Opening Cultuurhistorisch paviljoen Weeshuisweide

Opening Cultuurhistorisch paviljoen Weeshuisweide

Opening Cultuurhistorisch paviljoen Weeshuisweide

Reacties uitgeschakeld voor Opening Cultuurhistorisch paviljoen Weeshuisweide

COEVORDEN – Sinds een aantal weken is de bouw van het Cultuurhistorisch paviljoen op de Weeshuisweide in volle gang. Op zondagavond 14 juli is om 19:00 de feestelijke publieke opening én onthulling van de naam van het paviljoen. Het paviljoen is ontworpen door kunstenaar Michel Velt en wordt uitgevoerd door kunstenaar Tom Dijkstra.

Vanuit de Toekomstvisie centrum Coevorden en Bouwen aan historie was er de wens om, behalve de Weeshuisweide in te zetten als evenemententerrein (waarvan de opening 21 juni jl. plaatsvond), ook historie een plek te geven. Het Stedelijk Museum Coevorden is vanuit de projectgroep Weeshuisweide gevraagd om inhoud en vorm te geven aan het tijdelijke paviljoen. Het paviljoen zal ongeveer drie jaar blijven staan. Het Cultuurhistorisch Paviljoen is in eerste instantie een ontmoetingsplek waar bezoekers op een laagdrempelige manier met archeologie en de geschiedenis van Coevorden in contact komen. Het paviljoen is dan ook gratis toegankelijk en zal op vaste tijden geopend zijn. Behalve een tentoonstellingsruimte in de vorm van een BELEEFdepot, komt er een ArcheoHotspot in het paviljoen.

ArcheoHotspots zijn gevestigd door heel Nederland en is een initiatief van het Allard Pierson Museum. Het zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Je kan er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten. Coevorden is met deze ArcheoHotspot de eerste in Noord-Nederland. Vanuit het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis ontvangen we archeologische vondsten waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan.

De buitenste torens van het paviljoen worden ook benut. Schutterij van Koeverden gaat één van de torens als uitvalsbasis gebruiken ter informatie en educatie. In de andere toren kunnen kinderen zich verkleden als ridder of jonkvrouw en voor het kasteel of het paviljoen op de foto. Tijdens de opening worden bezoekers ontvangen door de Schutterij van Koeverden en worden er middeleeuwse welkomstdrankjes en hapjes uitgedeeld door Eetvermaeck. Ook Café Candia en Feyen zullen de bezoekers tijdens de opening voorzien van diverse drankjes.

Na een welkomstwoord van museumdirecteur Stefanie Ottens, geven wethouder Jan Zwiers en Marjolein Woltering, projectcoördinator van de landelijke organisatie ArcheoHotspots, een openingswoord. De wethouder zal samen met de winnaar van de namenwedstrijd, de naam van het paviljoen onthullen. Vervolgens kan iedereen genieten van de ‘Kostuumshow 1000 jaar mode’ die gegeven wordt door Stichting Oud-Oranje, bekend van het poppenhuis in het Drents Museum en grote historische kostuumshows bij Paleis het Loo.

De realisatie en de opening van het paviljoen zijn mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Bouwen aan historie, gemeente Coevorden, Centrummanagement, Domesta, Stedelijk Museum Coevorden, ArcheoHotspots, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Feyen Groothandel BV, Café Candia, Eetvermaeck, Keen Theatertechniek, Schutterij van Koeverden, Stichting Garnizoensdagen Coevorden, Stichting Oud-Oranje, Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis en alle betrokken vrijwilligers.

Bouwen aan Historie

Coevorden werkt aan een uitnodigende binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van historie, water en gezelligheid en waar het fijn wonen is. Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Centrummanagement, gemeente en Domesta, waarbij vele ondernemers, organisaties en inwoners betrokken zijn.

Foto: Ontwerp Cultuurhistorisch Paviljoen, Michel Velt.

 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Auto te water Beilervaart Beilen

Reacties uitgeschakeld voor Auto te water Beilervaart Beilen

Vliegtuig maakt noodlanding op Groningen Airport Eelde

Reacties uitgeschakeld voor Vliegtuig maakt noodlanding op Groningen Airport Eelde

MMT ingezet voor medische noodsituatie aan Witterhoofdweg in Witten

Reacties uitgeschakeld voor MMT ingezet voor medische noodsituatie aan Witterhoofdweg in Witten

Bloed in de polder: in juni is heel Nederland plaats delict

Reacties uitgeschakeld voor Bloed in de polder: in juni is heel Nederland plaats delict

Dimmendaal mannenmode organiseert The Vanguard Roadshow

Reacties uitgeschakeld voor Dimmendaal mannenmode organiseert The Vanguard Roadshow

Bloem & Cadeau Boutique Anniek eerste duurzame bloemist in Drentse gemeente Noordenveld

Reacties uitgeschakeld voor Bloem & Cadeau Boutique Anniek eerste duurzame bloemist in Drentse gemeente Noordenveld

Resto VanHarte als pop-up restaurant in Bovensmilde

Reacties uitgeschakeld voor Resto VanHarte als pop-up restaurant in Bovensmilde

ongeval bij rotonde Gieten

Reacties uitgeschakeld voor ongeval bij rotonde Gieten

Noordshow 2018 : 4 tot en met 6 januari 2018, TT-Hall Assen

Reacties uitgeschakeld voor Noordshow 2018 : 4 tot en met 6 januari 2018, TT-Hall Assen

Acht mensen aanhoudingen in Rolde na ongeregeldheden

Reacties uitgeschakeld voor Acht mensen aanhoudingen in Rolde na ongeregeldheden

Kennismakingsconcert Popkoor Prestige Assen

Reacties uitgeschakeld voor Kennismakingsconcert Popkoor Prestige Assen

TIJN DE VOS WINT ASSER FINALE VAN NATIONALE VOORLEESWEDSTRIJD

Reacties uitgeschakeld voor TIJN DE VOS WINT ASSER FINALE VAN NATIONALE VOORLEESWEDSTRIJD

Create AccountLog In Your Account