‘De fijne reacties van familieleden raken me elke keer opnieuw’

‘De fijne reacties van familieleden raken me elke keer opnieuw’

‘De fijne reacties van familieleden raken me elke keer opnieuw’

Reacties uitgeschakeld voor ‘De fijne reacties van familieleden raken me elke keer opnieuw’

Regio – Een hectische periode wanneer een dierbare je plotseling ontvalt. Alsof je in een rollercoaster zit. Je moet ingrijpende beslissingen nemen middenin een super heftige periode van verdriet. En maak dan maar eens de juiste. Daar weet Peter Hendriks van Uitvaartzorg Bijzonder in Tynaarlo en Rolde alles van. Na een jarenlange carrière in de gezondheidszorg en uitvaartzorg startte hij in juli van dit jaar zijn eigen uitvaartorganisatie, omdat hij ervan overtuigd is dat het beter kan met de uitvaartzorg en zich niet langer kon vereenzelvigen met de manier waarop er normaliter met de nabestaanden wordt omgegaan. Peter begeleidt families tijdens de hele, vaak zware en emotionele uitvaartperiode. “Het goed begeleiden van de familie staat bij ons op nummer een.”

Peter Hendriks herkent het als geen ander. Hoe lastig het kan zijn om in korte tijd heftige beslissingen te moeten nemen terwijl je in totale ontreddering verkeert. Hij maakte het zelf van dichtbij mee. “Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is. Bellen het nummer dat op de uitvaartpolis staat en gaan ervanuit dat de organisatie bij wie ze verzekerd zijn ook de uitvaart moet verzorgen. Een groot misverstand. Iedereen, ongeacht waar je verzekert bent, is vrij in de keuze van uitvaartverzorging.”

Volledig transparant

Via de gezondheidszorg en later in de uitvaartzorg, kreeg Hendriks regelmatig te maken met overlijdens en uitvaarten. Hij verbaasde zich iedere keer opnieuw over de enorme ‘graaicultuur’ in uitvaartland. Hendriks schetst een veel voorkomende situatie: de grote uitvaartorganisatie bij wie de polis loopt komt langs met een boek vol kisten, kaarten, bloemen en mogelijkheden van de diensten. Een uitvaartverzorger werkt met een vast basisbedrag; de kosten voor de diensten tijdens uitvaart. Maar dan komt het. Neem je ook een kist, kaarten, bloemen, rouwvervoer of andere producten en diensten af, wordt voor deze dingen geregeld het twee- tot driedubbele doorberekend. Dan staat die kist met een inkoopwaarde van 500 euro ineens voor 1.200 euro op de nota. Erg vindt Hendriks het. “Er wordt misbruik gemaakt van de emotie. Waarom naast het basisbedrag ook nog zoveel geld pakken op producten en diensten? Dat geld zou de familie goed kunnen gebruiken voor de ‘mooiere’ dingen op de uitvaart. Een professionele fotograaf bijvoorbeeld, een herinneringsboek of het opzetten van een livestream voor familie van over ver. Bij ons betaalt de familie het basisbedrag dat nodig is om de uitvaart te bekostigen. Mochten er extra diensten op prijs worden gesteld, wordt dat op basis van uren doorberekend. Op de ingekochte producten en diensten willen we niets verdienen. Onze inkoopsprijs berekenen we een op een door aan de klant. De facturen van derden komen bij ons binnen. Uitvaartzorg Bijzonder financiert de hele uitvaart voor. Zo’n twee tot drie weken na de uitvaart gaan we bij de familie langs om de facturen en de verzamelfactuur te bespreken. Wij gaan voor volledige transparantie.” 

Registreren levert 200 euro korting op

Mensen hebben ook de mogelijkheid om zich aan te melden bij Uitvaartzorg Bijzonder. Een soort lidmaatschap waarbij je, mocht je overlijden, 200 euro korting op de uitvaartverzorging ontvangt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je inschrijven. Dat kost eenmalig vijf euro. Iedereen mag inschrijven: ongeacht aanvangsleeftijd en gezondheid. Na inschrijving kun je je uitvaartwensen kenbaar maken in een wilsbeschikking die u dan kosteloos krijgt toegezonden (die ook altijd weer gewijzigd kan worden mochten de wensen veranderen).

