Column – Positieve gezondheid

Column – Positieve gezondheid

Column – Positieve gezondheid

Reacties uitgeschakeld voor Column – Positieve gezondheid

Gericht zijn op wat nog wel kan (met je klacht) i.p.v. werken aan dat wat niet kan.

Lichaam en geest richt ik op het positieve. Ik pas me aan wanneer ik klachten heb, luister naar mijn lichaam. Doe niet meer maar ook zeker niet minder als wat op elk moment nog prettig voelt. Dit noem ik nou positief herstel. Wanneer je telkens weer aansluit bij wat je lijf nog wel kan dan is dat ten eerste een stuk prettiger voor jezelf en ten tweede geef je dan pas echt je lichaam, de aangedane structuren (spieren, botten, pezen, ect ) de mogelijkheid te herstellen. Dit noem ik een natuurlijk herstel want je laat het over aan je lichaam, aan het herstellend vermogen van je lijf. Wat zeker ook positief invloed heeft op je geest.

Tuurlijk als je een arm breekt en die moet geopereerd worden dan doet de specialist dat zodat die arm de kans krijgt om weer zo natuurlijk mogelijk gebruikt te worden. Wanneer je te veel wil doet dit pijn dus laat je het (hoop ik), wanneer je te bang bent zal je misschien te weinig doen waardoor herstel vertraagd. Dus voelen wat wel en niet kan en daarin weer voelen wat het meeste comfort geeft.

Zo ook bij bijvoorbeeld lage rugpijn. Zodra je pijn voelt ga je misschien ergens iets aanspannen of je adem een beetje vast zetten. Maar dan ben je onbewust gericht op de pijn. Wanneer je je richt op comfort, hoe lekker kan ik bewegen met deze pijnlijke rug? Hoe makkelijk kan ik achter de computer zitten of hoe fijn is het om even af te wisselen? Dan krijgt je rug positieve aandacht. Dit helpt de rug weer in balans te komen. Daar hoef jij verder niks voor te doen.

Snap je? Het werkt heel simpel en heel natuurlijk. Alleen ons hoofd vind het lastig te geloven. We hebben zo vaak gehoord dat je houding recht moet zijn of dat je de buik aan moet spannen of dat je spieren sterk moeten zijn. En dan zit je vast. Je doet het feitelijk nooit goed………dus je blijft maar proberen en je best doen om beter te worden, om te doen wat de therapeut zegt en ga zo maar door. Maar het voelt niet fijn.

Neem het heft in handen, voel naar je lichaam, luister erna, interpreteer de signalen zo juist als mogelijk, sluit aan bij je lijf, richt je op wat wel goed voelt en je zult gaan merken dat klachten verdwijnen, blessures weer helen en jij je een stuk prettiger voelt.

Let op je kan je ook erg goed voelen in de pijn. Pijn en comfort kunnen naast elkaar bestaan. Daarin zit hem ook de kans tot optimaal herstel.

Natuurlijk is dit makkelijk praten daarom begeleid ik mensen hierin waarbij ik bij jou aansluit ipv dat ik je vertel wat jij moet doen.

Het leuke is dat ik zelf ook genoeg heb ongelukjes heb gehad, hersenschudding, botten gebroken in mijn lijf, in ziekenhuizen heb gelegen, ook wel meer dan eens een spitaanval heb gehad (haha en dat doet pijn zeg) dus ik weet gelukkig hoe het voelt om pijn te hebben (wat niet leuk is) maar ook om daarin tegelijk ontspannen te blijven en gericht te blijven op wat wel goed voelt, tempo aanpassen, ritme veranderen, m’n bewegen aanpassen ect. Mijn geluk is dat ik eigenlijk altijd wel vertrouw op mijn lichaam. “Het komt wel weer goed”. Dat maakt het voor mij makkelijk om goed naar m n lijf te luisteren.  Maar ik begrijp dondersgoed dat het vertrouwen soms ver te zoeken kan zijn. Tegelijk val ik door de mand want een spit aanval komt eigenlijk voort uit het niet goed luisteren naar je lichaam. Nou ja zo gaat het dus.

Robert Terpstra, oefentherapeut Mensendieck & Trager practitioner. www.bewegingsvrijheid.eu


Was geschreven: Robert Terpstra. In samenwerking met MoiAssen krijgen columnisten de kans over hun ervaringen uit hun vakgebied te schrijven. Een overzicht van columnisten en eerdere columns vind je op deze pagina.

Reacties

Redactie MoiAssen

Create AccountLog In Your Account