Schrijfmarathon Amnesty International in Assen

Op 10 december 2014, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International de Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook in Assen worden op 10 december tussen 9.45 en 17 uur brieven geschreven voor mensen van wie de rechten geschonden worden.

De schrijfdag wordt om 9.45 uur geopend door mw. Abbenhues, burgemeester van Assen en vindt plaats in Internationaal Lunch- en Kunstcafé Samalas, op de bovenste verdieping van Warenhuis Vanderveen.

Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Assen

Op woensdag 10 december worden in Assen brieven geschreven voor mensen van wie de rechten geschonden worden in de VS, Rusland, China, Oezbekistan, Nigeria en Saudi Arabie.

Zo kreeg in de VS Chelsea Manning 35 jaar gevangenisstraf wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. En de Saudische blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro), terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

Loop binnen op 10 december en schrijf ook een brief! Informatie en voorbeeldbrieven zijn aanwezig.

Vorig jaar

In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. In Nederland werd op 160 verschillende plekken geschreven voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Op het Amnesty-kantoor in Amsterdam schreven ruim zevenhonderd mensen, onder wie vele prominenten, tijdens de 24 uur durende marathon.

Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij: ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’ Net als advocate Nasrin Sotoudeh uit Iran: ‘Ik ben me bewust geweest van jullie inzet en wil jullie bedanken voor al het werk dat jullie hebben gedaan’.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

Mariette Verdaasdonk

Amnesty groep Assen

mariette.verdaasdonk@gmail.com

tel. 0592 341048

 

Reacties

Redactie MoiAssen

leave a comment

Create AccountLog In Your Account