Nieuw station Assen


Gemeente Assen, ProRail en NS selecteren architectencombinatie Powerhouse Company / De ZwarteHond voor ontwerp nieuw stationsgebied en station in Assen.

Gemeente Assen ProRail en NS selecteerden uit zesendertig geïnteresseerde bureaus samen met bureau Spoorbouwmeester en de supervisor van de FlorijnAs in juni 2014 vijf architecten die een schetsontwerp mochten maken voor het nieuwe station van Assen. De architecten kregen als kader het inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan mee dat onder andere samen met de inwoners van Assen is opgesteld. Daarnaast hebben NS, ProRail en gemeente Assen een aanvullend programma van eisen gemaakt. Zo zijn eisen gesteld aan functionaliteit, maakbaarheid, reizigersstromen, beheer, duurzaamheid en kosten. De combinatie Powerhouse Company / De ZwarteHond maakte het schetsontwerp dat gemiddeld het best scoorde op alle criteria.


Een gastvrij en eigentijds entree naar de stad

Het plan van Powerhouse company/ De ZwarteHond is volgens de beoordelingscommissie ‘een overtuigende en spannende vertaling van de opgave voor de vernieuwing van het stationsgebied. Het ontwerp creëert een helder en efficiënt verkeersknooppunt. Het markante gebouw geeft het gebied een nieuwe identiteit. Het zorgt ervoor dat het prettig is om in het stationsgebied te zijn. Met dit ontwerp zal de ambitie om een warme, gastvrije en eigentijdse entree naar de stad te maken, realiteit kunnen worden’.

Indrukwekkend driehoekig luifel

Het station wordt ‘afgedekt’ met een indrukwekkende driehoekige luifel dat letterlijk alle stationsonderdelen met elkaar verbindt, over het spoor tot aan de entree aan de oostzijde toe. De luifel maakt een licht golvende beweging. Vanaf verschillende standpunten zijn de onder- dan wel bovenzijde zichtbaar. De luifel is deels transparant, maar heeft een grote groenrand. Die sluit aan op het groen in de omgeving en delen van het stationsplein. Een deel van de ruimte onder de luifel, tussen de paviljoens, is met een glazen gevel afgeschermd, waardoor een beschutte maar tevens transparante stationshal ontstaat. Hoewel de luifel de perrons overbrugd hergebruikt de architect de stalen staanders voor beschutte overkapping op de perrons.


Een fietsenkelder voor 2600 fietsen

De fietsenstalling verdwijnt onder de grond, zodat het stationsplein een mooie stadsentree is, zonder het rommelige beeld van zo’n 2600 fietsen. De fietsenstalling ligt aan de voet van de Vredeveldsetunnel. De entree van de tunnel ziet eruit als een parkje met groene terrassen. De tunnel wordt een ‘tunnel van licht’, met een kunstig interactief lichtconcept in de tunnelwanden. De fietsenkelder staat in verbinding met de perrontunnel en de stationshal. Boven de fietsenkelder komt het station met de lichte stationshal, wachtruimte en winkels. Met deze voorzieningen wordt de reis en het verblijf op het station aangenamer Het grote driehoekige dak is een compositie van kleine driehoeken van hout. Dat geeft een spel van daglicht in de stationshal.1-_DSC3092

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Holland Festival Assen De Bonte Wever

Reacties uitgeschakeld voor Holland Festival Assen De Bonte Wever

Winterwandeltocht door Drentsche Aa-gebied

Reacties uitgeschakeld voor Winterwandeltocht door Drentsche Aa-gebied

De naam Unica blijft zeker twee jaar zichtbaar in DNK

Reacties uitgeschakeld voor De naam Unica blijft zeker twee jaar zichtbaar in DNK

Draag je steentje bij aan de geschiedenis van Coevorden: word vrijwilliger!

Reacties uitgeschakeld voor Draag je steentje bij aan de geschiedenis van Coevorden: word vrijwilliger!

Maximale parkeertijd gaat omhoog in centrum van Assen

Reacties uitgeschakeld voor Maximale parkeertijd gaat omhoog in centrum van Assen

‘Man valt kinderen lastig in wijken Pittelo en Peelo’

Reacties uitgeschakeld voor ‘Man valt kinderen lastig in wijken Pittelo en Peelo’

Auto brandt volledig uit in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Auto brandt volledig uit in Assen

DJ Sam Feldt maakt openingstrack voor Remastered

Reacties uitgeschakeld voor DJ Sam Feldt maakt openingstrack voor Remastered

Zaak Tom de Munter in tv-programma Opsporing Verzocht levert drie tips op

Reacties uitgeschakeld voor Zaak Tom de Munter in tv-programma Opsporing Verzocht levert drie tips op
comments

leave a comment

Create AccountLog In Your Account