Gooi oliebollenvet en frituurvet niet weg in de gootsteen

Drenthe – In de decembermaand wordt overtollig vet van onder andere oliebollen nog te vaak en in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool.

De waterschappen Nederland roepen inwoners op, oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen of toilet in het riool te laten weglopen. Van gebruikt frituurvet en restjes bakolie kan heel eenvoudig biobrandstof gemaakt worden. U kunt er ook vetbollen voor de vogels van maken. Vet door het riool in plaats van het in te zamelen is niet alleen zonde van het geld, maar is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen. Er zijn steeds meer gele containers bij inzamelpunten van supermarkten, waar de olie of vetten in kunnen.

Vijf miljoen liter

De vijf miljoen liter frituurvet, waarin ieder jaar thuis tientallen miljoenen oliebollen worden gebakken is genoeg voor een opbrengst van 3 miljoen liter biodiesel. Drie miljoen liter biodiesel is ook voldoende voor een afstand van 45 miljoen kilometer. De aarde heeft een omtrek van 40.075 kilometer. Bij een verbruik van 1:15 kun je hiermee 1122 keer om de aarde rijden (er is hierbij geen rekening gehouden met inmenging van gewone diesel).

Storingen en verstoppingen

Vet of bakolie verstopt de afvoer als het door de wc wordt gespoeld. Het vet komt vervolgens in het riool terecht en dit zorgt voor hoge kosten bij gemeenten en waterschappen. Ook kan dit leiden tot storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. De stoffen breken moeilijk af, waardoor extra werk moet worden verricht. Dat kost tijd en geld. Deze extra kosten betalen de inwoners met elkaar, terwijl de stoffen juist hergebruikt worden.

Hoe scheiden en inleveren?

Vloeibaar frituurvet kunt u teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar het inzamelpunt van de gemeente of naar een supermarkt bij U in de buurt. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in de originele verpakking of een leeg melkpak en dan inleveren. Ook kan men het oude vet in een oud melkpak doen en vervolgens met het huisvuil meegeven. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet. Op frituurvetrecyclehet.nl is, via de postcodecheck, te zien waar het oude vet kan worden ingeleverd. Steeds meer scholen, sportclubs en supermarkten doen mee. Tik uw postcode in op frituurvetrecyclehet.nl en vind snel het dichtstbijzijnde inzamelpunt.

Van oliebollenvet tot biodiesel

Landelijk zijn er al 3000 inzamelpunten en er komen steeds meer bij! Bij supermarkten en bij gemeentewerven, (sport)verenigingen en kinderboerderijen is het mogelijk uw gebruikte vet of de olie in de gele kliko in te leveren. Hiervan wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer vermengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto.

Vet omzetten in biodiesel

Voorlichtingsbureau MVO (margarine, vetten en oliën) en Stichting RIONED motiveren burgers om gebruikt frituurvet apart te houden en voor recycling in te leveren bij een inzamelpunt. Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Vrachtwagen vat vlam naast gasinstallatie langs Tankstation Total A28 Assen

Reacties uitgeschakeld voor Vrachtwagen vat vlam naast gasinstallatie langs Tankstation Total A28 Assen

Politie betrapt Assenaren na inbraak in pand Rode Heklaan in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Politie betrapt Assenaren na inbraak in pand Rode Heklaan in Assen

Politie houdt fietsendieven aan

Reacties uitgeschakeld voor Politie houdt fietsendieven aan

Assenaar aangehouden na poging inbraak

Reacties uitgeschakeld voor Assenaar aangehouden na poging inbraak

De TT week is begonnen met de TT run

Reacties uitgeschakeld voor De TT week is begonnen met de TT run

Lois Abbingh met M-Lease en Atlas Letselschade op weg naar Rio

Reacties uitgeschakeld voor Lois Abbingh met M-Lease en Atlas Letselschade op weg naar Rio

De MotorExpo is geopend tot zondag

Reacties uitgeschakeld voor De MotorExpo is geopend tot zondag

Hulp voor een uurtje bollen planten op landgoed Valkenstijn

Reacties uitgeschakeld voor Hulp voor een uurtje bollen planten op landgoed Valkenstijn

Create AccountLog In Your Account