Leerlingen interviewen Gideon Samson

Assen – Een succesvolle schrijver interviewen op het grootste literatuurfestival van het Noorden. En het levert nog studiepunten op ook. Tessa Jansen, Talisha Koers, Sterre Nuus en Jet Snijder uit de 2e klas Mavo van het Dr. Nassau College Penta gaan 18 juni in Amen Gideon Samson ondervragen over ‘Eilandgasten’.

Liesbeth Olthof, docent Nederlands, kent het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen. Vorig jaar deden ook enkele leerlingen van haar mee.

“Het is ontzettend leuk om bekende schrijvers, dichters en muzikanten in levende lijve te zien optreden, in een tent of in een schaapskooi en het is ook nog eens heel gezellig met al die standjes.”

Organisator Annette Timmer kwam op school in Assen alvast kennismaken. Tessa, Talisha, Sterre en Jet zijn wel eens op het Bevrijdingsfestival in Assen geweest, maar Zomerzinnen is nieuw voor hen.

Zijn de meiden echte lezers? Jet en Talisha vinden van wel. Hoewel ze ook erg van dansen houden. Jet is net Noord-Nederlands kampioen streetdance geworden. En Tessa is een fanatieke volleybalster, die regelmatig traint op sportcentrum Papendal. Ze lezen graag jeugdthrillers of young adult boeken, maar van Gideon Samson hadden ze nog nooit gehoord.

Gideon schrijft al tien jaar boeken, waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen. In 2009 was hij de jongste Griffel-winnaar ooit. De Volkskrant noemde ‘Eilandgasten’ het mooiste jeugdboek van 2016. Het gaat over een bijzondere vriendschap tussen de 12-jarige Jakob, Michákis en Puck.

De vier hebben hebben al een lijstje met vragen gemaakt. Hoe kwam hij op het idee voor dit boek? Waarom is het geschreven in het jij-perspectief, wat niet vaak voorkomt? Waarom speelt het verhaal in Griekenland? Ook over Gideon zelf willen ze meer weten. De schrijver voetbalde vroeger veel. Waarom werd hij geen profvoetballer, maar schrijver?

Jet vindt het leuk om nu eens deze kant te horen “Normaal kijk je altijd als lezer naar het verhaal, maar het wordt anders als je weet hoe iemand schrijft.”

Ze hebben nog wat bladzijden voor de boeg. Maar het komt vast goed, want: “lezen is leuk. Je krijgt beelden in je hoofd. Het is alsof je even in een andere wereld bent,” aldus Talisha.

Het interview is zondagmiddag 18 juni om 14.45- 15.30 uur in de schuur van de fam.Warmelts, Amen 58. De toegang tot het festivalterrein is gratis. Voor de optredens wordt entree gevraagd.

Jongeren t/m 25 jaar kunnen op zondag aan de kassa een kaartje met 50% korting kopen. Zie de website www.zomerzinnen.nl.

Zomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen in samenwerking met Biblionet Drenthe, Stichting Literatuurclubs Drenthe, Huus van de Taol, Hanzehogeschool, Noorderpoort en Stichting De Literaire Hemel.

Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, Gemeente Aa en Hunze, Rabofonds, Lira Fonds, Van der Velde Boeken en Global Textware.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Zwarte Mercedes C220 CDI station gestolen bij garagebedrijf Assen

Reacties uitgeschakeld voor Zwarte Mercedes C220 CDI station gestolen bij garagebedrijf Assen

LOTING VERRICHT VOOR 39ste VETERANENCUP

Reacties uitgeschakeld voor LOTING VERRICHT VOOR 39ste VETERANENCUP

Kom naar Open Monumentendag 2018

Reacties uitgeschakeld voor Kom naar Open Monumentendag 2018

KOM NAAR APOTHEEK THEMMEN: en laat gratis je cholesterol testen!!!

Reacties uitgeschakeld voor KOM NAAR APOTHEEK THEMMEN: en laat gratis je cholesterol testen!!!

Tankwagen met gier kantelt in Bovensmilde (update Foto’s &Video )

Reacties uitgeschakeld voor Tankwagen met gier kantelt in Bovensmilde (update Foto’s &Video )

Brand in autobedrijven USA Cars aan de Industrieweg Assen

Reacties uitgeschakeld voor Brand in autobedrijven USA Cars aan de Industrieweg Assen

Mannen uit Beilen, Assen en Groningen opgepakt na schietincident op stationsplein Assen

Reacties uitgeschakeld voor Mannen uit Beilen, Assen en Groningen opgepakt na schietincident op stationsplein Assen

Brand boven bedrijf Pelletkachel Assen in Assen(Video)

Reacties uitgeschakeld voor Brand boven bedrijf Pelletkachel Assen in Assen(Video)

MMT ingezet in Marsdijk Assen

Reacties uitgeschakeld voor MMT ingezet in Marsdijk Assen

Geen treinen tussen Assen en Groningen

Reacties uitgeschakeld voor Geen treinen tussen Assen en Groningen

Create AccountLog In Your Account