Column – Ode aan de voet

Column – Ode aan de voet

Column – Ode aan de voet

Reacties uitgeschakeld voor Column – Ode aan de voet

Geef je voet z’n natuurlijke vrijheid weer terug. Kappen met al die zootjes. Voeten moeten ruimte hebben.

Scheefheid van het lichaam, beenlengte verschil of een doorgezakte voet. Dit is allemaal niet erg. Het is zelfs normaal. De ene mensen is nou eenmaal schever als de andere. Maar wanneer je je ermee gaat bemoeien door ondersteuning te bieden krijgt het lichaam niet de kans om zelf optimaal balans te vinden. In de basis heeft een mens niks nodig, tenzij je een of andere erge ziekte hebt of bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad waardoor je ene been 10 cm korter is geworden. Gruwelijk natuurlijk maar dan is het een ander verhaal.

Waarom worden we dan zo bang gemaakt en wordt er verteld dat scheef niet goed is, doorgezakt is niet goed? Dat komt voort uit een bepaalde denkwijze waarin we (wij therapeuten) denken dat we het beter weten dan het lichaam. En ik denk persoonlijk dat er simpelweg geld verdient moet worden. Maar……… ons lichaam kan perfect zelf balans handhaven. Wanneer we ons er niet meer mee bemoeien dan gaat ons lichaam veel soepeler en steviger en meer ontspannen bewegen. Wanneer we ons lichaam zelf z’n oplossing laten vinden dan heeft dit zelfs positieve invloed op ons brein, op het functioneren ervan. Hoe meer je beweegt op de lichaamslogische manier hoe lekkerder je in je vel zit.

Een voet zit ingenieus in elkaar. Zoveel gewrichtjes met allemaal een functie. Het kan in-veren naar een platvoet (als we erop staan) en terug veren naar een holling (wanneer we lopen). Het is een schikdemper, het hersteld continu onbewust de balans. Dus niet mee bemoeien.

Onbalans is goed, je verstappen is goed, hardlopen dwars door de weilanden is echt goed voor je lichaam. Laat je niks wijs maken (ook niet door mij) en voel gewoon eens hoe bijzonder je voet is.

Wil je beter lopen, wil je van je zooltjes af, wil je je voeten ontspannen. Of heb je last van knieën of heupen en denk je dat dit met je voet of je schoenen te maken heeft? Of voel je je gewoon goed maar ben je benieuwd of je je nog prettiger kan voelen? Maak gerust een afspraak met mij.

Robert Terpstra, oefentherapeut Mensendieck & Trager practitioner. www.bewegingsvrijheid.eu


Was geschreven: Robert Terpstra. In samenwerking met MoiAssen krijgen columnisten de kans over hun ervaringen uit hun vakgebied te schrijven. Een overzicht van columnisten en eerdere columns vind je op deze pagina.

Reacties

Beheer

Related Posts

Verkeersongeval op de N34 tussen Anloo en Zuidlaren

Reacties uitgeschakeld voor Verkeersongeval op de N34 tussen Anloo en Zuidlaren

Mister TT’ Jaap Timmer is overleden

Reacties uitgeschakeld voor Mister TT’ Jaap Timmer is overleden

The American Biggle Baggle Dream

Reacties uitgeschakeld voor The American Biggle Baggle Dream

Nina Polak, Kasper Peters en René van Stipriaan in Amen

Reacties uitgeschakeld voor Nina Polak, Kasper Peters en René van Stipriaan in Amen

De vernieuwing van de Roldertunnel is begonnen (update Foto’s)

Reacties uitgeschakeld voor De vernieuwing van de Roldertunnel is begonnen (update Foto’s)

Assenaar opnieuw aangehouden voor rijden onder invloed

Reacties uitgeschakeld voor Assenaar opnieuw aangehouden voor rijden onder invloed

De 40ste Bartje Judotoernooi in Assen

Reacties uitgeschakeld voor De 40ste Bartje Judotoernooi in Assen

Uniek leertraject helpt laaggeletterde werkzoekende vooruit

Reacties uitgeschakeld voor Uniek leertraject helpt laaggeletterde werkzoekende vooruit

Create AccountLog In Your Account