Een mooie uitvaart

Familie een mooie uitvaart bezorgen, eentje waar ze met een goed gevoel en respect voor de overledene op terug kunnen kijken, dát is het doel van Uitvaartzorg Bijzonder. En dat begint bij persoonlijke betrokkenheid, de familie begeleiden tijdens het loodzware proces. “Mensen kunnen ons altijd bellen. Ook ’s nachts. We zijn 24/7 bereikbaar. De lijntjes zijn kort. Mensen hebben direct contact met de uitvaartverzorger. Meestal ben ik er binnen een uur. De eerste zorg gaat uit naar de overledene. Waar is hij of zij en wie gaat de verzorging doen? Ook dat kunnen we desgewenst organiseren. We hebben drie dames die de overledene verzorgen. Daarna nemen we, verdeeld over een aantal dagen, de uitvaart door. Iedere dag kom ik even langs. Ook controleren we elke dag de overledene. Daar hechten we veel waarde aan. Het proces van achteruitgang willen we goed in de gaten houden. Vroeger moest de begrafenis crematie uiterlijk op de vijfde dag plaatsvinden. Dat is niet meer zo. Nu moet de overledene uiterlijk de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Stel iemand overlijdt op vrijdagochtend 10 uur. Dan moet de ter aarde bestelling dus uiterlijk maandag over een week plaatsvinden. Dan ben je ruim 10 dagen verder. Daarom is goede conservering van het lichaam belangrijk.”

Veel mogelijkheden

Wat de wensen ook zijn, vrijwel alles is mogelijk bij Uitvaartzorg Bijzonder. En wil je livemuziek tijdens de uitvaart? Ook dat kan geregeld worden. Zangers, zangeressen of een koor, het kan allemaal. Hendriks noemt een voorbeeld van een kleindochter die voor haar overleden oma “The Rose” ging zingen. “Ze werd tijdens de dienst begeleid op piano. Echt kippenvel, zo mooi.” Een ander bijzonder moment was de uitvaart van een commissaris van Politie, volledig met Politie-eer en bijhorende erehaag en rituelen.
Hoewel Hendriks nog niet zo lang zijn eigen uitvaartonderneming heeft, heeft hij al aardig wat uitvaarten begeleid. De fijne reacties van nabestaanden raken hem. “Lieve reacties van familieleden die met een fijn gevoel terugkijken op de uitvaart. Er zijn mensen bij die me omhelzen. Dat raakt me elke keer opnieuw. Dat je iets voor iemand kunt betekenen tijdens een zware periode in het leven, vind ik het allermooist aan het vak.”

Waar zit BijZonder

Uitvaartzorg BijZonder heeft twee vestigingen. Eén in Tynaarlo en één in Rolde.
Aan de Gieterstraat 33, 9451 AR te Rolde zit het kantoorgevestigd en daar is op alle werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur inloopspreekuur. Andere bezoektijden en bezoek aan huis is op afspraak mogelijk. U kunt daarvoor bellen met Uitvaartzorg BijZonder op het telefoonnummer 0592- 85 34 35.
Het post- en informatie adres in Tynaarlo is, Berkenlaan 20, 9482 RL te Tynaarlo. Voor meer informatie over Uitvaartzorg BijZonder verwijzen wij naar www.uitvaartzorg-bijzonder.nl

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Tangarine maakt lied voor aanslagen in Parijs van afgelopen Vrijdag

Reacties uitgeschakeld voor Tangarine maakt lied voor aanslagen in Parijs van afgelopen Vrijdag

Groep 8 leerling wint prijs bij ‘Kraak de TerraVO kluis’ “Hartstikke tof dat ik gewonnen heb!”

Reacties uitgeschakeld voor Groep 8 leerling wint prijs bij ‘Kraak de TerraVO kluis’ “Hartstikke tof dat ik gewonnen heb!”

De Bonte Wever opent dit najaar twee nieuwe restaurants!

Reacties uitgeschakeld voor De Bonte Wever opent dit najaar twee nieuwe restaurants!

Tweedehands boekverkoop bij DNK

Reacties uitgeschakeld voor Tweedehands boekverkoop bij DNK

Hockey Vereniging Assen haalt Interland Nederland – Nieuw-Zeeland naar Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Hockey Vereniging Assen haalt Interland Nederland – Nieuw-Zeeland naar Drenthe

Duurzaam Drenthe weer een stapje dichterbij

Reacties uitgeschakeld voor Duurzaam Drenthe weer een stapje dichterbij

Vuurwerk Outlet Assen houdt 16 december opendag

Reacties uitgeschakeld voor Vuurwerk Outlet Assen houdt 16 december opendag

Update:Opnieuw aanhoudingen verkeerspark Assen

Reacties uitgeschakeld voor Update:Opnieuw aanhoudingen verkeerspark Assen

Winnend ontwerp Koopmansplein is van OKRA

Reacties uitgeschakeld voor Winnend ontwerp Koopmansplein is van OKRA

Create AccountLog In Your Account