Gooi oliebollenvet en frituurvet niet weg in de gootsteen

Drenthe – In de decembermaand wordt overtollig vet van onder andere oliebollen nog te vaak en in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool.

De waterschappen Nederland roepen inwoners op, oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen of toilet in het riool te laten weglopen. Van gebruikt frituurvet en restjes bakolie kan heel eenvoudig biobrandstof gemaakt worden. U kunt er ook vetbollen voor de vogels van maken. Vet door het riool in plaats van het in te zamelen is niet alleen zonde van het geld, maar is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen. Er zijn steeds meer gele containers bij inzamelpunten van supermarkten, waar de olie of vetten in kunnen.

Vijf miljoen liter

De vijf miljoen liter frituurvet, waarin ieder jaar thuis tientallen miljoenen oliebollen worden gebakken is genoeg voor een opbrengst van 3 miljoen liter biodiesel. Drie miljoen liter biodiesel is ook voldoende voor een afstand van 45 miljoen kilometer. De aarde heeft een omtrek van 40.075 kilometer. Bij een verbruik van 1:15 kun je hiermee 1122 keer om de aarde rijden (er is hierbij geen rekening gehouden met inmenging van gewone diesel).

Storingen en verstoppingen

Vet of bakolie verstopt de afvoer als het door de wc wordt gespoeld. Het vet komt vervolgens in het riool terecht en dit zorgt voor hoge kosten bij gemeenten en waterschappen. Ook kan dit leiden tot storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. De stoffen breken moeilijk af, waardoor extra werk moet worden verricht. Dat kost tijd en geld. Deze extra kosten betalen de inwoners met elkaar, terwijl de stoffen juist hergebruikt worden.

Hoe scheiden en inleveren?

Vloeibaar frituurvet kunt u teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar het inzamelpunt van de gemeente of naar een supermarkt bij U in de buurt. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in de originele verpakking of een leeg melkpak en dan inleveren. Ook kan men het oude vet in een oud melkpak doen en vervolgens met het huisvuil meegeven. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet. Op frituurvetrecyclehet.nl is, via de postcodecheck, te zien waar het oude vet kan worden ingeleverd. Steeds meer scholen, sportclubs en supermarkten doen mee. Tik uw postcode in op frituurvetrecyclehet.nl en vind snel het dichtstbijzijnde inzamelpunt.

Van oliebollenvet tot biodiesel

Landelijk zijn er al 3000 inzamelpunten en er komen steeds meer bij! Bij supermarkten en bij gemeentewerven, (sport)verenigingen en kinderboerderijen is het mogelijk uw gebruikte vet of de olie in de gele kliko in te leveren. Hiervan wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer vermengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto.

Vet omzetten in biodiesel

Voorlichtingsbureau MVO (margarine, vetten en oliën) en Stichting RIONED motiveren burgers om gebruikt frituurvet apart te houden en voor recycling in te leveren bij een inzamelpunt. Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Kinderfiets gevonden bij water in wijk Kloosterveen Assen

Reacties uitgeschakeld voor Kinderfiets gevonden bij water in wijk Kloosterveen Assen

De politie waarschuwt voor het gebruik van balletjes wapens

Reacties uitgeschakeld voor De politie waarschuwt voor het gebruik van balletjes wapens

Assen even danshoofdstad van de wereld

Reacties uitgeschakeld voor Assen even danshoofdstad van de wereld

Man aangehouden voor diefstal vanaf bouwterrein

Reacties uitgeschakeld voor Man aangehouden voor diefstal vanaf bouwterrein

Alfa-college start nieuwe opleiding Commercieel Energie Technicus

Reacties uitgeschakeld voor Alfa-college start nieuwe opleiding Commercieel Energie Technicus

Man en vrouw aangehouden na bedreiging met wapen

Reacties uitgeschakeld voor Man en vrouw aangehouden na bedreiging met wapen

Zonnepark Assen Zuid een stap verder

Reacties uitgeschakeld voor Zonnepark Assen Zuid een stap verder

Opnieuw ruime zege voor darters Marsdijkhal 1

Reacties uitgeschakeld voor Opnieuw ruime zege voor darters Marsdijkhal 1

Buitenbrand aan de Thorbeckelaan met de Molenstraat in Assen (video)

Reacties uitgeschakeld voor Buitenbrand aan de Thorbeckelaan met de Molenstraat in Assen (video)

Create AccountLog In Your Account