Gratis themafilm in januari: IJskoud Drenthe!

Gratis themafilm in januari: IJskoud Drenthe!

Gratis themafilm in januari: IJskoud Drenthe!

Reacties uitgeschakeld voor Gratis themafilm in januari: IJskoud Drenthe!

Regio – Het Drents Archief in Assen heeft voor deze wintermaand een nieuwe compilatie gemaakt van opnames van typische winterse taferelen: schaatsen en schoonrijden op het ijs en andere winterpret. De fragmenten in de film ‘IJskoud Drenthe!’ zijn gemaakt tussen 1930 en 1980. De film duurt 40 minuten en is vanaf tot en met 1 februari gratis en doorlopend te zien in de Digilounge van het Drents Archief.  

Dansen op het ijs
In de jaren ’30 zwieren jonge meiden in wollen rokken en maillots samen lachend over het ijs in Meppel. Kleine jochies met warme mutsen en heren met nette hoeden sloven zich uit om wat aandacht van ze te krijgen. De baanvegers werken zich een slag in de rondte zodat de schaatsers met twee handen op de rug strak pootje-over kunnen doen. Dames met lange jassen, heren met stok, vrijwel de hele stad komt een kijkje nemen op de ijsbaan. Jonge moeders glijden achter hun kroost aan. Met rode konen krabbelen ze na wéér een val snel weer op. Bij de estafettewedstrijden op het ijs houdt de hoofdmeester de stand nauwkeurig bij. Met verkleumde vingers worden de natte veters van de houtjes nog een keer stevig aangetrokken. In 1980 schaatsen ze in Emmer-Compascuum bijna allemaal op noren.  

Sneeuwpret
In het winterse landschap van IJskoud Drenthe ontstaan ook diverse sneeuwpoppen.  De muts, een winterpeen als neus en twee kooltjes als knopen van de jas maken de pop compleet. De jonge makertjes poseren vol trots naast hun eigen creatie. Complete gezinnen trekken gewapend met houten sleeën het bos in. Samen van de heuvel af glijden; wie is het eerst beneden? En wie belandt voorover in de sneeuw? Halverwege de jaren ’70 legt een filmmaker de sneeuwstorm in Hoogersmilde vast in kleur. Het hele dorp is bedekt onder een witte deken.

Niet alleen maar pret
In 1938 ligt Zuidlaren bedolven onder een dik pak sneeuw. Tussen de hoge sneeuwmuren proberen mensen elkaar glibberend op de been te houden. De wegen zijn gestremd voor auto’s en zelfs die ene durfal op de fiets heeft het zichtbaar moeilijk om vooruit te komen. En als het maar blijft sneeuwen is het ook nog een hele klus om het erf sneeuwvrij te maken.

Gratis toegang
Deze ijskoude opnames uit de hele provincie zijn van dinsdag 7 januari t/m vrijdag 1 februari te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge en duurt ongeveer 40 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Assenaar Brian op de Dijk maakt tweede bioscoopfilm met als thema pesten

Reacties uitgeschakeld voor Assenaar Brian op de Dijk maakt tweede bioscoopfilm met als thema pesten

Burgemeester Out: Zie geen reden om benefiet in Assen te verbieden

Reacties uitgeschakeld voor Burgemeester Out: Zie geen reden om benefiet in Assen te verbieden

Het Markehuus: de ontmoetingsplek voor iedereen

Reacties uitgeschakeld voor Het Markehuus: de ontmoetingsplek voor iedereen

​ROLLERCOASTER IN THEATER ‘T MOZAÏEK

Reacties uitgeschakeld voor ​ROLLERCOASTER IN THEATER ‘T MOZAÏEK

Dakbrand bij woning in Zeegse

Reacties uitgeschakeld voor Dakbrand bij woning in Zeegse

De Gemeente Assen experimenteert met vuurwerk

Reacties uitgeschakeld voor De Gemeente Assen experimenteert met vuurwerk

Gezocht gestolen scooter

Reacties uitgeschakeld voor Gezocht gestolen scooter

Assenaar aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en bedreiging

Reacties uitgeschakeld voor Assenaar aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en bedreiging

Create AccountLog In Your Account