Deze achternamen komen het meest voor in Drentse steden

Deze achternamen komen het meest voor in Drentse steden

Deze achternamen komen het meest voor in Drentse steden

Reacties uitgeschakeld voor Deze achternamen komen het meest voor in Drentse steden

ASSEN /EMMEN/ HOOGEVEEN – Bij Drenthe denk je waarschijnlijk meteen aan de prehistorische hunebedden. De indrukwekkende gestapelde stenen waren vroeger grafkamers in de trechterbekercultuur.

Tegenwoordig staan er in heel Drenthe nog zo’n 51 (en 2 in Groningen), wat de grootste toeristische trekpleister is van de provincie. In de middeleeuwen bestond Drenthe uit drie grote gebieden die ook delen van het huidige Groningen en Friesland overlapten.

Pas in 1815 werd de provinci Drenthe in de huidige vorm erkend. Echter begonnen de dorpen in provinci pas in de twintigste te groeien, nadat grote heide- en veengronden werden afgegraven. Tegenwoordig kent Drenthe met Assen, Emmen en Hoogeveen drie grote en bekende steden. Telefoonboek.nl zocht uit wat de huidige achternamen in deze steden zeggen over geschiedenis en omgeving van Drenthe.

Assen en Emmen verschillen nauwelijks

Assen is met een kleine 68.000 inwoners de (relatief kleine) hoofdstad van Drenthe. De meest voorkomende achternaam in deze stad is ‘de Vries’. Deze achternaam duidt op een Friese afkomst of Friese voorouders. Het is na ‘de Jong’ en ‘Jansen’ de meest voorkomende achternaam van Nederland.

De top tien van Assen kent verder de achternamen ‘de Boer’, ‘Bakker’ en ‘Smit’, welke verwijzen naar de gelijknamige beroepen. Ook in Emmen is het ‘de Vries’ die het meest voorkomt. Verder staan ook de beroepsnamen ‘de Boer’, ‘Bakker’ en ‘Smit’, in de top tien van zowel Emmen als Assen.

Op plek vier en vijf in beide steden zien we ‘van de(r) Veen’ terug. Deze achternaam verwijst naar de voormalige veengronden die de provinci kenmerkten.

Hoogeveen

In Hoogeveen komen echter hele andere achternamen het meest voor. De lijst wordt aangevoerd door ‘Benjamins’ wat verwijst naar ‘zoon van Benjamin’. De voornaam Benjamin is afkomstig van de jongste van de twaalf zonen van Jakob, stamvader van de Israëlieten.

Verder komen in deze top tien alleen ‘De Vries’, ‘De Boer’ en ‘Jonge’ ook voor in de andere twee lijsten. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

De rechtbank Assen eist negen jaar cel voor poging tot moord

Reacties uitgeschakeld voor De rechtbank Assen eist negen jaar cel voor poging tot moord

Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht Assen namens Glutenvrij.nl

Reacties uitgeschakeld voor Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht Assen namens Glutenvrij.nl

150 spiegel en schubkarpers uitgezet in Assen

Reacties uitgeschakeld voor 150 spiegel en schubkarpers uitgezet in Assen

Derde GIGA Kangoeroe Spektakel

Reacties uitgeschakeld voor Derde GIGA Kangoeroe Spektakel

Viespeuk belaagt zwemmende meisje in De Bonte Wever Assen

Reacties uitgeschakeld voor Viespeuk belaagt zwemmende meisje in De Bonte Wever Assen

Auto gestolen aan de Gazellenlaan in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Auto gestolen aan de Gazellenlaan in Assen

Create AccountLog In Your Account