Bijzondere match Drenthe College en Icare

Assen – Afgelopen week is er vanuit de Asser Uitdaging een bijzondere match gerealiseerd. De leerlingen van het Drenthe College hebben de bewoners van woonvoorziening Kloosterakker van Icare verwend.

Binnen in het café van de woonvoorziening waren overal jonge, oude, maar vooral blije gezichten. Opvallend is een jonge vrouw, haar handen masseren een oude dame. Het contrast is prachtig en de band en de ontspanning die het geeft bij de oude mevrouw is goed zichtbaar. De oude dame zegt dat ze het heerlijk vindt, en de leerling van het Drenthe College Start vertelt, dat ze net geslaagd is voor haar inburgeringscursus. Ze komt uit Iritrea, en kan zich al heel goed uitdrukken in onze taal. En voor contact door aanraking heb je geen woorden nodig. Beiden genieten zichtbaar.

Het kleine café is gevuld met plezier. De tafel is gedekt met door de leerlingen gebakken cake, leerlingen hebben zelf oud-Hollandse spellen gemaakt en het rook er heerlijk naar versgebakken kniepertjes. De leerlingen hebben alles zelf geregeld en voorbereid, in twee maanden tijd. Voor hen is het een project wat heel goed in de opleiding past. Zij volgen als leerlingen de niveau-1 opleidingen tot assistent en dienstverlening. Leerlingen hebben allemaal een achtergrond: de één werd jong moeder en heeft nooit een opleiding afgerond, de ander stroomt in vanuit Pro-Assen. En allemaal hebben ze plannen voor de toekomst: wat een energie. De één wil met kinderen gaan werken en stroomt straks in, in niveau 3, de ander ziet een toekomst als fotograaf en loopt ook bij deze activiteit met een camera rond.

Het ontroert als de mensen liedjes aanvragen bij de door de leerlingen georganiseerde karaoke. Liedjes die terug gaan in de tijd. De bewoners hebben zichtbaar plezier en de muziek geeft ze herkenning. Dementie komt binnen deze woonvoorziening veel voor en toch: de liedjes zitten nog in het geheugen opgeslagen.

Er worden nagels gelakt, in kleuren die de oude dames zelf uitzoeken. Vol aandacht is de leerling met toekomstplannen als schoonheidsspecialiste of in de ouderenzorg bezig. Ze vindt oude mensen zo lief en dankbaar, vertelt ze. Heel anders dan het werken met kinderen. De rust kan ze heel erg goed voelen. Een andere leerling heeft juist plannen in de zorg rond kinderen en vertelt voluit over het pannenkoekenfeest van twee maanden geleden, een project op een kinderdagverblijf.

Een docent van DC Start geeft aan, dat deze leerlingen extreem gemotiveerd zijn en ook allemaal heel goed begeleid worden. Want motivatie en tot een goed resultaat komen is voor mensen in deze groep net iets ingewikkelder. Studenten hebben een bepaalde afstand gehad tot het schoolleven, of zijn wat beperkt in de manier waarop zij zich kunnen uitdrukken. Er staat een team om de leerlingen, met docenten, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Alles om succes te boeken. De leerling moet het uiteindelijk zelf doen, maar de basis is er vanuit de opleiding.

Annette, dagbestedingscoach van deze voorziening, zegt dat ze geniet. ‘Het is zo fijn om iedereen te zien stralen’, zegt ze. ‘Er zijn al meerdere matches gesloten via de Asser Uitdaging en iedere keer is het zo verrassend! ‘ Ze is zichtbaar blij met het initiatief, in een tijd waarin er veel op de zorg voor ouderen bezuinigd wordt. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar… en gelukkig hebben we in Kloosterakker veel leuke gemotiveerde vrijwilligers, Het motto van Annette: ‘Alles wat we organiseren, gaat door ook al hebben we iets minder hulp’.

Een bijzondere match die tot veel plezier heeft geleid en een mooi voorbeeld is van de bemiddeling vanuit de Asser Uitdaging. Kijk voor meer informatie op: www.asseruitdaging.nl.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Dodelijk ongeval Slenerweg bij Noord-Sleen en Emmen

Reacties uitgeschakeld voor Dodelijk ongeval Slenerweg bij Noord-Sleen en Emmen

Brand boven bedrijf Pelletkachel Assen in Assen(Video)

Reacties uitgeschakeld voor Brand boven bedrijf Pelletkachel Assen in Assen(Video)

Sinterklaastheater Van Straat tot Laan BV

Reacties uitgeschakeld voor Sinterklaastheater Van Straat tot Laan BV

Automobilist rijdt transformatorhuisje omver

Reacties uitgeschakeld voor Automobilist rijdt transformatorhuisje omver

MMT assisteert bij medisch noodgeval in Assen

Reacties uitgeschakeld voor MMT assisteert bij medisch noodgeval in Assen

Rechtstreekse snelbus Winschoten – Hoogeveen vanwege spoorstremming

Reacties uitgeschakeld voor Rechtstreekse snelbus Winschoten – Hoogeveen vanwege spoorstremming

Auto van de weg net buiten Assen

Reacties uitgeschakeld voor Auto van de weg net buiten Assen

Signeersessie Karin Slaughter bij Bruna Vanderveen

Reacties uitgeschakeld voor Signeersessie Karin Slaughter bij Bruna Vanderveen

Politie houdt verwarde vrouw uit Delfzijl aan na steken Assenaar

Reacties uitgeschakeld voor Politie houdt verwarde vrouw uit Delfzijl aan na steken Assenaar

Create AccountLog In Your Account