Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terug

Hooghalen-Start nieuwe herinrichting voormalig kampterrein

 Het terrein van voormalig kamp Westerbork krijgt een nieuw aanzicht. Ruim veertig jaar nadat de laatste barak in kamp Westerbork werd afgebroken, worden originele barakdelen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Het is de start van een nieuwe herinrichting van het voormalige kampterrein. Het gaat om de terugplaatsing van delen van de originele barak 56, die werd verkocht aan een boer in het Gelderse Zelhem, die hem gebruikte als landbouwschuur. In 2010 is deze barak aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken. In 1971 werden de laatste barakken van kamp Westerbork afgebroken. De historische plek was daardoor nauwelijks meer herkenbaar. Om hierin verandering te brengen, vond begin jaren negentig een eerste herinrichting plaats. Oude paden en wegen zijn destijds opnieuw aangelegd en er werden taluds en reconstructies aangebracht, die de oorspronkelijke grootte en plaats van een aantal barakken aangeven.

 Deze herinrichting voldoet nu niet meer om het verhaal van kamp Westerbork aan met name jonge generaties door te geven. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft daarom besloten originele elementen weer terug te plaatsen op het kampterrein. Barak 56 is daar een voorbeeld van.

Niet de hele originele barak is, bijna zeventig jaar na de oorlog, bewaard gebleven. Bij de herbouw destijds in Zelhem is niet de gehele barak gebruikt en zijn oorspronkelijke maten aangepast aan het nieuwe gebruik. De demontage in 2010 leverde dan ook geen complete barak op, maar barakdelen. Daarom worden op plekken, waar de originele houten barakdelen verloren zijn gegaan, andere materialen gebruikt, zoals fotodoek en glas. En om de lengte van de barak aan te kunnen geven, wordt het uitgegraven zand achter de teruggeplaatste barakdelen aangebracht, in de vorm van een talud. Deze krijgt een totale lengte van 85 meter.

 De plaatsing van de barak, met nieuwe constructie en fundamenten, is tegelijkertijd een proef om te onderzoeken hoe bewaard gebleven originele barakdelen het beste herplaatst en ontbrekende delen goed ingevuld kunnen worden op deze historische plek.

 

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Politie betrapt veertien personen door inzet drugshond

Reacties uitgeschakeld voor Politie betrapt veertien personen door inzet drugshond

Grote brand uitgebroken in voormalig pand van het Verkeerspark in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Grote brand uitgebroken in voormalig pand van het Verkeerspark in Assen

Politie start met Openbare Orde Teams in stadscentra Drenthe

Reacties uitgeschakeld voor Politie start met Openbare Orde Teams in stadscentra Drenthe

Man aangehouden van mishandeling horecaportier

Reacties uitgeschakeld voor Man aangehouden van mishandeling horecaportier

COG DRENTHE POWERING PARTNER TT KIDSFESTIVAL IN ASSEN

Reacties uitgeschakeld voor COG DRENTHE POWERING PARTNER TT KIDSFESTIVAL IN ASSEN

Gewonde bij ongeval distributiecentrum Coop in Gieten

Reacties uitgeschakeld voor Gewonde bij ongeval distributiecentrum Coop in Gieten

Column – Innerlijk gevoel

Reacties uitgeschakeld voor Column – Innerlijk gevoel

Inloopmiddag bij Jan Postema Fitness Studio voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Reacties uitgeschakeld voor Inloopmiddag bij Jan Postema Fitness Studio voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

leave a comment

Create AccountLog In Your Account