Oplossing tegen snelheidsduivels op Hoofdvaartsweg stap dichterbij.

Assen – Dinsdagavond 9 mei heeft de Gemeente Assen oplossingsrichtingen gepresenteerd voor het ‘snelverkeer’ op de Hoofdvaartsweg. Deze avond was een vervolg op de bewonersavond die eerder dit jaar in januari heeft plaatsgevonden. Ging het die avond vooral om zicht te krijgen op de onhoudbare verkeerssituatie, nu was het de beurt om te kijken of er ook daadwerkelijk was geluisterd naar de bewoners. Dat laatste bleek zeker het geval. In een goede sfeer tussen Gemeente en bewoners toonde de Gemeente passende oplossingen voor de ‘stille kant’ van de Hoofdvaartsweg tussen de Kloosterbrug en de Norgerbrug.

De Gemeente kwam met een aantal oplossingsrichtingen en ideeën. Daar zaten oplossingen bij die op de eerste avond in januari al door de bewoners zijn aangedragen. Maar er zaten ook andere mogelijkheden tussen. Nadat de Gemeente haar oplossingen had gepresenteerd gingen de bewoners in groepjes uiteen om hun favoriete oplossingen te kiezen. Uit de presentaties van de groepjes bleken de oplossingen verrassend unaniem. Dat was een bijzonder mooie uitkomst. De favoriete oplossingen van de bewoners zijn achtereenvolgens het ombouwen van de Hoofdvaartsweg tot een zogeheten fietsstraat. Hierop is ruimte voor auto’s, fietsers en wandelaars, maar levert de automobilist ruimte in. De andere favoriete gekozen opties zijn het versmallen van de toegangen om op de Hoofdvaartsweg te komen en om ter hoogte van de Brasemstraat een plateau te maken met, anders dan nu, een stevige verhoging. Wat in ieder geval al is toegezegd is dat het versleten wegdek én de goten worden aangepakt. De gekozen oplossingen sluiten overigens goed aan bij dit grote onderhoud en kan naar verwachting tegelijkertijd worden uitgevoerd.

De bewoners hebben wel extra aandacht gevraagd voor de oversteek voor fietsers en het autoverkeer dat bij de Kloosterbrug vanaf de Hoofdvaartsweg naar de Kloosterweg of Professor Prakkeweg gaat. Hier is het uitzicht erg onoverzichtelijk en er doen zich regelmatig onveilige situaties voor. Vooral voor fietsers. De Gemeente heeft toegezegd hier goed naar te gaan kijken.

Hoe nu verder?

De Gemeente gaat de plannen na deze keuzes verder uitwerken. Ook moet budget beschikbaar gesteld worden. Over dat laatste was de Gemeente, met wat kleine slagen om de arm, zeker positief. Immers de veiligheid van de bewoners is hier in het geding en dat is ook wat waard. De verwachting is dat de bewoners in juni 2017 een brief krijgen met de voorgestelde oplossingen en een tekening van de nieuwe situatie. Als alles volgens plan verloopt, kan het werk aan de Hoofdvaartsweg’ al dit najaar starten.

Hoe zat het ook al weer?

Bewoners van de Hoofdvaartsweg hebben meerdere malen bij de Gemeente aangegeven dat er erg hard gereden wordt. Nadat de Gemeente dit heeft geïnventariseerd is ze gaat meten. Uit meerdere metingen is de Gemeente gebleken dat er fors te hard wordt gereden. De toegestane snelheid is 30 km maar de gemiddelde snelheid is behoorlijk hoger. Ook de verkeersdruk is erg hoog. Tussen de twee en drieduizend auto’s per dag vinden hun weg over deze straat naar Kloosterveen of naar de richtingen Norg en Smilde. De Hoofdvaartsweg is nooit bedoeld als doorgaande weg. In de toekomt plannen rondom Kloosterveen gaat de Gemeente goed kijken naar oplossingen voor een nieuwe, andere ontsluitingsweg die het mogelijk moet maken om een betere verkeersafwikkeling vanuit Kloosterveen te krijgen richting Norg en Smilde. Daarvoor is –naar verwachting- een aansluiting noodzakelijk op de Provinciale weg. Maar het is duidelijk dat onderdeel is van de verdere ontwikkeling van deze woonwijk. En dus vooral nog toekomstmuziek.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Auto glijdt van de weg in Hooghalen

Reacties uitgeschakeld voor Auto glijdt van de weg in Hooghalen

Politie ontruimd hennepkwekerij aan Kanaalstraat in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Politie ontruimd hennepkwekerij aan Kanaalstraat in Assen

Asser Mannenkoor gaat in 2017 weer ‘op reis’

Reacties uitgeschakeld voor Asser Mannenkoor gaat in 2017 weer ‘op reis’

LOTING VERRICHT VOOR 39ste VETERANENCUP

Reacties uitgeschakeld voor LOTING VERRICHT VOOR 39ste VETERANENCUP

Auto beland op de kop in sloot langs A28 Assen

Reacties uitgeschakeld voor Auto beland op de kop in sloot langs A28 Assen

ALSNOG EEN TALENTSTAGE TIJDENS TT FESTIVAL ASSEN!

Reacties uitgeschakeld voor ALSNOG EEN TALENTSTAGE TIJDENS TT FESTIVAL ASSEN!

Zaterdag 13 februari: Open dag pabo de Eekhorst in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 13 februari: Open dag pabo de Eekhorst in Assen

Geen treinen tussen Assen en Groningen door aanrijding

Reacties uitgeschakeld voor Geen treinen tussen Assen en Groningen door aanrijding

Create AccountLog In Your Account