Nieuwe compilatie Oudste film van Drenthe (1927) in het Drents Archief

Nieuwe compilatie Oudste film van Drenthe (1927) in het Drents Archief

Nieuwe compilatie Oudste film van Drenthe (1927) in het Drents Archief

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe compilatie Oudste film van Drenthe (1927) in het Drents Archief

Regio – Het Drents Archief in Assen heeft specihttp://www.moiassen.com/wp-admin/post-new.phpaal voor deze decembermaand een nieuwe compilatie gemaakt van een bijna honderd jaar oude film. De opnames zijn gemaakt in 1927 en daarmee is deze film de oudste in de collectie van het archief. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in Drenthe in beeld te brengen. De film duurt 45 minuten en is vanaf dinsdag 4 december t/m vrijdag 4 januari gratis te zien in de Digilounge van het Drents Archief.  

Melk, boter en kaas
De zuivelindustrie was voor veel Drenten in het begin van de 20ste eeuw een belangrijke bron van inkomsten. Boeren produceerden melk ten behoeve van de Bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken, die melkfabrieken in de hele provincie had. In de oudste film van Drenthe zien we hoe de zogenaamde pullevaarders de melkbussen per bok – een plat, houten vrachtvaartuig – binnenbrengen en uitladen bij de zuivelfabriek in Hoogeveen. Met paard en wagen gebeurt hetzelfde bij de fabriek in Assen, hier wordt de melk door sterke mannen verwerkt tot kaas. In Roden wordt verzuurde melk in grote ketels tot roomboter gekarnd. Dames in traditionele Drentse klederdracht laten ten slotte zien welke producten de Bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken in 1927 zoal produceerde.

Eiermarkt en huishoudschool
In de jaren ’20 is er ook volop bedrijvigheid in het zuiden van onze provincie. Gewapend met pijp en wollen boerenpet zijn het voornamelijk de Hoogeveense heren die op de Eierenmarkt hun waren aan de man proberen te brengen. Meisjes uit de omgeving waren in die tijd te vinden op de volkshuishoud- en industrieschool aan de Pesserstraat, waar hen onder andere de kunst van het schoenpoetsen werd bijgebracht. En het nieuw ontstane dorp Witteveen, door werkloze arbeiders uit de grond gestampt, komt in de oudste film van Drenthe ook voorbij. Het dorp is in die tijd vooral bekend dankzij het geitenproject voor beginnende boeren, bedacht door politicus en bestuurder Harm Smeenge.

Maar er is meer te zien in de Oudste film van Drenthe, alle windstreken van onze provincie komen aan bod. Zo is het ‘landelijk schoon’ te vinden in de bossen bij Roden, nabij kinderherstellingsoord De Zulthe. We zien bedrijvigheid bij de kalkzandsteenfabriek in Hoogersmilde, de stoomtram van DSM trekt over de markt in Coevorden, en we nemen een kijkje bij de Drentsch-Overijsselsche Houthandel en ook de veemarkt in Meppel

Gratis toegang

Deze en andere opnames uit de hele provincie zijn van dinsdag 4 december t/m vrijdag 4 januari te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Fietser gewond bij aanrijding aan de Oude Molenstraat met de Korenmolen in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Fietser gewond bij aanrijding aan de Oude Molenstraat met de Korenmolen in Assen

Automobilist belandt op de kop in het water in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Automobilist belandt op de kop in het water in Assen

Motor brandt af in Hoogersmilde

Reacties uitgeschakeld voor Motor brandt af in Hoogersmilde

Dampende trekkers en vrachtwagens bij Tractorpulling in TT Hall in Assen (Video)

Reacties uitgeschakeld voor Dampende trekkers en vrachtwagens bij Tractorpulling in TT Hall in Assen (Video)

Nieuwjaarsduik

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarsduik

Snelste stoomtrein van Nederland raast langs Assen en Loon

Reacties uitgeschakeld voor Snelste stoomtrein van Nederland raast langs Assen en Loon

Brandweer blust beginnende woningbrand aan de Holtwal in Gieten

Reacties uitgeschakeld voor Brandweer blust beginnende woningbrand aan de Holtwal in Gieten

Create AccountLog In Your Account