Hoofdverdachten Asser wietbende word vervolgd voor witwassen in Turkije

Assen – Het Openbaar Ministerie in Turkije is een onderzoek gestart naar meerdere Assenaren, die in Nederland worden verdacht van grootschalige handel in hennep.

Dat bleek dinsdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Assen. Het Turkse Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van witwassen. De rechtbank behandelde de drugszaak met tien verdachten, die al sinds 2014 loopt, dinsdag niet inhoudelijk.

Hoofdverdachten

De broers Mehmet K. (53) en Yusuf K. (46) en Mehmets zoon Abdullah (28) uit Assen worden met de zeven anderen van verdacht van grootschalige handel in hennep in Assen en omgeving tussen 2009 en maart 2014. Ook stelt het Openbaar Ministerie dat ze hennep hebben verhandeld naar Duitsland. De broers K. worden gezien als hoofdverdachten. Het OM ziet hen als de spil in de hennephandel in Noord-Nederland. Om de bende op te rollen is twee jaar politieonderzoek verricht. Uiteindelijk zette de politie infiltranten in. Die deden zich voor als klanten en kochten meerdere keren drugs.

Geld naar Turkije

‘Tonnen euro’s verdienden ze met de handel’, zegt persofficier Corien Fahner van het OM. Omdat er aanwijzingen waren dat de broers K. een deel van hun verdiende geld wegsluisden naar hun geboorteland Turkije zocht het Openbaar Ministerie contact met dat land om daar beslag op hun bezittingen te kunnen leggen. Dat kon juridisch niet. Fahner: ‘Maar de Turkse autoriteiten besloten toen wel zelf een onderzoek starten naar witwassen van het drugsgeld en het vormen van een criminele organisatie.’ Hoe het staat met dat Turkse onderzoek, weet Fahner niet, omdat Turkije het zelfstandig uitvoert. De advocaten van de broers zeggen het ook niet te weten.

Dagvaardingen ongeldig?

Bijna alle tien de advocaten maakten dinsdag bezwaar tegen de dagvaardingen van hun cliënten. De rechtbank moet die volgens hen ongeldig verklaren, omdat ze veel te vaag zijn. Er staat nu bij elke verdachte drugshandel op, maar bij geen enkele staat een toelichting over wie volgens het OM precies bij welk drugstransport of wie aan welke klant drugs heeft verkocht.   ‘Dit dossier telt meer dan 10.000 pagina’s, maar wat daarvan wordt mijn cliënt nu precies verweten? Zo kunnen wij ons niet verdedigen’, aldus advocate Judith Kwakman namens een van de verdachten.

Woensdag duidelijkheid

De rechtbank doet daar woensdagmiddag uitspraak over. Verklaart ze de dagvaardingen ongeldig, dan moet het Openbaar Ministerie nieuwe maken en laat de inhoudelijke behandeling van de grote drugszaak nog langer op zich wachten. (ADP)

Lees ook: Tien aanhoudingen bij onderzoek naar handel in hennep

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Bustour langs havezaten in Zuidwest Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Bustour langs havezaten in Zuidwest Drenthe

Inbraak in een schuur in de wijk Peelo Assen

Reacties uitgeschakeld voor Inbraak in een schuur in de wijk Peelo Assen

Bouwafval gedumpt in Asserbos Assen

Reacties uitgeschakeld voor Bouwafval gedumpt in Asserbos Assen

Brandweer verleent assistentie bij afhijsen aan het Zuidenveld in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Brandweer verleent assistentie bij afhijsen aan het Zuidenveld in Assen

Snelste stoomtrein van Nederland raast langs Assen en Loon

Reacties uitgeschakeld voor Snelste stoomtrein van Nederland raast langs Assen en Loon

92.000 bezoekers op GAMMA Racing Day 2016 op TT Circuit Assen

Reacties uitgeschakeld voor 92.000 bezoekers op GAMMA Racing Day 2016 op TT Circuit Assen

Create AccountLog In Your Account