Orgelconcert Wietse Meinardi in de Adventskerk in Assen

Orgelconcert Wietse Meinardi in de Adventskerk in Assen

Orgelconcert Wietse Meinardi in de Adventskerk in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Orgelconcert Wietse Meinardi in de Adventskerk in Assen

Assen – Augustus 2014 gaf Wietse Meinardi voor het eerst een orgelconcert in de kerkmuziekserie Musica Pro Deo in de Adventskerk in Assen. Het thema was toen Bach in contrast: werken van Bach werden afgewisseld met eigentijdse muziek. De mensen zaten in rijen voor het mooie raam van de kerk met het zicht op het orgel. Dat bleek een schot in de roos: er kwamen onverwacht veel mensen op af.

De jaren daarna werd deze formule in augustus herhaald: Bach speelde steeds een prominente rol in verschillende thema’s, waarbij was er steeds een ruime plaats was voor bewerkingen van kerkliederen naast vrije werken. Het aantal bezoekers bleef onverminderd hoog voor een orgelconcert.

Op 26 augustus a.s. vindt voor de vijfde keer dit jaarlijkse orgelconcert plaats. Het thema is opnieuw Bach in contrast.

Weer klinken eigentijdse werken in afwisseling met werken van Bach, maar anders dan de eerste keer. Het concert opent en eindigt met vitale en meeslepende muziek van de Engelse componist William Mathias. Daarnaast speelt Wietse een nieuw orgelwerk van beiaardier en componist Mathieu Polak: Toccata. Op 4 juli mocht Wietse daarvan de première spelen. Vorig jaar schreef Polak zijn eerste orgelwerk dat Wietse ook als eerste uitvoerde.

Verder kinken er Inventies van Albert de Klerk, speels en origineel geschreven kortere stukken.

Bijzonder is dit keer dat Wietse de werken van Bach speelt op 3 verschillende instrumenten: naast het prachtige Van Vulpen-orgel worden ook het Deblieck-kistorgel en de Yamaha-vleugel gebruikt voor enkele stukken, zodat er een afwisselend geheel ontstaat.

Het Deblieck-kistorgel kon dit jaar aangeschaft worden uit gelden van een legaat. Het is vooral geschikt voor continuo-spel in het orkest bij bijvoorbeeld cantatediensten. Het heeft 3 mooie registers waarop ook kleinere werken zonder pedaal solistisch goed tot hun recht komen.

Wietse Meinardi is hoofdorganist van de Adventskerk en speelt naast de gewone diensten als vaste organist in de meeste vieringen in de serie Musica Pro Deo. Wietse geeft daarnaast vaak orgelconcerten en werkt als begeleider mee aan andere concerten. Zijn website: www.wietsemeinardi.nl.

In de serie Musica Pro Deo is er tussen september en juni als regel op de vierde zondag van de maand een viering waarin kwalitatief goede kerkmuziek klinkt. De vormen variëren tussen Bach-cantatedienst, evensong en vesper. In de zomermaanden is er ruimte voor een of twee concerten.

De serie draait op giften: een ruime gift bij de uitgang wordt dan ook zeer op prijs gesteld.

 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

MMT assisteert bij medisch incident in Assen

Reacties uitgeschakeld voor MMT assisteert bij medisch incident in Assen

Inbrekers stelen kluis bij EkoPlaza Assen

Reacties uitgeschakeld voor Inbrekers stelen kluis bij EkoPlaza Assen

Reconstructie Dennenweg over de helft

Reacties uitgeschakeld voor Reconstructie Dennenweg over de helft

Wolvenlezing bij Warenhuis Vanderveen

Reacties uitgeschakeld voor Wolvenlezing bij Warenhuis Vanderveen

Invallen en aanhoudingen in henneponderzoek Drenthe en Fryslan

Reacties uitgeschakeld voor Invallen en aanhoudingen in henneponderzoek Drenthe en Fryslan

Drents Jeugdorkest winnaar van de Drentse Anjer Prijs 2020

Reacties uitgeschakeld voor Drents Jeugdorkest winnaar van de Drentse Anjer Prijs 2020

Brandweer gealarmeerd voor nacontrole aan de Markedreef Assen

Reacties uitgeschakeld voor Brandweer gealarmeerd voor nacontrole aan de Markedreef Assen

Create AccountLog In Your Account