Column – De weg van de minste weerstand

Column – De weg van de minste weerstand

Column – De weg van de minste weerstand

Reacties uitgeschakeld voor Column – De weg van de minste weerstand

Hoe zou het zijn als al je bewegingen vrijwel moeiteloos zouden gaan? Je geen inspanning meer zou voelen? Heerlijk toch? Kan je je voorstellen dat dit echt kan? Je lichaam is ervoor gebouwd tenslotte. Er is een soort van ‘weg’ in elke beweging die je wilt maken.

Doe maar eens mee. Stel je staat voor de kast en wil er een kopje uit halen. Je hand reikt naar het kopje en pakt het. Heb je nu de rest van je lichaam stil gehouden of vast gezet? Of is het makkelijker op het moment dat je hand reikt mee te stappen met het zelfde been? Je kan zelfs alleen je heup een beetje indraaien. Dit kost minder weerstand (als je goed voelt). Kan je je voorstellen dat je moeiteloos bewegend door de dag zou kunnen gaan? Of merk je dat je bewegen stijf gaat en inspanning kost? Wat zet je vast in je lichaam en wat blijft los als je beweegt?

Gezond? Jazeker. Elke beweging op deze ‘natuurlijke’ manier is direct ook onderhoud voor het lichaam. Dit komt omdat je elke lichaamsdeel, elke spier, pees of band, elk gewricht gebruikt wordt op de manier waarvoor het ‘bedoelt’. Dit is erg gezond, je wordt er fit van en merkt een boel souplesse in je lichaam.

Ga eens staan en ga gewoon eens met je armen heen en weer zwaaien/draaien. Laat de bewegen uit je heupen/ benen komen en laat je armen gewoon hangen. Kan je voelen welk tempo, welke grootte van bewegen het makkelijkst gaat? En hoe lekker voelt dit eigenlijk? Kan je de beweging nog makkelijker maken, de helt van de kracht alsof je niks doet, nonchalant. Hoe voelt dat? Oh man man man… heerlijk. Lukt het je om je niet af te laten leiden en echt in de bewegen te komen, in je lichaam te zijn?

Nu een stapje verder. Ga eens staan en ga dan eens gewoon met de zwaartekracht mee omlaag totdat je op de grond zit. Hoe moet je bewegen, waar moet je je lichaam los laten, waar steun je om de meest gemakkelijke manier te vinden? En nu door naar het liggen op de grond, zonder dat je een buikspier gebruikt… jaja. Ieder keer als de buik wel aanspant doe je het opnieuw, gewoon voelen waarlangs je nu moet bewegen om de buik los te houden. Wat moet je met je benen doen om ruimte te creëren? En je armen?, het hoofd. En belangrijker nog: Kom je ook een lekker beweging tegen. Iets wat gewoon erg aangenaam voelt?

En doe het nu eens zonder dat je je best doet. Het hoeft namelijk niet goed te gaan.

Ik geef workshops bij bedrijven en leer iedere patiënt in mijn praktijk zo te bewegen omdat het zo prettig en gezond is.

Laatst deed ik mee met freerunning in de sporthal, erg leuk, misschien moet ik daar maar eens een workshop geven over dit makkelijk bewegen. Zou je mee willen doen?

Ik ben wel benieuwd hoe makkelijk jij beweegt zou je mij er wat over willen vertellen, zou je met mij eens in een paar behandelingen willen onderzoeken of het nog prettiger kan? Het heeft erg veel invloed op stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. En is erg onderhoudend voor lichaam en geest.

Beweeg ze…

Robert Terpstra, oefentherapeut Mensendieck & Trager practitioner. www.bewegingsvrijheid.eu


Was geschreven: Robert Terpstra. In samenwerking met MoiAssen krijgen columnisten de kans over hun ervaringen uit hun vakgebied te schrijven. Een overzicht van columnisten en eerdere columns vind je op deze pagina.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

De 38ste Truckstar Festival 2018: De verkiezing van de mooiste Truck en meer!

Reacties uitgeschakeld voor De 38ste Truckstar Festival 2018: De verkiezing van de mooiste Truck en meer!

vermiste hond Kia uit Assen weer terug

Reacties uitgeschakeld voor vermiste hond Kia uit Assen weer terug

Verversen van collectie levert buitenkansje op 2e HANDSBOEKVERKOOP TEN GUNSTE VAN VOEDSELBANK

Reacties uitgeschakeld voor Verversen van collectie levert buitenkansje op 2e HANDSBOEKVERKOOP TEN GUNSTE VAN VOEDSELBANK

Groots boksevenement in het theater

Reacties uitgeschakeld voor Groots boksevenement in het theater

Eenzijdig verkeersongeval Peesterweg in Zeijen

Reacties uitgeschakeld voor Eenzijdig verkeersongeval Peesterweg in Zeijen

KUNSTIG OOST ALS ACTIEVE KUNSTENAARSVERENIGING IN ASSEN

Reacties uitgeschakeld voor KUNSTIG OOST ALS ACTIEVE KUNSTENAARSVERENIGING IN ASSEN

Hardde wind blaast bekleding van dakkapel in de wijk de Lariks Assen

Reacties uitgeschakeld voor Hardde wind blaast bekleding van dakkapel in de wijk de Lariks Assen

Man aangehouden in Assen na achtervolging door de politie

Reacties uitgeschakeld voor Man aangehouden in Assen na achtervolging door de politie

Create AccountLog In Your Account