school en docent.

Het inzetten van kunstvakdocenten gebeurt op initiatief van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur, een advies-, netwerk- en projectorganisatie op het gebied van cultuureducatie en amateurkunst in Drenthe. Zij werken hierbij nauw samen met Stichting PrimAH, Plateau Integrale Kindcentra, Kits Primair en Top Drenthe Kamer Noord. Kijk op www.ico-kunstencentrum.nl/invalpool voor meer informatie.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Open dag bij Service Apotheek Themmen

Reacties uitgeschakeld voor Open dag bij Service Apotheek Themmen

Vijf Assenaren krijgen koninklijke onderscheiding

Reacties uitgeschakeld voor Vijf Assenaren krijgen koninklijke onderscheiding

Twee auto’s botsen op elkaar in Exloërveen

Reacties uitgeschakeld voor Twee auto’s botsen op elkaar in Exloërveen

DERDE DINSDAG OVER MANTELZORG

Reacties uitgeschakeld voor DERDE DINSDAG OVER MANTELZORG

het verbouwde jumbo Nobellaan is weer heropend

Reacties uitgeschakeld voor het verbouwde jumbo Nobellaan is weer heropend

66-jarige man uit Groningen opgepakt voor dreigen met aanslag TT Balloon Festival

Reacties uitgeschakeld voor 66-jarige man uit Groningen opgepakt voor dreigen met aanslag TT Balloon Festival

Wijzigingen busvervoer Assen

Reacties uitgeschakeld voor Wijzigingen busvervoer Assen

Create AccountLog In Your Account