Frank Westerman en Frans Ohm over ‘Darp’ bij Warenhuis Vanderveen

Frank Westerman en Frans Ohm over ‘Darp’ bij Warenhuis Vanderveen

Frank Westerman en Frans Ohm over ‘Darp’ bij Warenhuis Vanderveen

Reacties uitgeschakeld voor Frank Westerman en Frans Ohm over ‘Darp’ bij Warenhuis Vanderveen

ASSEN – Tijdens de lunchvoordracht ‘Kadetje Cultuur’ zullen Frank Westerman en Frans Ohm op zaterdag 9 november het boek ‘De wereld volgens Darp’ en het fotoboek ‘Darp’ presenteren bij Warenhuis Vanderveen Assen (Buningzaal, 12.00 – 14.00 uur).

Frank Westerman en Frans Ohm kwamen elkaar ooit tegen bij een Kadetje Cultuur in Vanderveens Buningzaal. Frans nodigde Frank uit om over het Drentse dorp Darp te schrijven, de buitengewone plaats bij Havelte/Meppel die hij al jaren fotografeert. Dit toevallige treffen leidde uiteindelijk tot de publicatie van het tweetal boeken dat op 9 november het onderwerp van de lunchvoordracht zal zijn.

Uitgeverij Querido Fosfor over ‘De wereld volgens Darp’: Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in Roemenië de val van de Ceausescu’s mee. Hij ziet het IJzeren Gordijn in een orgie van geweld neergaan. ‘De bom’ is niet gevallen, maar de naschokken van de Koude Oorlog doen zich tot op vandaag gevoelen. In 30 filmische reportages neemt Westerman de lezer mee naar het CIA-graf van Che Guevara in Bolivia; hij ontbijt in Havana met een voortvluchtige RAF-terroriste en spreekt in Moskou de eerste ruimtewandelaar, kosmonaut Leonov.

De ondergang van de kameraden wordt almaar sterker invoelbaar, net als de nieuwe gewelds- en haatuitbarstingen sinds de val van de Muur. Ressentiment is de rode draad; rancune uit verlies en vernedering. ‘De wereld volgens Darp’ begint en eindigt dicht bij huis: in het Drentse gehucht Darp, waar Frank in 1981 en 1982 als scholier meeliep in de jaarlijkse vredesmars tegen de opslag van Amerikaanse kernkoppen in twee bunkers in het bos. Nu, als schrijver-chroniqueur, toont hij het wedervaren van Darp als een spiegel waarin behalve het einde, ook de ontluikende terugkeer van de Koude oorlog weerkaatst.

Reserveren svp door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl, of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De kosten zijn € 14,50 p.p. inclusief lunch en voordracht, t.z.t. af te rekenen bij het Kadetje Cultuur. De voordracht vindt plaats in de Buningzaal, op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen.

 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

blauwe klap industrieweg vrijdag open voor verkeer.

Reacties uitgeschakeld voor blauwe klap industrieweg vrijdag open voor verkeer.

Assen en NS zetten fietsers twee jaar in de kou

Reacties uitgeschakeld voor Assen en NS zetten fietsers twee jaar in de kou

Tentoonstelling ‘Mahina, een ode aan de Molukse vrouw’

Reacties uitgeschakeld voor Tentoonstelling ‘Mahina, een ode aan de Molukse vrouw’

Bustour langs havezaten in Noord-Drenthe ‘Huizen van stand’

Reacties uitgeschakeld voor Bustour langs havezaten in Noord-Drenthe ‘Huizen van stand’

Tijdelijk NS Station in Assen wordt maandagochtend officieel geopend

Reacties uitgeschakeld voor Tijdelijk NS Station in Assen wordt maandagochtend officieel geopend

Sinterklaas en zijn pieten bezoeken het struunhuus in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Sinterklaas en zijn pieten bezoeken het struunhuus in Assen

Landelijke jeugdcompetitie Ultimate frisbee in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Landelijke jeugdcompetitie Ultimate frisbee in Assen

Create AccountLog In Your Account