Open Joodse Huizen: Huizen van Verzet in Assen en Emmen

Open Joodse Huizen: Huizen van Verzet in Assen en Emmen

Open Joodse Huizen: Huizen van Verzet in Assen en Emmen

Reacties uitgeschakeld voor Open Joodse Huizen: Huizen van Verzet in Assen en Emmen

ASSEN / EMMEN – Op 4 en 5 mei vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werktenOok verzetsverhalen komen aan bod. Het landelijke herdenkingsprogramma wordt ondersteund door het Joods Cultureel Kwartier.

In Assen vindt Open Joodse Huizen op 4 mei voor het eerst plaats en wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met Stichting Struikelstenen Assen. Het programma is van 11.00 tot 16.00 uur met vier Open Joodse Huizen en twee joodse stadswandelingen, verzorgd door de Asser Historische Vereniging. De flyer met het programma van Assen is af te halen bij de VVV aan de Marktstraat 8. In Emmen wordt het op 5 mei georganiseerd door Stichting Emmer Sjoel Sjemmesj; er zijn twee Open Joodse Huizen en twee Huizen van Verzet. Het programma in Emmen is van 12.30 – 18.00 uur. Kijk voor het volledige programma in Assen én Emmen op www.openjoodsehuizen.nl.

Om te herinneren en te herdenken

In Assen vertelt achterkleinzoon Jort Okhuijzen het verhaal van familie Godschalk. De Godschalks waren van vader op zoon borstelfabrikanten. Jorts overgrootvader Herman en twee van zijn drie zonen, Johan en Marinus, zouden de laatsten zijn. Door de maatregelen tegen joden werd de borstelfabriek onteigend. Op 19 februari 1943 werden Herman en zijn vrouw Roselie Godschalk-Cohen in Auschwitz vermoord. Ook Johan en Marinus werden met hun gezinnen opgepakt en vermoord. Alleen Jorts grootvader Jacob (Koos) overleefde de sjoa.

In Emmen vertelt kleinzoon Jan Omvlee over Jacoba Omvlee.  Deze moedige vrouw verborg tijdens de oorlog vier leden van de familie Ten Brink uit Nieuw-Amsterdam in haar woning in Zuidbarge. Jacoba was weduwe en had de zorg voor acht kinderen. Josef ten Brink en Hendrina ten Brink, hun zoon Salco en de broer van Josef, Meier, hebben de oorlog overleefd. 

Dit zijn slechts voorbeelden uit een scala aan belangrijke verhalen over het joodse leven in Drenthe in de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl.

Van Winschoten tot Oss

Het project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Maar liefst 22 plaatsen doen dit jaar mee. Het sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt.

De ruim 162 herdenkingen vinden op 307 locaties plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Emmen, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Oss, Schoonhoven, Steenwijk, Utrecht, Valkenburg, Wageningen, Westerwolde, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad.

Op de website www.joodsmonument.nl staan meer dan 104.000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Deze website is het uitgangspunt voor de herdenkingsbijeenkomsten. Het joods Monument is het digitale monument ter nagedachtenis aan de joden in Nederland die tijdens de Holocaust zijn vermoord. 

Fotograaf: Laura Weemering

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

59-jarige Assenaar aangehouden voor inbraak in Hoogeveen

Reacties uitgeschakeld voor 59-jarige Assenaar aangehouden voor inbraak in Hoogeveen

Bonte Wever Assen weer decor voor NK Ballroom

Reacties uitgeschakeld voor Bonte Wever Assen weer decor voor NK Ballroom

Brandweer van Assen-west gealarmeerd voor schoorsteenbrand in Ter Aard

Reacties uitgeschakeld voor Brandweer van Assen-west gealarmeerd voor schoorsteenbrand in Ter Aard

Rondvaartboot in Assen uit het water voor reparatie

Reacties uitgeschakeld voor Rondvaartboot in Assen uit het water voor reparatie

Gewonde bij frontale aanrijding op Vriezerweg in Tynaarlo

Reacties uitgeschakeld voor Gewonde bij frontale aanrijding op Vriezerweg in Tynaarlo

Persoon gewond na val van eerste etage Betuwe in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Persoon gewond na val van eerste etage Betuwe in Assen

Comfort Payroll snelst groeiende bedrijf van Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Comfort Payroll snelst groeiende bedrijf van Drenthe

Create AccountLog In Your Account