Brandweer Assen urenlang in actie na wolkbreuk

Assen – Woensdagavond omstreeks 20.15 uur naderde Assen een groot onweer en regengebied. De lucht boven Assen veranderde in korte tijd in een donkere wolkenmassa die constant werd opgelicht door het weerlicht. Dit ging dan ook met hevige regenval gepaard. Diverse putdeksels in Assen kwamen door de hoeveelheid water omhoog zetten en zorgde hier en daar voor verkeersgevaarlijke situaties.

Om 20.30 uur ontving de meldkamer de eerste melding van wateroverlast aan de Collardslaan in Assen. gelijktijdig volgde er een melding voor wateroverlast aan de Van Heuven Goedhartlaan. De afvoer van het zorgcentrum kon de grote hoeveelheid water niet aan waardoor diverse woningen onder water kwamen te staan. Diverse politie-eenheden werden eveneens naar het zorgcentrum gestuurd aangezien er hier een behoorlijke laag water zou staan. De politie heeft samen met de medewerkers van het zorgcentrum het water uit het pand weten te halen terwijl de brandweer de overige meldingen af probeerde te handelen. Later zou een voertuig van de brandweer terugkeren om assistentie te verlenen.

Bij de kerk op de Collardslaan bleek het hemelwater ook niet via de afvoer het riool in te willen stromen, vanaf het dak van de kerk stroomde een grote hoeveelheid water het gebouw achter de kerk binnen. Nadat de brandweer ook hier assistentie had verleend stond de nieuwe melding alweer klaar. Op de Sluisstraat in Assen kon de net aangelegde riolering ook niet de hoeveelheid regenwater aan. Hierdoor kwam de Sluisstraat grotendeels onder water te staan. Ook werd er een tweede ploeg gealarmeerd om de meldingen af te handelen. Nadat beide voertuigen zich op de Sluisstraat hadden verzameld werd er met de eveneens gealarmeerde Officier van Dienst overlegd over de aanpak.

Na het overleg werd besloten om met beide voertuigen de hoeveelheid meldingen af te handelen. Een ploeg bleef op de Sluisstraat terwijl de andere ploeg zich naar het stadhuis begaf. Aan de achterzijde van het stadhuis bleek een deel van de aanbouw onder water te zijn gelopen. Medewerkers van het stadhuis hadden al met een waterstofzuiger geprobeerd het water te verwijderen maar dit had vanwege de hoeveelheid geen of nauwelijks effect. De brandweer heeft enkele tegels verwijderd om het water meer ruimte te geven.

De tweede ploeg was ondertussen richting de wijk Kloosterveen gereden aangezien er in de parkeerkelder van de Kloosterveste eveneens problemen waren ontstaan door de regenval. Diverse straatklinkers waren gaan drijven en ook stond er nog een aanzienlijke laag water in de kelder. Na een controle van de brandweer kon men verder naar de nieuwe melding.

Bij een woning aan de Ellen in Assen bleek het regenwater via de afvoer van de keuken de woning in te lopen. Hier heeft de brandweer de bewoners geassisteerd door een deel van de afvoer af te koppelen. Hierna mocht deze ploeg terugkeren naar de kazerne.

De eerste ploeg had ondertussen een melding ontvangen van wateroverlast bij De Nieuwe Kolk. Hier zou de parkeerkelder onder water staan wat er toe leidde dat het water de liftschacht in stroomde. De gemeente zal hier samen met het bouwbedrijf van de Kolk voor een oplossing zorgen. Hierna kon ook de eerste ploeg terugkeren naar de kazerne.

Of de brandweer bij meer meldingen is geweest is ons niet bekend. De Gemeente Assen had ook diverse voertuigen en medewerkers op pad om te assisteren. Verder kwamen er geen meldingen van overlast in de Provincie Drenthe.

Foto’s P.Koene & R.Koene  © Compact Media

 

Reacties

Redactie MoiAssen

comments

leave a comment

Create AccountLog In Your Account