Dansexpeditie voor jongeren: maar wat is ‘echt’ en wat niet?

Dansexpeditie voor jongeren: maar wat is ‘echt’ en wat niet?

Reacties uitgeschakeld voor Dansexpeditie voor jongeren: maar wat is ‘echt’ en wat niet?

ASSEN – Op zaterdag 1 en zondag 2 juni wordt tijdens Art of Wonder in Assen voor het eerst de door dansgezelschap Vloeistof ontwikkelde locatievoorstelling Stadswild getoond.

Deze interactieve dansexpeditie werd speciaal voor jongeren gemaakt en is een fysieke en zintuigelijke wandeling die aanmoedigt om op nieuwe manieren naar de stad, de ander en zichzelf te kijken. Op een lichtvoetige en eigentijdse manier verleiden ze het publiek, die een koptelefoon draagt zoals bij een ‘silent disco’, om verbanden te leggen tussen de dans, de muziek, de voice-over en wat er (toevallig) op straat gebeurt.”. Een beleving waarin je als toeschouwer gaat twijfelen wat nou echt ‘echt’ is en wat niet.

Het avontuur begint bij uit je eigen bubbel stappen

“Vooroordelen zijn natuurlijk niet helemaal weg te denken, maar we willen wel graag erover nadenken hoe vooroordelen ontstaan”, zegt Yuri Bongers een van de twee choreografen van Vloeistof.

“We hoeven niet met iedereen vrienden te worden, maar onbewuste vooroordelen beïnvloeden onze keuzes in het contact maken, zeker in de publieke ruimte en heeft op die manier veel impact op het samenleven.” “Het avontuur begint bij uit je eigen ‘bubbel’ te stappen”, vervolgt Anja Reinhardt, “Dat is letterlijk wat we met het publiek willen doen.”

De buitenruimte als laboratorium

Het choreografen-duo werd geïnspireerd door het gedachtegoed van de, ook in Nederland populaire Amerikaanse, socioloog Richard Sennet, die zich buigt over ‘de kunst van samenleven’. De buitenruimte ziet hij als laboratorium om te leren om te gaan met ‘complexiteiten’. “De publieke ruimte biedt een interessant podium voor ons, omdat daar iedereen komt en verschillende leefstijlen, standpunten, opvattingen, meningen en soms vooroordelen op elkaar botsen. Ter voorbereiding hebben we 20 pubers geïnterviewd om hun zicht op vooroordelen en ‘stadsgedrag’ te onderzoeken, hieruit zijn vervolgens de geluidsopnames ontwikkeld die je hoort terwijl je rondkijkt en -loopt”, vertelt Anja.

Herkenning en onzekerheid

Inge Koks, programmeur van Podium Mozaïek, hét internationaal Cultuurpodium in Amsterdam is te spreken over de aanpak van dansgezelschap Vloeistof: “Als geen ander hebben zij de kennis en kunde van dans in de publieke buitenruimte en van het gedrag en de reacties van publiek hierin. In deze tijd is kunst in de openbare ruimte juist meer dan nodig.

Met de nodige humor, verwondering en schoonheid schudt Vloeistof onze vertrouwde realiteit op en laat ons stilstaan bij datgene wat wij niet kennen of waar we onbewust dagelijks aan voorbij gaan. Hun bijna alledaagse benadering mondt vaak uit in een climax waarin we niet meer helemaal weten wat en hoe. Het is deze verbinding tussen herkenning en onzekerheid die als geen ander de werkelijkheid representeert. Maar dan uitvergroot en onontkoombaar.”

Stadswild bezoeken

De try-outs van deze uitdagende belevenis vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juni op het jeugdtheaterfestival Art of Wonder in Assen. Op woensdag 5 en donderdag 6 juni gaat de voorstelling in première bij Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Verder is Stadswild nog te bezoeken tijdens Festival Onderstroom op 5, 6 en 7 juli in Vlissingen.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Dickensfestijn Coevorden afgelast

Reacties uitgeschakeld voor Dickensfestijn Coevorden afgelast

Kom jij ook op de open dag van FC Assen

Reacties uitgeschakeld voor Kom jij ook op de open dag van FC Assen

Toekomst TT Festival

Reacties uitgeschakeld voor Toekomst TT Festival

Gratis rondleiding door het Drents Archief 

Reacties uitgeschakeld voor Gratis rondleiding door het Drents Archief 

CURSUS WERKEN MET DE E-OVERHEID IN BIBLIOTHEEK ASSEN

Reacties uitgeschakeld voor CURSUS WERKEN MET DE E-OVERHEID IN BIBLIOTHEEK ASSEN

Bartje Pimpen tijdens Bartjes verjaardag

Reacties uitgeschakeld voor Bartje Pimpen tijdens Bartjes verjaardag

Nieuwjaarsconcert van het Drents Senioren Orkest in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarsconcert van het Drents Senioren Orkest in Assen

Mensen genieten van verlichte huis van de familie Knol in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Mensen genieten van verlichte huis van de familie Knol in Assen

Oude Jamathi racemotoren rijden mee in de TT NightRide!

Reacties uitgeschakeld voor Oude Jamathi racemotoren rijden mee in de TT NightRide!

Loungebanken niet geliefd in Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Loungebanken niet geliefd in Drenthe

Zondag 9 april: Eni Viva Italia powered by Checkstar op het TT Circuit Assen

Reacties uitgeschakeld voor Zondag 9 april: Eni Viva Italia powered by Checkstar op het TT Circuit Assen

Terug naar het Assen van Toen

Reacties uitgeschakeld voor Terug naar het Assen van Toen

Create AccountLog In Your Account