Symposium communistisch verzet in Noord-Nederland: Voor het eerst aandacht voor Drentse communistische verzetsstrijders

Symposium communistisch verzet in Noord-Nederland: Voor het eerst aandacht voor Drentse communistische verzetsstrijders

Symposium communistisch verzet in Noord-Nederland: Voor het eerst aandacht voor Drentse communistische verzetsstrijders

Reacties uitgeschakeld voor Symposium communistisch verzet in Noord-Nederland: Voor het eerst aandacht voor Drentse communistische verzetsstrijders

Assen – Het Drents Archief organiseert voor het eerst een symposium over het communistisch verzet in Noord-Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Communisten hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen het nationaalsocialisme en de Duitse bezetter. Ze waren al vroeg tijdens de bezetting actief in het verzet en hebben in de loop van de oorlog grote offers gebracht. Deze verzetsrol van communisten was enigszins in de vergetelheid geraakt. Recente publicaties over Groningen en Friesland zorgden echter voor nieuwe belangstelling. Het symposium vindt plaats in het Drents Archief in Assen op zaterdag 13 oktober van 13.00-17.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie is te vinden op www.drentsarchief.nl.

Symposium

Historicus Ruud Weijdeveld schreef ‘Het Communistische Verzet in Groningen 1940-1945’ in twee dikke delen (2013) en Chris Beuker schreef ‘Communistisch verzet in Friesland 1925-1945’ (2016). Voor Drenthe dook historicus Wim Ensing de archieven in. Dagvoorzitter is Hilde Boelema (historicus, voorheen journalist bij RTV Drenthe en nu woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork). Zangkoor Triantha zorgt voor de passende strijdliederen. 

Voor en tijdens de oorlog
De Communistische Partij Nederland (CPN) had vóór de oorlog een relatief grote aanhang in Groningen, Friesland en Drenthe, met name in het oosten van de provincies. Al in de jaren dertig zetten communisten uit Noord-Nederland zich in voor hun kameraden in Duitsland, die zwaar leden onder het naziregime. Als reactie hierop traden de communisten in de illegaliteit. In 1941 organiseerden communisten in Amsterdam en omstreken de Februaristaking. Vanaf dat moment was de Duitse bezetter vastbesloten het communistische verzet systematisch uit te roeien. In Groningen, Friesland en Drenthe werden  tientallen communisten opgepakt.

Na de oorlog

De eerste maanden na de bevrijding was er landelijk veel waardering voor de rol van het communistisch verzet en werd er stil gestaan bij de CPN’ers die de oorlog niet overleefden. In de jaren direct volgend  was hiervoor echter steeds minder aandacht. De Koude Oorlog zorgde ervoor dat het communisme in een kwaad daglicht kwam te staan.

Kosten en aanmelden

Aanmelden voor dit gratis symposium kan bij het Drents Archief per e-mail via info@drentsarchief.nl of tijdens kantoortijden telefonisch op 0592-31 35 23.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Nieuwjaarsduik Baggelhuizerplas update

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarsduik Baggelhuizerplas update

Make-up demonstratie Mari van de Ven

Reacties uitgeschakeld voor Make-up demonstratie Mari van de Ven

Internationaal Filmfestival Assen zoekt media-kunstenaars

Reacties uitgeschakeld voor Internationaal Filmfestival Assen zoekt media-kunstenaars

Darters Marsdijkhal winnen ruim

Reacties uitgeschakeld voor Darters Marsdijkhal winnen ruim

Tuin & Sfeer 2018 in Martiniplaza Groningen!

Reacties uitgeschakeld voor Tuin & Sfeer 2018 in Martiniplaza Groningen!

Compostactie gemeente Assen

Reacties uitgeschakeld voor Compostactie gemeente Assen

Schuurbrandje aan de van heuven Goedhartlaan in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Schuurbrandje aan de van heuven Goedhartlaan in Assen

Het Olympisch vuur blijft branden bij Sudosa-Desto

Reacties uitgeschakeld voor Het Olympisch vuur blijft branden bij Sudosa-Desto

Create AccountLog In Your Account