Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie

Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie

Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie

Reacties uitgeschakeld voor Glutenvrije Piet zorgt voor blije kinderen met glutenintolerantie

Regio – Vol verwachting klopten vele kinderharten van jongens en meisjes met coeliakie, toen Sinterklaas dit jaar voet aan wal zette in Nederland. Sinterklaas had namelijk een hele speciale Piet meegenomen: de Glutenvrije Piet, die voor kinderen met een glutenintolerantie, glutenvrije pepernoten had meegenomen.

Voor de ruim 75.000 kinderen in Nederland die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen, is de intocht van Sinterklaas helemaal niet zo’n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en moeten vaak thuis blijven tijdens de Sinterklaasintocht. De Nederlandse Coeliakie Vereniging vond dat dit moest veranderen. Samen met enthousiaste vrijwilligers werd er daarom voor gezorgd dat er op meer dan zestig locaties een Glutenvrije Piet meeliep tijdens de intocht. Het hulpje van Sint voorzag kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten. Het strooigoed dat de Glutenvrije Piet bij zich had, werd door hoofdsponsor HeJa Teff vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Succes

Bij veel intochten liep er voor het eerst een Glutenvrije Piet mee bij de intocht van Sinterklaas. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Vanuit een van de vrijwilligers van de NCV, Monique Stevens, moeder van twee kinderen met coeliakie, is het idee voor de Glutenvrije Piet ontstaan. Zij vond dat een Sinterklaasfeest juist voor alle kinderen is, óók voor glutenvrije kinderen. Bij de NCV meldden zich in amper een paar weken tijd zich tientallen vrijwilligers om ook Glutenvrije Piet te worden in hun eigen gemeente.

Uit de vele reacties van ouders met kinderen met coeliakie bleek hoe groot de behoefte aan een Glutenvrije Piet was. “Eindelijk kan mijn zoon ook meesnoepen!”, “Een geweldig initiatief waar jullie mij maar vooral mijn kinderen héél blij mee hebben gemaakt, heel bijzonder en mooi dat deze Piet in ons dorp was” en “De glutenvrije pepernoten waren een groot succes, het is zo leuk om mijn dochter eindelijk blij te zien”.

Ook de Glutenvrije Pieten zijn blij dat ze hun steentje hebben kunnen bijdragen. “De kinderen keken hun ogen uit, toen ze zagen dat er ook voor hen glutenvrije pepernoten waren”, “Naast de blije gezichtjes van de kinderen én hun ouders, kregen we veel positieve reacties van andere mensen langs de route” en “Het was echt een heel groot feest om dit te mogen doen, voor ons is het zeker voor herhaling vatbaar, volgend jaar doen we weer mee”.

Meedoen als Glutenvrije Piet in 2018?

Dankzij de Glutenvrije Piet kunnen glutenvrije kinderen ook genieten van een onbezorgd Sinterklaasfeest. Iedere organisatie – ondernemersverenigingen, basisscholen, ziekenhuizen, bedrijven et cetera – die hieraan wil bijdragen, kan meedoen met de Glutenvrije Piet. Wil je graag helpen om glutenvrije kinderen ook een onbezorgd Sinterklaasfeest te geven? Meld je dan alvast aan via vrijwilligershelpdesk@glutenvrij.nl en houd de website van de NCV, www.glutenvrij.nl, in de gaten voor meer informatie.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie.
De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Reacties

Redactie

Related Posts

brand aan de Beukenlaan in Nieuw Roden

Reacties uitgeschakeld voor brand aan de Beukenlaan in Nieuw Roden

Meetverzoek na het ruiken van een vreemde lucht aan Lindelaan in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Meetverzoek na het ruiken van een vreemde lucht aan Lindelaan in Assen

Inbraak in woning aan de Delft Assen

Reacties uitgeschakeld voor Inbraak in woning aan de Delft Assen

Vijf tips over mishandeling Tom de Munter na de uitzending van Opsporing Verzocht

Reacties uitgeschakeld voor Vijf tips over mishandeling Tom de Munter na de uitzending van Opsporing Verzocht

Nieuwe route Sinterklaasintocht Assen op 18 november 2017

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe route Sinterklaasintocht Assen op 18 november 2017

Quartermile Dragraces The Main Event en All American Cars op Airfield Drachten, powered by Oliehandel.nl

Reacties uitgeschakeld voor Quartermile Dragraces The Main Event en All American Cars op Airfield Drachten, powered by Oliehandel.nl

Positieve Gezondheid in wijk en dorp

Reacties uitgeschakeld voor Positieve Gezondheid in wijk en dorp

Bedrijf bus en personenauto in vlammen aan de Geulstraat in Assen (update Video)

Reacties uitgeschakeld voor Bedrijf bus en personenauto in vlammen aan de Geulstraat in Assen (update Video)

Pinksterzondag 20 mei: Paddock Porsche op TT Circuit Assen

Reacties uitgeschakeld voor Pinksterzondag 20 mei: Paddock Porsche op TT Circuit Assen

Inbreker speelt verstoppertje met de politie in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Inbreker speelt verstoppertje met de politie in Assen

Create AccountLog In Your Account