Tuberculose bij medewerker Provinciehuis in Assen

Assen – Bij een medewerker van de provincie Drenthe is in de afgelopen week longtuberculose geconstateerd. De patiënt wordt inmiddels behandeld met medicijnen. Hierdoor is er geen besmettingsgevaar meer.

GGD Groningen, afdeling tuberculosebestrijding in Drenthe, doet medisch onderzoek in de privésfeer en bij enkele naaste collega’s van de betrokkene. Inmiddels zijn de personeelsleden in het provinciehuis in Assen op de hoogte gebracht. Bij het vaststellen van open TBC start de GGD een gericht contactonderzoek om tuberculosebesmetting uit te sluiten. Dit onderzoek richt zich op de mensen die een nauw en intensief contact met de patiënt hebben gehad, zowel in de privésfeer als daarbuiten. Voor mensen die het Provinciehuis de afgelopen tijd bezochten is de kans op besmetting klein.

Bacterie

TBC is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meest voorkomende vorm van TBC is longtuberculose. Dit is een vorm van longontsteking waarbij de patiënt kan klagen over hoesten, gewichtsverlies, moeheid, nachtzweten en soms koorts. TBC kan worden overgebracht door hoesten en niezen. Door het hoesten worden de bacteriën in de directe omgeving van de patiënt verspreid waardoor anderen de bacterie binnen kunnen krijgen. Er heeft dan besmetting plaatsgevonden. Besmetting kan alleen plaatsvinden in direct contact met de zieke persoon.

Het duurt acht weken voor een besmetting kan worden aangetoond. Mensen merken niets van deze besmetting, ze worden er niet ziek van en zijn in dit stadium ook niet in staat de bacterie op anderen over te dragen. Na verloop van maanden of jaren, soms zelfs tientallen jaren, kan bij een deel van de besmette personen TBC ontstaan.

Reacties

Redactie MoiAssen

Related Posts

Maatschappelijke organisaties goed voorbereid op Beursvloer Assen Samen maken wij Assen mooier!

Reacties uitgeschakeld voor Maatschappelijke organisaties goed voorbereid op Beursvloer Assen Samen maken wij Assen mooier!

Swingende dansworkshop voor kinderen in Bibliotheek Assen

Reacties uitgeschakeld voor Swingende dansworkshop voor kinderen in Bibliotheek Assen

Auto’s botsen in Assen-Oost

Reacties uitgeschakeld voor Auto’s botsen in Assen-Oost

Geen treinen tussen Assen en Hoogeveen: weekend door werkzaamheden

Reacties uitgeschakeld voor Geen treinen tussen Assen en Hoogeveen: weekend door werkzaamheden

Nieuw seizoen voor BeeBall en Pupillen bij honk- en softbalvereniging s.c. The Pioneers in Assen

Reacties uitgeschakeld voor Nieuw seizoen voor BeeBall en Pupillen bij honk- en softbalvereniging s.c. The Pioneers in Assen

Lezing over funerair erfgoed door Leon Bok

Reacties uitgeschakeld voor Lezing over funerair erfgoed door Leon Bok

Uitreiking van Asser visbokaal 2015

Reacties uitgeschakeld voor Uitreiking van Asser visbokaal 2015

Kinderboerderij “de Lariks “, organiseert Vossenjacht

Reacties uitgeschakeld voor Kinderboerderij “de Lariks “, organiseert Vossenjacht

leave a comment

Create AccountLog In Your Account