Zoeken naar veroordeelde voorouders en Drentse roots :Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Zoeken naar veroordeelde voorouders en Drentse roots :Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Zoeken naar veroordeelde voorouders en Drentse roots :Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Reacties uitgeschakeld voor Zoeken naar veroordeelde voorouders en Drentse roots :Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Assen – Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 26 januari alweer voor de vijfde keer de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. De dag staat bol van lezingen, workshops, presentaties van ervaren genealogen en unieke rondleidingen. Thema dit jaar is ‘Misdaad en Straf’, een onderwerp dat niet zonder reden is gekozen. Meer dan 34.000 namen uit de vonnissen van de Arrondissementsrechtbank te Assen uit de periode 1838 – 1888 komen die dag namelijk online. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is gratis toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief, Brink 4 in Assen.

Rechtspraak, moordliederen en historische gerechten
In de vonnissen die 26 januari online komen, staan veroordelingen van voornamelijk kleine vergrijpen en straffen. Daarmee wordt het zoeken naar voorouders – en wat ze mogelijk hebben uitgespookt – een stuk interessanter. Tijdens een van de vele workshops die dag wordt stap voor stap uitgelegd hoe de index op de vonnissen werkt.

Bezoekers aan de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunnen daarnaast van alles te weten komen over veroordelingen en straffen in het verleden. Zo geeft rechter Fred Sieders een lezing over strafrechtspraak in de 19de eeuw en vertelt archeoloog Wijnand van der Sanden over plaatsen waar vonnissen werden voltrokken en waar terechtgestelden te pronk gesteld of begraven werden. Zanger Egbert Meijers brengt oude én nieuwe Drentse moordliederen ten gehore en in het ondergrondse depot van het Drents Archief worden bewijsstukken van een beruchte moord in het Leggelderveld in 1907 getoond.

Culinair etnoloog Carolina Verhoeven is aanwezig en bereid historische gerechten die te maken hebben met misdaad en straf. En speciaal voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis opent de Rechtbank Noord-Nederland haar deuren voor een drietal unieke rondleidingen door het gerechtsgebouw. De rondleidingen starten om 11.30, 13.30 en 15.30 uur bij het Drents Archief, aanmelden voor een rondleiding is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.

De Dag van de Drentse familiegeschiedenis vindt plaats op zaterdag 26 januari 2019 van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, behalve voor de rondleidingen door de rechtbank. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op: www.drentsarchief.nl/familie

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Pedaal Vocaal 11 september 2016

Reacties uitgeschakeld voor Pedaal Vocaal 11 september 2016

Hennepplantage ontdekt in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Hennepplantage ontdekt in Assen

Gaslek aan de oosterpark

Reacties uitgeschakeld voor Gaslek aan de oosterpark

Brand in Party Town gebouw op het voormalig verkeerspark aan de Haar in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Brand in Party Town gebouw op het voormalig verkeerspark aan de Haar in Assen

Stef Bos naar Theater De Nieuwe Kolk: Een show die het hart raakt

Reacties uitgeschakeld voor Stef Bos naar Theater De Nieuwe Kolk: Een show die het hart raakt

Dag en nacht extra bussen tijdens Koningsdag

Reacties uitgeschakeld voor Dag en nacht extra bussen tijdens Koningsdag

Fietsster gewond bij aanrijding op Asserstraat in Rhee

Reacties uitgeschakeld voor Fietsster gewond bij aanrijding op Asserstraat in Rhee

Personenauto geschept door trekker in Bovensmilde

Reacties uitgeschakeld voor Personenauto geschept door trekker in Bovensmilde

Problemen voor brandweer bij schoorsteenbrand in Oosterwolde

Reacties uitgeschakeld voor Problemen voor brandweer bij schoorsteenbrand in Oosterwolde

Create AccountLog In Your Account