Op weg naar de TT (1) – De Geert Timmer bocht

Assen – Van 27 tot en met 29 juni wordt de 83e TT van Assen verreden. Bij SportinAssen blikken we alvast vooruit. Deze week: de Geert Timmer bocht.

De ‘do-or-die-chicane’ wordt hij ook wel genoemd. De Geert Timmer bocht, de laatste bocht voor de finish, fungeert al jaren als scherprechter bij races op het TT-circuit in Assen. De bocht stamt uit 1976, toen de bestaande Kniebocht werd vervangen door een chicane. Zes jaar later, in 1982, werd de naam van racelegende Geert Timmer aan de bocht verbonden.

De Wander

Geert Timmer werd in 1908 in Assen geboren. Als zoon van een typograaf had hij al snel een passie voor motoren ontwikkeld en besloot hij zijn vader niet achterna te gaan. Hij kon als leerling-monteur terecht bij de NV Noord Nederlandsche Automobiel en Motorenhandelmaatschappij Wander, ‘de Wander’ in de volksmond.

Timmers werkgever importeerde ook motoren, en zo kon de leerling-monteur naast het sleutelen aan ook rijden op zijn grote passie. Het werd een groot succes. Zo werd hij zes keer Nederlands kampioen wegrace. Tussen 1926 en 1936 behaalde Timmer zijn mooiste resultaten, door in die jaren vier keer als beste Nederlander in eerst de 175cc- en later de 250cc-klasse te eindigen. In 1946 trad hij toe tot het bestuur van de TT.

Niet onomstreden

Vier jaar na zijn dood in 1978 krijgt Geert Timmer zijn eigen bocht. Maar onomstreden is de chicane niet. Zo luiden coureurs de noodklok omdat er te weinig uitloopruimte zou zijn wanneer ze met hoge snelheid van de baan raken.

Dit wordt uiteindelijk in 2005 verholpen door de tribune die eveneens naar Geert Timmer is vernoemd te laten ‘zweven’. Hierdoor kan de grindbak enorm worden verbreed en hebben coureurs meer ruimte om, hoe ongewenst ook, uit de bocht te vliegen.
Opofferen

Maar hoe moet je als motorracer deze technische bocht nu benaderen? De TT heeft het mooi beschreven op de eigen website: ‘De eerste bocht, waarvoor je tijdens een duel met een andere rijder niet te hard moet remmen, moet je eigenlijk opofferen om de tweede bocht zo goed (en snel) mogelijk door te komen. Na de tweede bocht kun je weer vol uit accelereren het rechte stuk van Start/Finish op.’

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Diverse bomen waaide om in Assen door de eerste herfststorm

Reacties uitgeschakeld voor Diverse bomen waaide om in Assen door de eerste herfststorm

Knooppunt Gieten omgedoopt tot hub

Reacties uitgeschakeld voor Knooppunt Gieten omgedoopt tot hub

Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief

Reacties uitgeschakeld voor Rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief

Woningbrand in flat Groningerstraat te Assen

Reacties uitgeschakeld voor Woningbrand in flat Groningerstraat te Assen

Open dag bij Waterleidingmaatschappij Drenthe in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Open dag bij Waterleidingmaatschappij Drenthe in Assen

Jan Smit signeert tijdens Ladies Day Vanderveen

Reacties uitgeschakeld voor Jan Smit signeert tijdens Ladies Day Vanderveen

Uitgave Drentse Theaterkrant bezegelt samenwerking

Reacties uitgeschakeld voor Uitgave Drentse Theaterkrant bezegelt samenwerking

mooi foto’s van mensen die op de straat schaatsen

Reacties uitgeschakeld voor mooi foto’s van mensen die op de straat schaatsen

Assense jongeren ‘swipen’ mee over energie

Reacties uitgeschakeld voor Assense jongeren ‘swipen’ mee over energie

leave a comment

Create AccountLog In Your Account