Literaire bustour Noordenveld

Literaire bustour Noordenveld

Literaire bustour Noordenveld

Reacties uitgeschakeld voor Literaire bustour Noordenveld

ASSEN – Een verrassend mooie tocht door Noord-Drenthe langs monumenten en bijzondere plekken die verbonden zijn aan Drentse schrijvers.

Noord-Drenthe werd al in de middeleeuwen Noordenveld genoemd. Hier wordt een eigen variant van het Drents gesproken, dat veel op het Gronings lijkt. Het landschap met zijn madelanden en diepjes was de inspiratiebron voor menig schrijver. Op vrijdag 28 juni rijdt een luxe touringcar langs de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Noord-Drenthe. Onderweg worden deelnemers verrast met pakkende poëzie en proza, zowel in het Drents als in het Nederlands. De bustour start vrijdag 28 juni om 9.30 uur in het Drents Archief en daar eindigt de tocht om 17.00 uur. De dagtocht wordt georganiseerd door het Drents Archief, Huus van de Taol en Arriva Touring en kost € 66 per persoon.

Bartje

De tocht begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding door literatuurkenner Harm Jan Lesschen. Bij het originele beeld van Bartje uit 1954 hoort de deelnemer over schrijver Anne de Vries en het internationale succes van zijn roman over het koppige Drentse ventje. Daarna vertrekt de bus naar Smilde. De eerste stop is bij de Koepelkerk met het monument dat is opgericht voor Jacob Israël de Haan. De geboren Smildeger was zijn tijd ver vooruit. Hij schreef als een van de eersten openlijk over een homoseksuele relatie.  In Veenhuizen rijdt de bus door het rechtlijnige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid, het decor voor de bekende roman ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. De teksten op de gevels verwijzen naar de normen en waarden van de armenkoloniën. In Norg wordt een heerlijke lunch met literair toetje geserveerd.

Paaizermao

Na de lunch rijdt de bus naar Roden. Hier was Hindericus Scheepstra actief; schrijver van de kinderboeken over Ot en Sien die door Cornelis Jetses werden geïllustreerd. Bij havezate Mensinge wandelen de deelnemers naar het monument voor dichteres Vasalis. De tocht gaat verder door het mooie landschap rondom Foxwolde en Roderwolde. Onderweg is aandacht voor onderwijzer en dichter Peter van der Velde. Hij schreef in het dialect van Noordenveld onder meer het prachtige gedicht ‘Winter op de Paaizermao’.

Cultuurpaus

Peize is een uitstekende pleisterplaats voor een kopje koffie of thee met iets lekkers en bovendien de plek waar diverse Drentse schrijvers wonen en werken. Een van hen geeft een voordracht tijdens deze tussenstop. Op de terugweg naar Assen komen we langs de Picardthoeve in Rhee, woonplaats van Henk Prakke. Deze schrijver en ‘cultuurpaus’ was de stuwende kracht achter tal van initiatieven om Drenthe op cultureel gebied op te stoten in de vaart der volkeren.

Aanmelden kan via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

Foto: Koepelkerk in Smilde

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Assen 24 uur in teken van Sportplezier!

Reacties uitgeschakeld voor Assen 24 uur in teken van Sportplezier!

Boom dreigt op woning te vallen aan de Obrechtlaan in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Boom dreigt op woning te vallen aan de Obrechtlaan in Assen

Brandje in de achtertuin bij woning op Messchenveld

Reacties uitgeschakeld voor Brandje in de achtertuin bij woning op Messchenveld

Duizenden bromfietsers verwacht op TT voor bromfietsen Bromm’n en Kiek’n op de Asser TT-baan

Reacties uitgeschakeld voor Duizenden bromfietsers verwacht op TT voor bromfietsen Bromm’n en Kiek’n op de Asser TT-baan

Geen verhoging watertarieven nodig volgens VVD

Reacties uitgeschakeld voor Geen verhoging watertarieven nodig volgens VVD

Rally zonder poespas met ruim 135 oldtimers door Assen

Reacties uitgeschakeld voor Rally zonder poespas met ruim 135 oldtimers door Assen

Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief: Van klooster tot archief – rijksbouwmeester Van Lokhorst

Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief: Van klooster tot archief – rijksbouwmeester Van Lokhorst

Knuffels van kindergraven gestolen in Smilde

Reacties uitgeschakeld voor Knuffels van kindergraven gestolen in Smilde

Verkeersongeval op de N34 tussen Anloo en Zuidlaren

Reacties uitgeschakeld voor Verkeersongeval op de N34 tussen Anloo en Zuidlaren

POTGROND-ACTIE van het ASSER MANNENKOOR

Reacties uitgeschakeld voor POTGROND-ACTIE van het ASSER MANNENKOOR

Brand in gebouw van voormalige Verkeerspark Assen

Reacties uitgeschakeld voor Brand in gebouw van voormalige Verkeerspark Assen

Loungebanken niet geliefd in Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Loungebanken niet geliefd in Drenthe

Create AccountLog In Your Account