Positieve Gezondheid in wijk en dorp

Assen – Op dinsdagavond 18 april vond in theater De Nieuwe Kolk in Assen de werkconferentie ‘Positieve Gezondheid in wijk en dorp’ plaats. De avond stond in het teken van het concept Positieve Gezondheid van dr. Machteld Huber, voormalig huisarts en oprichter van het Institute for Positive Health (IPH). In dit concept staat het vermogen van de mens centraal om zich aan te passen en zoveel mogelijk zelf de regie over het eigen leven te voeren, in het licht van alle sociale, lichamelijke en emotionele uitdagingen van het leven.

Tijdens de conferentie werd gepleit voor een intensievere samenwerking tussen huisartsen en sociaal werkers. Dit is, omdat medische klachten te maken kunnen hebben met psychische en sociale factoren. Soms komt iemand met lichamelijke klachten op het spreekuur, maar ligt de oplossing meer in het sociaal werk. Het is daarom belangrijk om met een bredere blik naar gezondheid te kijken.

Ook Johan Brongers, bestuurder van de Tintengroep, benadrukte hoe belangrijk het is voor huisartsen en sociaal werkers om elkaars wereld te leren kennen. “Als je wilt samenwerken, moet je je verdiepen in het werk van een ander. Laten we op zoek gaan naar dat wat ons met de ander verbindt, om zo samen dat ene hogere doel te behalen: mensen helpen. Alleen ga je misschien harder, maar samen kom je verder.”

Machteld Huber biedt met haar Positieve Gezondheid een krachtig instrument, dat de lokale samenwerking tussen huisartsen en het sociaal werk in gemeentes kan stimuleren. Als ervaren huisarts, werd zij op een gegeven moment plotseling ook een ervaren patiënt. Na meerdere keren zelf getroffen te zijn geweest door een ernstige ziekte, merkte ze dat zijzelf in staat was om haar herstel te beïnvloeden. Daardoor realiseerde zij zich dat de ‘oude’ definitie van gezondheid opnieuw onder de loep moest worden genomen.

Volgens Huber kent gezondheid zes dimensies, namelijk lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, meedoen en kwaliteit van leven. Deze dimensies omvatten alle facetten van het leven en vormen de verbinding tussen gezondheid en het sociaal werk. Om deze dimensies te meten, is een digitaal gespreksinstrument Positieve Gezondheid ontwikkeld in de vorm van een spinnenweb, bestaande uit deze zes dimensies en zeven bijbehorende vragen. Hoe je in dit spinnenweb scoort, bepaalt je gezondheidsoppervlak. Hoe gezond vind je zelf dat je bent? En op welke dimensie wil je graag wat verbeteren?

De conferentie werd afgesloten met een nagesprek door wethouder van de gemeente Emmen Jan Bos, huisarts Taco Eisenga, directeur van Welzijnsorganisaties Compaen, de Badde en Welstad Ineke Weernink en senior adviseur Tinten Training & Advies Roelie Goettsch. Hierin werd nogmaals het belang van meer samenwerking onderstreept. “Of je nu huisarts bent of sociaal werker, we zijn allemaal hier om mensen te helpen een betekenisvol leven te leiden”, is de conclusie van Jan Bos. “En allemaal hebben we een puzzelstukje in handen om dit doel te bereiken. Het is aan ons om samen met elkaar uit te vinden hoe al deze puzzelstukjes in elkaar passen.”

.l.n.r.: Jan Bos (wethouder gemeente Emmen), Taco Eisenga (huisarts), Johan Brongers (bestuurder Tintengroep), Machteld Huber (voormalig huisarts en oprichter van Positieve Gezondheid en het IPH), Ruud Wiersema (wethouder gemeente Assen), Ineke Weernink (directeur van Welzijnsorganisaties Compaen, De Badde en Welstad) en Roelie Goettsch (senior adviseur Tinten Training & Advies).

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

PRIMEUR VOOR AMEN

Reacties uitgeschakeld voor PRIMEUR VOOR AMEN

Grootschalige inzet van hulpdiensten voor onwel geworden visser aan de Meerkoetmesschen in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Grootschalige inzet van hulpdiensten voor onwel geworden visser aan de Meerkoetmesschen in Assen

Evenement en Verkeer Begeleiding Assen Het zoek geraakte Kind

Reacties uitgeschakeld voor Evenement en Verkeer Begeleiding Assen Het zoek geraakte Kind

Schoorsteenbrand De Kiel

Reacties uitgeschakeld voor Schoorsteenbrand De Kiel

Emmen race Orlando

Reacties uitgeschakeld voor Emmen race Orlando

OPFRIS BIJEENKOMST POSITIEF COACHEN ASSEN

Reacties uitgeschakeld voor OPFRIS BIJEENKOMST POSITIEF COACHEN ASSEN

Botsing tussen personenauto en scooter in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Botsing tussen personenauto en scooter in Assen

Politie houdt persoon aan in de Gouverneurstuin Assen

Reacties uitgeschakeld voor Politie houdt persoon aan in de Gouverneurstuin Assen

Create AccountLog In Your Account