Column – In het verzorgingstehuis

Column – In het verzorgingstehuis

Column – In het verzorgingstehuis

Reacties uitgeschakeld voor Column – In het verzorgingstehuis

Ik kom via een nieuwe ingang het verzorgingstehuis ingelopen en zie tegenover de oude ingang een tafeltje staan met daarop een foto van een dame op leeftijd met daarbij een kaarsje en een condoleanceboek. Een mooi plekje waar de bewoners, het personeel en de bezoekers automatisch langs lopen als zij naar het restaurant gaan of gewoon op bezoek komen. Maar wat ken ik die oudere dame op die foto goed, het is onze / mijn oma.

Vandaag kom ik, net als iedere andere dag in deze uitvaartperiode, voor controle bij oma. Ze ligt in haar eigen kamer opgebaard en dat is fijn voor iedereen. Zo kan de familie, in een vertrouwde omgeving, afscheid van haar nemen en kunnen belangstellenden een laatste groet bij haar thuis brengen. Dit geeft toch een andere sfeer en maakt het allemaal iets ontspannener.

Normaliter doe ik geen thuiscontroles bij een overledene als er geen familie of verzorging bij aanwezig is, uit veiligheidsoverwegingen wil ik dat risico niet nemen. Maar in dit geval is het anders, ik ben familie, heb een sleutel en ik weet dat ik geen risico loop om ergens van beschuldigd te worden waar ik part nog deel aan heb. Maar in dit geval kom ik dus wel alleen bij haar op de kamer om te kijken of er veranderingen aan het lichaam zijn en of de koeling nog goed werkt. Geen problemen, alles is en gaat prima. Ik zeg oma gedag en ga weer naar buiten.

Buiten op de gang aangekomen zie ik daar drie medewerkers van de zorg staan en loop naar ze toe. Ik stel mij voor als uitvaartverzorger en de kleinzoon van mevrouw en vraag of het nog steeds gebruikelijk is dat de verzorging uitgeleide doet als mevrouw naar buiten wordt gedragen. Dit blijkt inderdaad nog zo te zijn waarop de verzorging vraagt, maar is mevrouw dan nog op haar kamer? Ik bevestig dit en de verzorging vraagt of zij dan nog even afscheid mogen nemen?

Natuurlijk mag dit, ga gerust naar binnen, waarop zij vragen of ik wel mee wil gaan. Uit veiligheidsoverwegingen mogen zij niet meer op een kamer komen als de bewoner daarvan is overleden… En dat begrijp ik dan weer heel goed.

Ik ga met de zorg naar binnen en geef ze een moment alleen met oma, een moment waarbij ik de zorg hoor zeggen; “Wat fijn dat dit nog even kan. Ze was zo’n lieve vrouw”. Ze draaien zich om en vragen mij er bij. Ze vertellen dat ze veel met haar gesproken hebben over bijvoorbeeld de politiek, het geloof en dat zij altijd zeer belangstellend was. Je kon met haar over alles praten en dat het een bewoonster was die zij gingen missen. Ook dankten ze mij voor de mogelijkheid om nog even afscheid te nemen, dit voelde zo goed.

Ik loop met ze naar buiten en terwijl ik de kamer afsluit zeg ik tegen de zorg, ik ben blij dat ik dit nog voor jullie heb kunnen doen. Jullie werken gemiddeld acht uur per dag intensief met jullie bewoners en dat is vermoedelijk meer dan dat jullie, jullie eigen partner op een dag zien. Als je dan een band hebt met een bewoner, wil je daar toch ook afscheid van kunnen nemen.

Als wij weglopen fluistert één van de verzorgenden tegen mij; “Dank je wel, jij weet waar het om gaat.”

Peter Hendriks
www.uitvaartzorg-bijzonder.nl


Was geschreven: Peter Hendriks. In samenwerking met MoiAssen krijgen columnisten de kans over hun ervaringen uit hun vakgebied te schrijven. Een overzicht van columnisten en eerdere columns vind je op deze pagina.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Brandweerkazerne van Assen is verkocht

Reacties uitgeschakeld voor Brandweerkazerne van Assen is verkocht

Feestelijke presentatie waterstof bus en elektrische bus Drenthe en Groningen

Reacties uitgeschakeld voor Feestelijke presentatie waterstof bus en elektrische bus Drenthe en Groningen

OPFRIS BIJEENKOMST POSITIEF COACHEN ASSEN

Reacties uitgeschakeld voor OPFRIS BIJEENKOMST POSITIEF COACHEN ASSEN

GozeroProcent the PARTY summer edition

Reacties uitgeschakeld voor GozeroProcent the PARTY summer edition

Update: rond de sloop van het stationsgebied in Assen(Video)

Reacties uitgeschakeld voor Update: rond de sloop van het stationsgebied in Assen(Video)

Stationspiano in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Stationspiano in Assen

Vrouw opgepakt voor hennepkwekerij in huis Assen

Reacties uitgeschakeld voor Vrouw opgepakt voor hennepkwekerij in huis Assen

Create AccountLog In Your Account