In het spoor van Picardt en de drie Podagristen

In het spoor van Picardt en de drie Podagristen

In het spoor van Picardt en de drie Podagristen

Reacties uitgeschakeld voor In het spoor van Picardt en de drie Podagristen

DRENTHE – Een prachtige busreis door het dingspel Zuidenveld (Zuidoost-Drenthe) langs literaire hoogtepunten, fraaie landschappen en bijzondere beelden en monumenten die verbonden zijn aan Drentse schrijvers.

Zuidoost-Drenthe werd al in de Middeleeuwen Zuidenveld genoemd. Het zeer wisselende landschap met een rijk verleden was voor dichters en schrijvers een grote inspiratiebron.

Op vrijdag 18 oktober rijdt een luxe touringcar langs de roemrijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Zuidenveld. Van Picardt en de Podagristen uit de 17e en de 19e eeuw tot Anne Doornbos, Aagje Blink, Max Douwes en Hans Heyting. Literatuurkenner Harm Jan Lesschen neemt de deelnemers mee door dit bijzondere deel van Drenthe.

De bustour start vrijdag 6 september om 9.30 in het Drents Archief, waar de tocht eindigt om 17.45. De dagtocht wordt georganiseerd door het Drents Archief, Huus van de Taol en Arriva Touring en kost € 69 per persoon. Aanmelden kan via touring@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

Brute moord

De bustour begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding op de geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’. Hierna vertrekt de bus via Rolde, waar Picardt ooit predikant was, naar Grolloo. Dit is het gebied waar de thriller ‘de Paddenvanger’ van Anne Doornbos zich afspeelt, waarin vier jonge mannen bruut worden vermoord. Ook zal het borstbeeld van Harry Muskee niet worden overgeslagen.

Mans Tierelier

Via Borger, waar de beelden van Harm Tiesing en Hans Heyting  staan, wordt de tocht vervolgd naar Exloo en Odoorn. Hier wordt verteld over het werk van Tiesing en Heyting en dat van Johanna Bergman-Beins. Een volgende stop is in Klijndijk. Er zal worden stilgestaan bij het borstbeeld en werk van Max Douwes en hier laten we Mans Tierelier ‘’met zien dweellocht’’ ronddwalen. De tocht wordt vervolgd naar Emmen, naar dichter Gezinus Omvlee met zijn ‘Olleke Bollekes’ en de schrijver Peter Middendorp, die zijn verhalen deels in het huidige Emmen laat spelen.

Drie Podagristen

Na een heerlijke lunch rijdt de bus via Erica, de geboorteplaats van Anne Doornbos en Gerard Stout, naar Coevorden. Hier maken de deelnemers een korte wandeling over de Markt langs een aantal beelden uit de geschiedenis van Coevorden. In het Kasteel zal Jennie Lambers over haar werk (verhalen, Bijbelvertalingen) vertellen onder het genot van een kopje koffie of thee. Vervolgens zal het spoor van de Podagristen langs Dalen, Oosterhesselen en Zweeloo naar Assen worden gevolgd. Onderweg hoort u hoe de Podagristen hun intocht in genoemde dorpen beschrijven.

De tour begint om 9.30 in het Drents Archief. Instappen in Groningen is mogelijk vanaf de halte rondvaartboot tegenover het station om 8.45. In Assen kunt u instappen bij de Bonte Wever (Stadsbroek) om 9.15, hier kunt u gratis parkeren. Treinreizigers kunnen rechtstreeks  aansluiten bij het Drents Archief, ingang Museumlaantje. Aanmelden kan via touring@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

Foto: Standbeeld De Drie Podagristen

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Personenauto te water in Smilde

Reacties uitgeschakeld voor Personenauto te water in Smilde

Pasar Malam Assen: Istimewa & Bagus!

Reacties uitgeschakeld voor Pasar Malam Assen: Istimewa & Bagus!

Assenaar opnieuw aangehouden voor rijden onder invloed

Reacties uitgeschakeld voor Assenaar opnieuw aangehouden voor rijden onder invloed

Open dag Alfa-college zet mbo-onderwijs in de schijnwerper Vraag naar mbo’ers groeit nog steeds

Reacties uitgeschakeld voor Open dag Alfa-college zet mbo-onderwijs in de schijnwerper Vraag naar mbo’ers groeit nog steeds

Automobilist gaat ervandoor na botsing op de Industrieweg in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Automobilist gaat ervandoor na botsing op de Industrieweg in Assen

Stage4Media zoekt 30 spelers voor afscheidsmusical!

Reacties uitgeschakeld voor Stage4Media zoekt 30 spelers voor afscheidsmusical!

Bestuurder ramt boom nadat handrem werd aangetrokken

Reacties uitgeschakeld voor Bestuurder ramt boom nadat handrem werd aangetrokken

Door de dichte mist: auto te water raakt in de Kolonievaart in Veenhuizen

Reacties uitgeschakeld voor Door de dichte mist: auto te water raakt in de Kolonievaart in Veenhuizen

Darters Marsdijkhal 1 winnen spannende topper

Reacties uitgeschakeld voor Darters Marsdijkhal 1 winnen spannende topper

Die auto`s betrokken bij ongeval in Drouwenermond

Reacties uitgeschakeld voor Die auto`s betrokken bij ongeval in Drouwenermond

Leerlingen interviewen Gideon Samson

Reacties uitgeschakeld voor Leerlingen interviewen Gideon Samson

Create AccountLog In Your Account