LITERAIRE BUSTOUR DOOR HET LAND VAN DE REEST Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuidwest-Drenthe

LITERAIRE BUSTOUR DOOR HET LAND VAN DE REEST Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuidwest-Drenthe

LITERAIRE BUSTOUR DOOR HET LAND VAN DE REEST Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuidwest-Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor LITERAIRE BUSTOUR DOOR HET LAND VAN DE REEST Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuidwest-Drenthe

Drenthe – Het landschap in Zuidwest-Drenthe en de geschiedenis van dit gebied hebben veel dichters en schrijvers zowel in het verleden als het heden geïnspireerd. Literatuurkenner, en boeiend verteller, Harm Jan Lesschen neemt u op vrijdag 7 september mee met deze interessante dagtour naar het land van de Reest en de havezates. Via Beilen, Dwingeloo, Diever en Ruinen rijdt de bus naar het idyllische kerkje in IJhorst, pal aan de Reest. De dagtocht kost € 65 per persoon, inclusief lunch en literaire koffie/thee. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen en Hoogeveen opstappen.

De grootvorstin der Drentse stromen

Willem Koops schreef ooit al over de mooie beek de Reest: Deze grootvorstin der Drentse stromen. Uiteraard is er ook aandacht voor de klassieker van Lucas Jonker, Harm, boerenleven an de Riest. Haar taalgebruik geeft Marga Kool’s gedichten vaak iets geheimzinnigs, dat duidelijk voelbaar is in onder andere Achter oen ogen.

Lunch aan de Brink in Ruinen

Na de koffie in Beilen bij het Huus van de Taol horen deelnemers in Dwingeloo meer over de Juffer van Batinge en in Diever over Titania en Spoel de Wever uit de Midzomernachtsdroom van Shakespeare. In het esdorp Ruinen, waar de geschiedenis aan de Brink duidelijk zichtbaar is, staat de lunch klaar in een boerderij uit 1632. Ria Westerhuis dichtte in onze tijd, bij het kerkje van IJhorst, pal aan de Reest, Zie hoe de Reest hier meandert, heur lief delend met twei wallegies, die ze beiden wil smokken, met heur zute mond.  In de gemeente De Wolden is de Digitaalkamer De Wolden samengesteld, waarin alle schrijvers en dichters van deze gemeente zijn opgenomen. Na de koffie en thee is er tijd hun werk te horen en te zien.

Verrassende ontmoetingen
Wie weet komt Cilie de Nevelhekse wel tevoorschijn in Hollandscheveld… Of Luuks Hilbers jongs van Hendrik van Dijk in Ruinerwold. En Albert Alidus Steenbergen die dichtte over Rheebruggens burcht? Bij het kerkje van IJhorst draagt Ria Westerhuis een aantal van haar gedichten voor en wordt het verhaal over het Jodenvonder verteld. Al deze schrijvers en vele anderen maken deze tocht langs de locaties, die hen allen inspireerden, tot een verrassend boeiende tocht. De tocht is georganiseerd door het Drents Archief, het Huus van de Taol en Arriva Touring.

Kosten en aanmelden
Bij het Huus van de Taol wordt de koffie geserveerd. In Ruinen stopt de bus voor de lunch aan de Brink en in de middag is er thee en koffie in Zuidwolde. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen en Hoogeveen opstappen. Aanmelden kan bij Arriva Touring per e-mail via touring@arriva.nl of tijdens kantoortijden telefonisch op 050-5260268. De prijs is € 65 per persoon.

Datum, tijd en plaats
Vrijdag 7 september 2018 van ca. 9.00 – ca. 17.00 uur. Deelnemers kunnen in Groningen instappen bij de halte van de rondvaartboot tegenover het NS-station (8.15 uur). In Assen kan men opstappen bij De Bonte Wever, Stadsbroek 17 (9.00 uur) en in Hoogeveen bij het NS-station (9.30 uur). Einde: 16.15 uur – 17.15 uur.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Terrasmeubilair in de brand op balkon van flat aan de Schultestraat Assen

Reacties uitgeschakeld voor Terrasmeubilair in de brand op balkon van flat aan de Schultestraat Assen

Gunstige premies voor Drentse automobilisten

Reacties uitgeschakeld voor Gunstige premies voor Drentse automobilisten

Machinist laat station Assen links liggen

Reacties uitgeschakeld voor Machinist laat station Assen links liggen

Mevrouw Jetta Klijnsma voorgedragen als nieuwe commissaris van

Reacties uitgeschakeld voor Mevrouw Jetta Klijnsma voorgedragen als nieuwe commissaris van

Het leven stopt niet als je 25 bent, je leeft NU!

Reacties uitgeschakeld voor Het leven stopt niet als je 25 bent, je leeft NU!

BMW in de sloot aan de Balkenweg in Assen

Reacties uitgeschakeld voor BMW in de sloot aan de Balkenweg in Assen

Univé: Code rood voor rietgedekte woningen

Reacties uitgeschakeld voor Univé: Code rood voor rietgedekte woningen

Verkeersveiligheid tijdelijke rotonde Abel Tasmanplein

Reacties uitgeschakeld voor Verkeersveiligheid tijdelijke rotonde Abel Tasmanplein

Create AccountLog In Your Account