Foto’s 100 jaar ruilverkaveling Drenthe nu online

Foto’s 100 jaar ruilverkaveling Drenthe nu online

Foto’s 100 jaar ruilverkaveling Drenthe nu online

Reacties uitgeschakeld voor Foto’s 100 jaar ruilverkaveling Drenthe nu online

ASSEN – Gedeputeerde Henk Jumelet en Evelien van Everdingen, directeur van Prolander, hebben donderdagmiddag de  fotocollectie van de voormalige Dienst Landelijk Gebied (DLG) officieel online gezet. Dat deden zij tijdens het druk bezochte symposium over een eeuw ruilverkavelen in Drenthe, georganiseerd door het Drents Archief.

Zo’n zes jaar geleden startte, op initiatief van oud-medewerker van Dienst Landelijk Gebied, Fré Strating, een project om de waardevolle foto’s van de Drentse ruilverkavelingen te bewaren. Na jaren van selecteren, scannen en beschrijven, is er nu een collectie van ruim 4.000 foto´s beschikbaar en door iedereen te bekijken op de website van het Drents Archief. Het zijn beelden van meer dan 75 uitgevoerde ruilverkavelingen en landinrichtingsprojecten in de provincie Drenthe van de afgelopen 100 jaar. Drenthe is hiermee de eerste én enige provincie in Nederland waarvan de collectie van de inrichting van landelijk gebied is gedigitaliseerd, beschreven en ontsloten.

Drentse ruilverkaveling

De afgelopen decennia is in Drenthe door een flink aantal ruilverkavelingen, kavelruilprojecten en herinrichtingen het ‘olde landschap’ flink op de kop gezet. Gestimuleerd door maatschappelijke, economische en politieke veranderingen veranderden de visies op het gebruik en inrichting van het platteland continu. De werken zijn nu afgerond en gelukkig zijn er duizenden foto’s bewaard gebleven. Deze foto’s geven een mooie inkijk in de zeer uiteenlopende ruilverkavelingen en ontwikkelingen in het Drentse landschap van de afgelopen eeuw.

Fotocollectie online

Het had niet veel gescheeld of deze waardevolle schat aan informatie zou verloren gegaan zijn. Op initiatief van Fré Strating is er samen met het Drents Archief, provincie Drenthe, het Kadaster en Prolander (voorheen de Cultuurtechnische Dienst, de Landinrichtingsdienst en de Dienst Landelijk Gebied) een plan uitgevoerd om deze foto’s te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

De voltooiing van dit intensieve project werd donderdagmiddag gevierd met een drukbezocht symposium in Podium Zuidhaege. Henk Jumelet: “Ik ben heel blij dat deze klus geklaard is omdat de foto’s een prachtig inzicht geven in hoe het landelijk gebied in Drenthe zich heeft ontwikkeld. Dat is altijd op Drentse wijze, in nauwe samenwerking met de omgeving gebeurd’.

Tijdschrift en documentaire

Ter ere van de fotocollectie is er een speciale editie van het kwartaalblad Waardeel van de Drentse Historische Vereniging uitgebracht. Deze is volledig gewijd aan de Drentse ruilverkavelingen in woord en beeld. Ook is een  documentaire over 100 jaar ruilverkavelen in Drenthe gemaakt, die donderdagmiddag  voor het eerst werd vertoond. De film wordt op zaterdag 8 juni uitgezonden door RTV Drenthe.  De documentaire is later dit jaar, de hele maand september, te zien in het Drents Archief.

Het project kwam tot stand met financiële steun van provincie Drenthe, Arcadis Nederland B.V, Avitec Infra & Milieu, Brands Bouw, Drents Archief, Kadaster, Prolander, Sweco Nederland B.V en Drentse Historische Vereniging.

Foto: 1956 -Twee onbekende personen die, in het kader van madelandverbetering, bezig zijn het land te rollen en met schijfeggen te bewerken. Het betreft hier kavelaanvaarding/ kavelverbetering. Deze foto is genomen in het kader van ruilverkaveling Borger.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Minister Bussemaker (Onderwijs) op werkbezoek in Meppel Ingebruikname OV-Jaarkaart, verbinding onderwijs met regio en Drukkerij Museum

Reacties uitgeschakeld voor Minister Bussemaker (Onderwijs) op werkbezoek in Meppel Ingebruikname OV-Jaarkaart, verbinding onderwijs met regio en Drukkerij Museum

4 mei dodenherdenking

Reacties uitgeschakeld voor 4 mei dodenherdenking

Inbraak in woning Pelikaanstraat Assen-Oost

Reacties uitgeschakeld voor Inbraak in woning Pelikaanstraat Assen-Oost

Nieuwe plattegronden gemeente Assen

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe plattegronden gemeente Assen

Duogolf slaat handen ineen met Pro Golf Events

Reacties uitgeschakeld voor Duogolf slaat handen ineen met Pro Golf Events

José de Kock wint shoptegoed bij Vanderveen

Reacties uitgeschakeld voor José de Kock wint shoptegoed bij Vanderveen

Automobilist uit Assen knalt op geparkeerde auto in Wildervank

Reacties uitgeschakeld voor Automobilist uit Assen knalt op geparkeerde auto in Wildervank

Bijzondere bloemstukken op Inspiratiedag Hillig Meer

Reacties uitgeschakeld voor Bijzondere bloemstukken op Inspiratiedag Hillig Meer

Create AccountLog In Your Account