Gratis rondleiding door Drents Archief in het teken van Bartje

Gratis rondleiding door Drents Archief in het teken van Bartje

Gratis rondleiding door Drents Archief in het teken van Bartje

Reacties uitgeschakeld voor Gratis rondleiding door Drents Archief in het teken van Bartje

ASSEN – Elke tweede vrijdag van de maand kunnen geïnteresseerden gratis deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief.

Op vrijdagmiddag 12 april start de rondleiding in de supermoderne entree van het archief. U zult een reis door de tijd maken door het monumentale pand uit 1901 om vervolgens te eindigen in de middeleeuwse kloostergang.

Bijzondere aandacht is er deze keer voor Bartje, die sinds 2013 in de kloostergang ‘woont’. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt een half uur. Na afloop kunnen bezoekers de gratis themafilm bekijken in de Digilounge. In de maand april is dit ‘Naar Buiten!’, een prachtige voorjaarsfilm met nostalgische beelden uit onze provincie.

Ik bid nie veur bruune boon’n

Wie kent hem niet, de hoofdpersoon uit de destijds immens populaire boeken van de Asser auteur Anne de Vries? Bartje Bartels is met zijn uitroep: ‘Ik bid nie veur brunne boon’n’ misschien wel de bekendste Drent allertijden. Tijdens deze rondleiding staat het originele beeld van Bartje prominent in de spotlights.

Om het beeld, dat ontworpen werd door beeldhouwster Suze Berkhout, is door de jaren heen veel te doen geweest. In 1954 werd het kalkstenen ventje onthuld in de tuin achter het gemeentehuis in Assen, ter ere van de 50e verjaardag van Anne de Vries.

Helaas werd Bartje regelmatig doelwit van vandalisme, zo is hij een paar keer onthoofd en een enkele keer stonden alleen zijn klompjes nog op de sokkel. In 1982 maakte Berkhout een bronzen versie van het beeld die meer ‘hufterproof’ moest zijn. Dit beeld werd buiten geplaatst achter het Ontvangershuis, naast de ingang van het Drents Archief, en is ook zeker een bezoekje waard.

Jacobus van Lokhorst

Verder komen tijdens de rondleiding ook andere details uit het markante archiefgebouw aan bod. Wat te denken van de karakteristieke kloostermoppen en de met smeedijzer gefigureerde hengsels en krukken aan de deuren van rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst en de unieke plafondschildering in de Laarwoudzaal?

Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig en deelname is gratis. De start is op vrijdag 12 april om 14.00 uur in het Drents Archief.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

kortsluiting in meterkast van kapsalon aan de Rodeweg in de wijk Assen-Oost

Reacties uitgeschakeld voor kortsluiting in meterkast van kapsalon aan de Rodeweg in de wijk Assen-Oost

Ongeval tussen een scooter en auto op kruising Mr. Groen van Prinstererlaan / Zuidenveld in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Ongeval tussen een scooter en auto op kruising Mr. Groen van Prinstererlaan / Zuidenveld in Assen

Studenten Drenthe College zetten Havelte in “rep en roer”

Reacties uitgeschakeld voor Studenten Drenthe College zetten Havelte in “rep en roer”

Garage/Erf verkoop in Donaustraat (Pittelo)

Reacties uitgeschakeld voor Garage/Erf verkoop in Donaustraat (Pittelo)

Zwemvereniging Aqua ’68 ontvangt bijdrage van de NSGK

Reacties uitgeschakeld voor Zwemvereniging Aqua ’68 ontvangt bijdrage van de NSGK

Dansteam Sonic Boom uit Assen wint Nederlands Kampioenschap

Reacties uitgeschakeld voor Dansteam Sonic Boom uit Assen wint Nederlands Kampioenschap

Create AccountLog In Your Account