Is brandweer Assen uitgeblust?

ASSEN – In de nacht van zaterdag op zondag werd er om 00.43 uur een buitenbrand gemeld aan de Prins Hendrikstraat in Assen. Onbekenden hadden de houten TT-motor, die gebouwd was door de TU in Delft, in brand gestoken.

De gemeente had de organisatie van de TT speedweek verboden het object in brand te steken tijdens de TT-festiviteiten.

De brandweer van Assen (nevenpost) werd gealarmeerd, maar kon voor de tweede keer in 24 uur niet voldoen aan de plicht om zorg te dragen voor het verzorgingsgebied. Daarom werd omstreeks 00.55 uur het korps van Rolde gealarmeerd die wel hun verantwoording nam en bijstand leverde in Assen.

De brandweer van Rolde was nog enige tijd bezig in Assen, omdat na de melding van buitenbrand ook nog een automatisch brandalarm werd gemeld in de kelder van het Drents Museum aan de Brink. Hier bleek gelukkig niks aan de hand te zijn.2014-07-20 Buitenbrand PRINS HENDRIKSTRAAT ASSEN 043 (Kopie)

Gisteren moest het korps van Smilde ook al in actie komen voor een melding van een natuurbrand bij recreatiegebied Baggelhuizen in Assen.

Het korps van de hoofdpost in Assen kon niet uitrukken, omdat er geen bevelvoerder aanwezig was!

Meer foto’s hieronder!!

IS DE VEILIGHEID VAN BEWONERS IN ASSEN IN GEVAAR? :

Ook bij de andere brandweerkorpsen en hulpdiensten viel het op dat het korps van Assen de laatste tijd tekortkomingen heeft. De problematiek zou zich voordoen bij beide kazernes in Assen. Nu gaat het recentelijk om respectievelijk onschuldige meldingen, maar wat als het gaat om een woningbrand? Komt het korps van Assen dan wel opdagen? Of voelt het korps van Assen zich te goed voor minder belangrijke meldingen en komen ze daar hun bed niet meer voor uit?

Ook tijdens de TT festiviteiten werden brandweerlieden van omliggende brandweerkorpsen ingezet om de veiligheid te waarborgen. Binnen het korps van Assen, wat circa zestig leden zou tellen, was er te weinig animo. Net als dit weekend kon het korps van Assen nog niet eens één brandweervoertuig vol krijgen.

Onlangs deed de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) tijdens de open dag van brandweer Assen een oproep voor nieuwe brandweervrijwilligers. Daarna zijn echter de afgelopen maanden binnen het korps van Assen alweer vier leden opgestapt, ook zouden binnen de VRD nog enkele personen onder de noemer “ziek” thuis zitten. Ook de onderlinge werk c.q. privé relatie tussen de brandweerlieden zouden voor spanningen zorgen binnen het korps.

Met de opsplitsing van het korps naar twee kazernes zijn vele miljoenen gemoeid gegaan. Zo werd er een nieuwe kazerne aan de Mien Ruysweg gebouwd en een nevenpost gecreëerd op het terrein van de gemeente aan de Docter A.F. Philipsweg in Assen. De bedoeling was om de aanrijtijden die maximaal 15 minuten mogen bedragen met de opsplitsing te reduceren naar 12 minuten of korter. Enkel in de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Zo werd onlangs voor een medisch noodgeval in de wijk Marsdijk nipt de 15 minuten gehaald. En in sommige gevallen komt het korps niet eens opdagen.

Volgens de procedures die er geldt moeten de brandweerkorpsen ook in de vakanties hun personeelsbezetting in orde hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dienen zij zich uit te melden of het gegeven van te voren te melden bij de Meldkamer Noord-Nederland, zodat er direct omliggende korpsen kunnen worden gealarmeerd bij een incident. Gisteren werden pas omliggende korpsen gealarmeerd toen op de kazernes bleek dat er te weinig personeel was.

De veiligheidsregio Drenthe die bestaat uit een bestuur met Fred Heerink als voorzitter, maar ook de burgemeesters van Drenthe zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers.

BEZUINIGEN BINNEN DE VEILIGHEIDSREGIO DRENTHE:

De veiligheidsregio Drenthe moet komende jaren enkele miljoenen bezuinigen. Hoe de organisatie dit wil gaan doen is niet bekend. Hopelijk gaat dit niet ten koste van de veiligheid van de burgers.

Tekst:  © Moiassen.com / Compact Media.
Foto’s: © Moi Assen

Zie ook:

Scooter brand uit op de Hoofdlaan in Assen

Natuurbrand gemeld bij recreatiegebied Baggelhuizen in Assen

 

 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Gestolen Deense auto in Assen uit Havenkanaal gehaald

Reacties uitgeschakeld voor Gestolen Deense auto in Assen uit Havenkanaal gehaald

Opheffing eerste herenteam rugbyclub Dwingeloo

Reacties uitgeschakeld voor Opheffing eerste herenteam rugbyclub Dwingeloo

Auto contra fietser op Groningerstraat in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Auto contra fietser op Groningerstraat in Assen

Online Studiekeuzeweek Terra MBO 

Reacties uitgeschakeld voor Online Studiekeuzeweek Terra MBO 

Extra bussen Gamma Racing Day

Reacties uitgeschakeld voor Extra bussen Gamma Racing Day

Weer werkzaamheden aan het Abel Tasmanplein in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Weer werkzaamheden aan het Abel Tasmanplein in Assen

Nieuwe openingsdatum Into Nature

Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe openingsdatum Into Nature

GozeroProcent the PARTY summer edition

Reacties uitgeschakeld voor GozeroProcent the PARTY summer edition

leave a comment

Create AccountLog In Your Account