Dualis zingt zelden uitgevoerd werk van Sjostakovitsj

Dualis zingt zelden uitgevoerd werk van Sjostakovitsj

Dualis zingt zelden uitgevoerd werk van Sjostakovitsj

Reacties uitgeschakeld voor Dualis zingt zelden uitgevoerd werk van Sjostakovitsj

Regio – Op zaterdag 13 oktober klinkt in de San Salvatorkerk in Groningen muziek die we niet vaak horen in Nederland. Kamerkoor Dualis zingt dan ‘10 Gedichten op teksten van revolutionaire dichters’ van Dmitri Sjostakovitsj.

Waarom het werk ‘10 Gedichten op teksten van revolutionaire dichters’, geschreven in 1951, zo weinig wordt uitgevoerd is eigenlijk onbegrijpelijk. Misschien komt het door de titel, die doet vermoeden dat het hier gaat om strenge dictaten over het onderdrukte proletariaat dat in opstand komt tegen de wrede tsaar, op muziek gezet door de Sovjet-kunstenaar Sjostakovitsj. Maar wie ernaar luistert, hoort onder die populistische teksten werkelijk prachtige melancholische composities met een teder hart.

Onder leiding van dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen neemt Kamerkoor Dualis het publiek mee naar de roerige periode van de Russische revolutie, met liederen die afwisselend vertellen van de oplaaiende strijd, de roep om bloedige wraak, maar ook van ware liefde en van een ontroostbaar verdriet. 

Volksliederen

Naast de revolutionaire liederen van Sjostakovitsj zingt Dualis werken in de Russisch-orthodoxe traditie en volksliederen van bekende componisten als Rachmaninov, Tsjajkovski en Glinka.

Aanvang van het concert in de San Salvatorkerk in Groningen (13 oktober) is 20.15 uur, entree € 15,00.

Op 14 oktober zingt Dualis hetzelfde programma in de Maartenskerk in Kollum, aanvang 19.30 uur. Meer informatie op www.kamerkoordualis.nl.

Reacties

Redactie

Create AccountLog In Your Account