Jaap Robben, Sabine van den Berg en Nick ter Wal in Amen

Jaap Robben, Sabine van den Berg en Nick ter Wal in Amen

Jaap Robben, Sabine van den Berg en Nick ter Wal in Amen

Reacties uitgeschakeld voor Jaap Robben, Sabine van den Berg en Nick ter Wal in Amen

Amen – Vrijdag 11 januari interviewen Joep van Ruiten en Annette Timmer weer drie schrijvers in De Literaire Hemel.

Jaap Robben kreeg voor zijn eerste roman ‘Birk’ drie prijzen. ‘Zomervacht’ is een waardige opvolger en oogst ook veel lof. Hoofdpersoon is de 13-jarige Brian, die met zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan woont en de zorg krijgt voor zijn verstandelijk en fysiek beperkte broer.
Romanschrijfster Sabine van den Berg uit Haren debuteert als dichter. De gedichten in ‘Nestvlinders’ vertellen het verhaal van een ingrijpende tienertijd, maar meer nog zijn het een ode aan een onvoorwaardelijke vriendschap.
Ferdinand Langen (1918-2016), geboren in Westernieland (Gr) was een veelverkochte schrijver die reclameman werd en eindigde als voetnoot in biografieën van anderen. Specialist literair erfgoed
Nick ter Wal kende Langen persoonlijk en typte op de geërfde schrijfmachine zijn levensverhaal.

De muziek wordt verzorgd door het Weimar Trio.

Jaap Robben schrijft kinderboeken, gedichten en romans. Hij wordt alom geprezen om zijn beeldende stijl.
Zijn roman ‘Birk’ (2014) was een van de succesvolste literaire debuten van de afgelopen jaren. ‘Zomervacht’ (2018) werd door het boekenpanel van DWDD gekozen tot Boek van de Maand september. Jaap Robben
vindt het zelf een heel fysiek boek. ‘Zomervacht’ is geschreven vanuit het perspectief van de 13-jarige Brian.
Het gaat over de relatie met zijn gehandicapte broer, de loyaliteit aan zijn opportunistische vader en
de liefde voor de 19-jarige Selma. Inmiddels zijn er ruim 22.000 exemplaren verkocht en is ‘Zomervacht’ genomineerd voor de Confituur Boekhandelprijs 2019.

Sabine van den Berg begon serieus te schrijven toen ze student was op een schrijversvakschool in Amsterdam. Inmiddels geeft ze zelf les aan de schrijversvakschool in Groningen. Ze heeft al een aantal romans op haar naam staan, waaronder de trilogie ‘Zien Horen Zwijgen’, in 2017 genomineerd voor het Beste Groninger Boek. In haar autobiografische poëziedebuut ‘Nestvlinders’ raken twee tienermeisjes bevriend als zij allebei hun vader dreigen te verliezen. De ene vader wil niet langer leven, de andere wil niet langer leven als man. Hun dochters beschikken over levenslust en humor. Is dat genoeg wanneer je vader op een dag verdwijnt of in het geheim zijn jurken in je kledingkast hangt? De tekeningen die Sabine bij haar gedichten maakte, versterken de grimmige en surrealistische sfeer.

Ferdinand Langen had in de jaren ’50 grote successen als schrijver. Van zijn boeken verkocht hij ruim honderdduizend exemplaren en hij stond samen met Simon Carmiggelt en Annie M.G.Schmidt in uitverkochte zalen. Nu behoort hij tot het genre ‘vergeten schrijvers’. Nick ter Wal, bekend van het samenstellen van het brievenboek van Nanne Teppe, leerde Langen in 2008 kennen toen hij onderzoek deed naar auteur A.Marja.
Er volgden een briefwisseling en ontmoetingen. Dankzij het winnen van het Hendrik de Vries-stipendium kon hij een persoonlijk portret van Langen maken. ‘De schrijfmachine’ is zijn debuut.

De Literaire Hemel, vrijdag 11 januari 2019 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via reservering@literairehemel.nl

Reacties

Redactie MoiAssen

Create AccountLog In Your Account